PlusAchtergond

Ineens is corona de grootste tegenstander van schaatsteam Reggeborgh

Met twee nieuwe blikvangers zou het een mooi schaatsseizoen worden voor Team Reggeborgh. Maar Kjeld Nuis kreeg Covid-19 en Ireen Wüst moest in quarantaine.

Esther Scholten
Kjeld Nuis op kop tijdens het trainingskamp van Team Reggeborgh.
 Beeld Timsimaging
Kjeld Nuis op kop tijdens het trainingskamp van Team Reggeborgh.Beeld Timsimaging

Normaal gesproken blaken de ploegen bij hun presentaties aan het begin van het schaatsseizoen van zelfvertrouwen. Met een steevast geweldige voorbereiding zullen de prestaties groots zijn. Dit keer was echter alles anders. Team Reggeborgh, dat zich nota bene heeft versterkt met twee wereldtoppers, hield de superlatieven op zak. De ploeg van Gerard van Velde staat symbool voor hoe corona ook in de schaatswereld huishoudt Vaststaat dat vandaag het seizoen begint met de NK afstanden in een leeg Thialf, maar wie daar namens Reggeborgh aan meedoen?

Nadat eerder de nieuwe blikvanger Kjeld Nuis geveld werd door Covid-19, zijn er nu twee andere rijders niet fit. Ronald Mulder kampt met een keelontsteking en Michelle de Jong testte positief op corona en moet in quarantaine. Een positieve uitslag zou ook weer gevolgen kunnen hebben voor teamgenoten, daarom hebben veel ploegen de trainingen aangepast. Niemand schaatst langer dan vijftien minuten met dezelfde ploeggenoot en veel trainingen worden alleen uitgevoerd – ook al is dat in een coronaloze situatie niet ideaal. “Ik vind het nog te vroeg om van een verloren schaatsjaar te spreken,” zei coach Van Velde. “Natuurlijk willen we prijzen pakken. Alleen speelt door corona willekeur nu een rol. De ene ploeg heeft er meer last van dan de andere.”

Hoe heftig het virus kan zijn, zelfs voor iemand met een topfit lichaam, blijkt uit de woorden van Nuis. “De eerste week ben ik pittig ziek geweest. Drie weken heb ik uiteindelijk niet geschaatst. De eerste keer dat ik weer ging trainen, draaide het alleen om het ijs voelen. Ik deed een paar intervalletjes en dacht: ik kan het nog. Dat was positief. De tweede training wilde ik een paar duurblokjes doen, maar dat viel zo zwaar tegen. Binnen drie rondjes was ik moe. De afgelopen dagen gaat het wel goed, maar ik heb nog niets op tempo gedaan.”

Ireen Wüst

Nadat Nuis positief had getest tijdens een trainingskamp in Inzell, moest de hele ploeg tien dagen in quarantaine. Dat betekende een flinke streep door de voorbereiding op het seizoen. Ook Ireen Wüst, de andere nieuwe ster van het team, merkt daar tot op de dag van vandaag de gevolgen van: “Vorige week pas heb ik het programma gedraaid dat voor Inzell gepland stond. Het is jammer dat we dat trainingskamp moesten afbreken, daarvoor ging het lekker. Ik heb een leuke zomer gehad met nieuwe trainingsvormen. Dat gaf me energie, maar de afgelopen maand hebben we veel tijd verloren.”

Ineens is corona de grootste tegenstander. Ook Van Velde probeert in verband met het onderlinge besmettingsgevaar zijn rijders zo veel mogelijk in een ‘individualistische bubbel’ te plaatsen. Dat betekent verschillende groepjes op het ijs en meters afstand houden tijdens de fietstraining. “Het is moeilijker om het team gefocust te houden. Ik heb een aantal sporters die erg gewend zijn aan structuur, in dit seizoen met corona is die er niet.”

Hij heeft Nuis ingeschreven voor drie afstanden op het Nederlands kampioenschap en heeft er naar eigen zeggen ‘geloof in’ dat de tweevoudig olympisch kampioen vrijdag de 500 meter rijdt. “Dan zien we wel verder.” Nuis zelf wil proberen voluit te gaan, wat dat in zijn huidige vorm ook betekent. Twijfels over de impact daarvan op zijn herstellende lijf kent hij niet. “Ik ben goed begeleid door de artsen. Behalve mijn longen is ook mijn hart gecontroleerd. Er is een MRI-scan gemaakt en gelukkig was er geen schade zichtbaar. Dat is mooi, zeker voor de toekomst. Dat het op korte termijn misschien niet meteen tot schaatsresultaten leidt, maakt niet uit.”

Van Velde: “We proberen er het beste van te maken. Het is wat het is. Laten we blij zijn met wat we wel hebben. Veel sporten liggen stil, wij kunnen nog rijden.”

Mulder met keelklachten in ziekenhuis

Ronald Mulder doet dit weekeinde niet mee aan de NK in Heerenveen. De 34-jarige sprinter van Team Reggeborgh ligt sinds woensdagnacht in het ziekenhuis met een hevige keelontsteking. Mulder heeft ontstoken amandelen die hevige koortsaanvallen veroorzaken. Hij heeft geen corona. Begin deze week testte hij al negatief op het virus en gisternacht opnieuw. “Ik hoop me zo snel mogelijk weer bij het team te voegen, maar moet eerst maar eens beter worden,” aldus Mulder, die recent al in de 34 seconden reed. “Ik heb een heel goed voorseizoen gedraaid, misschien wel mijn beste ooit. Ik had echt het idee goede wedstrijden te kunnen rijden, maar helaas. Dat laat ik binnenkort graag zien.”

Schaatskalender is uitgekleed

Alle internationale wedstrijden in 2020 zijn afgelast vanwege de pandemie. Daarom volgen de drie Nederlandse kampioenschappen elkaar in rap tempo op: de NK afstanden zijn van 30 oktober tot 1 november, de NK allround van 21 tot 22 november en de NK sprint van 28 tot 29 november. Eind december volgt er een WK kwalificatietoernooi in Thialf. Het is nog onduidelijk of er in 2021 wel weer internationale ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Hoogtepunt zouden de WK afstanden in Peking zijn, eind februari. Dat toernooi geldt als een generale repetitie voor de Olympische Spelen van 2022.

Programma

Vandaag

Vanaf 13.19 uur:

1ste 500 meter mannen
1500 m vrouwen
2de 500 m mannen
5000 m mannen

Morgen

Vanaf 13.05 uur:

1ste 500 m vrouwen
1500 m mannen
2de 500 m vrouwen
3000 m vrouwen

Zondag

Vanaf 12.30 uur:

10.000 m mannen
5000 m vrouwen
1000 m mannen en vrouwen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden