IOC-voorzitter: ‘De Spelen wellicht de eerste globale bijeenkomst na de coronacrisis’

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité vindt het met meer dan een jaar te gaan tot de Spelen van Tokio te vroeg om te spreken over de onzekere situatie rondom het coronavirus. Het IOC en de organisatie werken aan verschillende scenario’s voor de Spelen en kijken ondertussen naar kostenbesparing.

ANP/Het Parool
Thomas Bach, voorzitter van het IOC.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Thomas Bach, voorzitter van het IOC.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De uitgestelde Spelen staan gepland voor 23 juli tot en met 8 augustus 2021, en Bach wil nu ’geen speculaties aanwakkeren’. “Als alles goed gaat, zijn de Spelen wellicht de eerste globale bijeenkomst na de coronacrisis en een unieke mijlpaal voor de hele wereld,” zei hij.

Volgens de IOC-voorzitter doen de organisatie en het IOC er alles aan om de veiligheid en gezondheid van de Spelen te garanderen. Een speciale taskforce wint alle mogelijke adviezen in door samen te werken met betrokken partijen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. “Alles hangt af van de ontwikkelingen in de komende maanden,” zei Bach. “Het is nu veel te vroeg om conclusies te trekken. We vertrouwen op het advies dat we van de taskforce krijgen.”

Kostenbesparing

Bach wilde daarom ook niet in detail ingaan op vragen over minder toeschouwers volgend jaar bij de sporten. “Dat is zeker niet wat we willen, maar je kunt de details nu niet invullen. Niemand weet hoe de wereld eruit zal zien in juli en augustus volgend jaar.”

“Het IOC zal de planning aanpassen aan wat er gevraagd wordt door de globale coronacrisis, en ondertussen de unieke geest en boodschap behouden, die hoort bij onze missie,” zei de voorzitter. De sport en de atleten zullen daarbij centraal blijven staan. Daarbij zal er op alle vlakken naar kostenbesparing worden gekeken. Het IOC spreekt daarbij van een ‘uitgeklede versie van de Spelen’. Details hiervoor komen echter pas over enkele maanden.

Dezelfde locaties in 2021

Ook maakte de organisatie van de Spelen van Tokio bekend dat dezelfde sportlocaties worden gebruikt die voor dit jaar waren gereserveerd. Directeur Toshiro Muto van het organisatiecomité meldde ook dat de huisvesting van de atleten in het olympisch dorp inmiddels is geregeld. De Olympische Spelen zouden eigenlijk volgende week beginnen.

Het programma voor de Spelen, van 23 juli tot en met 8 augustus 2021, blijft nagenoeg gelijk. Twee dagen voor de openingsceremonie vindt in Fukushima al een softbalwedstrijd plaats. De ‘piek’ in het schema is op zaterdag 7 augustus, als maar liefst 34 medaille-evenementen op het programma staan, zoals de marathon voor vrouwen in Sapporo en de finales bij het honkbal, basketbal, voetbal en volleybal.

Het is de bedoeling dat de olympische vlam de geplande route door Japan aflegt, wel in een versimpelde vorm. De Japanners denken in de herfst een goede inschatting te kunnen maken van de extra kosten die het verschuiven van de Spelen met zich meebrengt.

Budgetten Winterspelen 2026 drastisch gedaald

De budgetten van de diverse bidprocedures voor de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2026 in Italië zijn echter al wel drastisch gedaald. Dat maakte Bach vrijdag bekend na het IOC-congres. De kandidaten voor 2026 gaven gemiddeld 5 miljoen dollar (circa 4,4 miljoen euro) uit aan hun wervingscampagnes.

Voor de Winterspelen van 2022 in Peking lag dat bedrag veel hoger: ongeveer 35 miljoen dollar per gegadigde. Volgens Bach is die sterke daling in de kosten een direct gevolg van de olympische hervormingsagenda 2020. “We kunnen geïnteresseerde landen nu met een flexibele en gezamenlijk aanpak helpen om de Winterspelen af te stemmen op hun ambities voor de langere termijn. Daardoor is het creëren van projecten voor de Olympische Spelen veel betaalbaarder en toegankelijker geworden.”

Churandy Martina deel van The Athletics Association

Voorzitter Sebastian Coe van World Athletics is gekozen in het International Olympisch Comité (IOC). Daarmee is de mondiale atletiekfederatie na vijf jaar weer vertegenwoordigd in de olympisch vertegenwoordigend lichaam.

De Nederlandse sprinter Churandy Martina heeft namens Europa zitting genomen in The Athletics Association, de atletenvakbond die is opgericht door Christian Taylor. De Amerikaanse hink-stap-springer startte die beweging vorig jaar op. Taylor deed dat uit protest tegen het schrappen van diverse onderdelen uit het programma van de Diamond League.

De atletenvakbond gaat zich nu sterk maken voor aanpassingen van de zogeheten ‘Rule 50', die voorschrijft dat sporters tijdens de Olympische Spelen geen politieke en religieuze uitingen mogen doen. Wie dat wel doet, krijgt een sanctie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De vakbond van Taylor wil dat daar verandering in komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden