PlusAnalyse

Is het na de misser van Tadic tijd voor een nieuwe penaltynemer bij Ajax?

Dusan Tadic was de voorbije jaren de onomstreden penaltynemer van Ajax. Tegen NEC miste de aanvoerder echter al zijn derde strafschop van 2022 – en dat in een cruciale fase van het seizoen. Is het tijd voor ‘zekerheidje’ Sébastien Haller?

Johan Inan
Keeper Mattijs Branderhorst stopt de penalty van Ajaxspeler Dusan Tadic tijdens de uitwedstrijd tegen NEC. Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Keeper Mattijs Branderhorst stopt de penalty van Ajaxspeler Dusan Tadic tijdens de uitwedstrijd tegen NEC.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst

Even leek Erik ten Hag gelijk te krijgen, toen hij na de tweede misser van Tadic in februari stelde dat zijn captain met het mes op de keel weer een zekerheid vanaf elf meter zou worden. “Op de momenten dat het er echt om gaat, schiet hij ze weer binnen.” Veel meer missers kon de Serviër, die achtereenvolgens tegen Heracles (3-0) en FC Twente (5-0) had gemist, zich echter niet permitteren, erkende Ten Hag. “We hebben veel goede kandidaten. Haller mist nooit, Berghuis en Klaassen willen ook graag.”

Maar ja, Tadic heeft al zoveel penalty’s voor Ajax benut. In een maand beloonde de linkspoot zijn trainer drie keer voor het vertrouwen, tegen RKC, FC Groningen en Sparta. Bij 35 verzilverde penalty’s lijkt het voorlopig ook te blijven, want de vleugelspits, die slechts twee van zijn eerste 37 penalty’s in de eredivisie miste, faalde tegen NEC opnieuw. Ajax werd echter op de valreep gered door Brian Brobbey.

Toen Ten Hag na die 0-1 zege dezelfde vraag kreeg voorgelegd over de volgende strafschop, klonk hij minder vastberaden: “Zo vlak na de wedstrijd ga ik daar geen beslissing over nemen. Ik weet dat Haller een geweldig moyenne heeft als het gaat om het nemen van penalty’s, beter dan Tadic, dat klopt,” aldus de trainer, die zijn topscorer bij FC Utrecht al vaak raak zag schieten vanaf elf meter.

Betrouwbaarheid

Haller heeft inderdaad een beter gemiddelde dan Tadic: waar Tadic ongeveer één op de vijf strafschoppen miste, faalde Haller slechts eenmaal van de 26 keer dat hij in clubverband mocht aanleggen. Aan dat moyenne van 96 procent kunnen Berghuis (86) en Klaassen (62) ook niet tippen.

Ten Hag, die als trainer vooral op zoek is naar betrouwbaarheid, komt waarschijnlijk ook bij Haller uit. Maar zeker een leider als Tadic, die Ten Hag evenals Daley Blind als een van zijn ‘ankers’ beschouwt, krijgt sneller het voordeel van de twijfel van de coach. Ook om niet aan de belangrijke hiërarchie te hoeven tornen. Ten Hag beseft echter ook dat, nu Ajax richting de titel hobbelt, elk doelpunt cruciaal kan zijn om PSV op afstand te houden.

Voor analyticus en voormalig international Arnold Bruggink is de keuze snel gemaakt. “Ten Hag moet zeker switchen. In zulke gevallen moet je als Tadic ook je ego opzijzetten en doen wat het beste is voor het team. Haller is in het verleden wel een zekerheidje gebleken. Hij kan bovendien nog topscorer worden van de eredivisie, wat een mooie drijfveer is.”

Wisseling van de wacht

Een wisseling van de wacht lijkt ook in de maak, omdat Tadic na NEC het boetekleed aantrok en de indruk wekte in het belang van het team de bal met alle liefde te willen afgeven aan Haller. “Het belangrijkste is dat we scoren. Ik wil verantwoordelijk zijn, maar het is geen probleem voor mij als ik een stap opzij moet doen. We moeten scoren om te winnen, daar gaat het om.”

Ajax heeft dit seizoen tot dusver met acht penalty’s twee keer zo vaak een strafschop gekregen als de tegenstander van zaterdagavond, PEC Zwolle. Mocht de bal opnieuw op de stip worden gelegd, dan wordt meteen duidelijk of Ten Hag de hiërarchie in zijn team heeft aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden