PlusInterview

Jackie Groenen over toernooi op vertrouwde grond: ‘Eigenlijk speel ik voor de tweede keer een thuis-EK’

Jackie Groenen werd vijf jaar geleden in eigen land Europees kampioen met de Oranjevrouwen, maar ook deze zomer voetbalt ze op vertrouwd terrein. Een gesprek over haar leven in het land dat als thuis voelt, Engeland. ‘Ik weet niet of ik hier echt bekend zou willen zijn.’

Tim Reedijk
Jackie Groenen tijdens de training in Worsley Park. Beeld KNVB
Jackie Groenen tijdens de training in Worsley Park.Beeld KNVB

Het gras van de golfbanen van Worsley Park kan bijna tippen aan dat van Old Trafford, het beroemde stadion van Manchester United, zo strak en felgroen is het. Op een stoeltje ploft Jackie Groenen neer, middenvelder van Oranje en United. Hier op het luxueuze Worsley Park hebben de Oranjevrouwen hun basiskamp en bereiden ze zich voor op de eerste EK-wedstrijd tegen Zweden van zaterdagavond. Het ligt op tien minuten rijden van Groenens appartement.

Het is een dag na de openingswedstrijd van het EK. Onder toeziend oog van om en nabij de 68.000 toeschouwers won het Engeland van Sarina Wiegman met 1-0 van Oostenrijk. Groenen genoot er vanuit het hotel van, van de wedstrijd, van Old Trafford, dat Neil Diamonds kaskraker Sweet Caroline nieuw leven inblies. Groenen, met haar zo vertrouwde, grote lach: “Vet hè, Manchester United?”

Alles hier is dichtbij en bekend. Ze kent de weggetjes die leiden naar het trainingsveld van de Oranjevrouwen in het nabijgelegen Carrington. Het stadion waar Oranje de tweede groepswedstrijd tegen Portugal speelt, Leigh Sports Village, is de 12.000 stoeltjes tellende thuishaven van het vrouwenteam van Manchester United. “Eigenlijk speel ik voor de tweede keer een thuis-EK,” aldus de 27-jarige Groenen. “Zo voelt het wel een beetje. Dit is een vertrouwde omgeving, daar heb ik geluk mee. Al m’n teamgenootjes komen kijken en mijn hele familie is er.”

Droomclub

Groenen tekende in 2019 bij Manchester United, in het mannenvoetbal een absolute grootmacht, maar destijds pas net actief in het vrouwenvoetbal. In de hoog aangeschreven Engelse competitie eindigde de club afgelopen seizoen als vierde, op 14 punten van kampioen Chelsea.

Maar dit is haar droomclub, altijd al geweest. In de rust en de ruimte die deze omgeving biedt, voelt ze zich ‘thuisthuis’. Maar of het haar ‘eerste thuis’ is? “Dat mag ik echt niet zeggen, dan krijgt mijn moeder een hartaanval,” zegt Groenen grinnikend.

“Als ik in Nederland ben, weer naar Engeland ga en tegen m’n moeder zeg dat ik ‘lekker naar huis’ ga, krijg ik direct commentaar. ‘O, dit is geen huis meer?’ Nee, dat dit een ‘eerste thuis’ is kan ik echt niet zeggen, maar ik zit hier heel goed. Je moet in een voetbalcarrière altijd snel je nieuwe stad ontdekken. Ik vind het ook echt leuk om dat te doen, door naar restaurants te gaan of iets leuks te gaan doen. In Manchester had ik snel het gevoel dat ik op de goede plek zit en dat is voor mij, naast het voetbal, heel belangrijk.”

Britse pers

Britten hebben een fijnbesnaard gevoel voor overdrijving, onderschrijft Groenen. “Hoe vaak ik mensen wel niet hoor zeggen: ‘This is the best restaurant you’ll éééver eat.’ Heel typerend. Maar het is ook wel lekker als je altijd die instelling kunt hebben. Dat je thuiskomt en denkt: dit was de beste avond ooit.”

En dan de Britse pers, o zo berucht. Maar diezelfde pers omarmt juist het vrouwenvoetbal, vindt Groenen. “Ze zitten erbovenop, zijn heel enthousiast. Ze pushen heel erg naar voren, zenden alle wedstrijden uit en dat is heel nuttig voor het vrouwenvoetbal.”

Maar ontegenzeggelijk hebben de media in Engeland een donkere keerzijde, die van vuige roddels en smerige gedragingen. Groenen: “Daar heb ik nooit last van gehad, maar ik weet niet of ik echt bekend zou willen zijn in Engeland. Als voetballer is dat net anders, maar nee, ik zou niet in het koningshuis willen wonen. Ik word herkend bij wedstrijden van de mannen, word in het gebied waar ik woon soms aangesproken over de wedstrijd, maar alles is in Nederland wel wat extremer. Hier heb ik gewoon een prima leven.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden