PlusInterview

Ireen Wüst: ‘Ik kan nog steeds een wereldrecord schaatsen’

Na een privé loodzwaar jaar maakt Ireen Wüst (33) zich op voor een nieuwe winter. ‘Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik een wereldrecord kan schaatsen.’

Lisette van der Geest
 Ireen Wüst bij het WK allround van maart. Beeld ANP
Ireen Wüst bij het WK allround van maart.Beeld ANP

“Stress uit zich natuurlijk op vele manieren,” zegt Ireen Wüst. De vijfvoudig olympisch kampioen vertelde vorige week op de persbijeenkomst van haar ploeg Talentned over de afgelopen maanden, die in het teken stonden van rouwverwerking. “Daar had ik in het vorige winterseizoen totaal geen ruimte voor.”

Tien maanden geleden overleed haar beste vriendin, oud-schaatsster Paulien van Deutekom. Een paar weken later reed Wüst een indrukwekkende wereldtitel op de 1500 meter. Anderhalve maand later vroeg ze haar vriendin Letitia de Jong ten ­huwelijk. Vlak daarna begonnen de migraine-aanvallen. Haar lijf was op. “Een lichaam heeft zijn grenzen en beperkingen en daar liep ik al de hele winter tegenaan. Ik stond eigenlijk dik in het rood. Een keer moet je de tol en de rente gaan betalen en ja, dat was deze zomer.”

Hartklachten

Ze kreeg ook pijnklachten rond haar hart. Dat was even schrikken. “Maar ergens weet je wel waar het mee te maken heeft. Er was gelukkig niks aan de hand. Dan is de conclusie: een gebrokenhartsyndroom. Dat je letterlijk een gebroken hart hebt.”

Haar programma werd aangepast. Rustig trainen, elke dag iets, maar met mate. “Dat heb je liever niet als topsporter, maar het was logisch dat het gebeurde. Eigenlijk was het best onmenselijk wat ik had gedaan.”

Het was voor haar lichaam waarschijnlijk beter geweest als ze na januari had gezegd: jongens, ik ga op vakantie, om het allemaal een plekje te geven, denkt ze nu. Anderzijds: “Dat was gewoon geen optie voor mij op dat moment. Ik had heel veel behoefte aan structuur, aan ergens voor moeten opstaan, aan de houvast die het schaatsen geeft. Schaatsen is uiteindelijk ook een grote liefde van me en het hield me op de been.”

Ze is veranderd, zegt ze. “Voorheen kon ik denken: dat komt later wel. ­Tegenwoordig denk ik: nu is nu, je moet nu genieten, want je weet niet wat jouw later is.” Ze zocht professionele hulp bij de verwerking en inmiddels gaat het een stuk beter. “Sinds september is er een opwaartse lijn.”

Wereldrecord

Ze richt haar pijlen deze winter op het tweede deel van het seizoen. Ze heeft al meer dan genoeg titels gewonnen, maar een wereldrecord als senior ontbreekt. “Ik wil goed zijn in december, op de NK afstanden.” Daar worden de tickets voor de WK afstanden op de recordbaan van Salt Lake City verdeeld. “In februari is er die datum die met rood omcirkeld staat. Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik dan een wereldrecord kan schaatsen.”

Haar trainingsjaren (“Hoeveel zijn het er? Zestien?”) werken in haar voordeel, maken dat Wüst zich de rustigere aanloop in het voorseizoen kan veroorloven, denkt ze. “Die overtuiging dat ik een wereldrecord kan rijden is ook nooit weggegaan. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Je moet de ideale route vinden die voor jou werkt. En ik denk dat we daar nu goed mee bezig zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden