PlusAchtergrond

In Duitsland wel voetballen, in Nederland niet. Hoe kan dat?

In Nederland is definitief een streep gezet door het voetbalseizoen. In Duitsland maken ze zich op voor een rentree. Hoe is dat verschil in aanpak te verklaren?

Tim Engelen
Breel Embolo tijdens de Bundesligawedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach  en FC Köln afgelopen maart. Beeld AFP
Breel Embolo tijdens de Bundesligawedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en FC Köln afgelopen maart.Beeld AFP

De televisiegelden

Daar is het T-woord weer. Televisiegeld. FOX Sports maakte het laatste kwartaalbedrag van 20 miljoen euro verleden week keurig over naar de Nederlandse clubs. Even was er twijfel, want onder leiding van Ajax wilden een paar clubs zelf het seizoen per direct afsluiten. Maar er kwam geen meerderheid en de clubs en de KNVB wilden toch wachten op het RIVM en premier Rutte.

In Duitsland is de situatie heel anders. De Duitse clubs incasseren de tv-gelden, een veel hoger bedrag dan de Nederlandse clubs, pas wanneer de wedstrijden daadwerkelijk zijn gespeeld. Dat is niet het geval. En dus was de urgentie om door te voetballen over de grens groter dan in ons land.

Geen keuze

In het verlengde daarvan: Schalke 04 krijgt 27 miljoen euro aan televisiegeld. En dat is nog niets vergeleken met Bayern München en Borussia Dortmund, die nog veel meer krijgen. Om te vergelijken: Ajax kreeg circa 10,3 miljoen euro vanuit de tv-gelden dit seizoen.

De grote competities bouwen op de televisiegelden. In de Premier League willen ze ook doorvoetballen. Het kan gewoon niet anders. Vorig seizoen ging er daar bijna drie miljard euro in de pot van de televisiegelden. Huddersfield Town kreeg het minst van allemaal uitgekeerd: 108 miljoen euro.

In Nederland bouwen de clubs dus veel meer op recettes dan op FOX. Publiek op de stoeltjes in het stadion, het liefst met een broodje worst en een beker bier of cola in de hand. Het televisiegeld is al binnen, stoppen is hier dus makkelijker dan over de grens.

Inzicht in corona

Wetenschappers stellen dat Duitsland simpelweg eerder de ernst van het coronavirus heeft erkend. Duitsland heeft 80 miljoen inwoners, maar het aantal sterfgevallen valt relatief mee. Wekelijks worden meer dan een half miljoen mensen getest. Vanuit die filosofie is het verklaarbaar dat de Bundesliga weer van start gaat. Dankzij de vele tests is volgens experts in Duitsland gewoon een veel inzichtelijker beeld ontstaan van hoe en waar de ziekte zich verspreidt.

Ander beeld sporters

Een Duitser die ooit wereldkampioen werd, wordt in lengte van jaren als ‘Weltmeister’ aangesproken. De status van een Duitse topsporter is volledig anders dan die in Nederland. Als Wim Koevermans, Sjaak Troost en Wilbert Suvrijn zouden vertellen dat ze Europees kampioen zijn geworden in 1988, klinkt er eerder hoongelach dan applaus. Paul Steiner van FC Köln is bij de Duitsers gewoon ‘Weltmeister 1990’, al zat hij destijds in Italië tijdens het WK echt alleen maar op de reservebank.

In het verlengde daarvan: als er in Duitsland uitzonderingen moeten worden gemaakt voor topsporters, knikt de gemeenschap vaak instemmend. In Nederland is het een schande als Sean Klaiber straks wel mag trainen bij FC Utrecht en de plaatselijke kapper of fysiotherapeut moet de deuren wel gesloten houden. Voetballers zijn in Duitsland vaak voorbeelden, rolmodellen. Hier ontstaat meer en meer het beeld van verwende jochies met veel te dure auto’s en belachelijke jaarsalarissen.

Publiciteitsgeil

Dit punt laten we Bundesliga-kenner Huub Stevens (66) een beetje voor zijn rekening nemen. De oud-trainer van onder meer Schalke 04, VfB Stuttgart, 1. FC Köln, Hertha BSC en Hamburger SV wist volgens eigen zeggen al enige tijd dat er op hoog niveau over hervatting van de Duitse voetbalcompetitie werd gesproken. In Nederland was er nog maar net een aanzet gegeven en burgemeester Jorritsma van Eindhoven riep dagelijks dat hij nooit toestemming zou geven. Het concert van Guus Meeuwis in het Philips Stadion, daar had hij geduld mee. Voetballen in Eindhoven? Uitgesloten. “Ik vond dat hij wel erg vroeg zijn mening gaf over het voetbal, waarin men net als in andere sectoren ook gewoon probeert te redden wat er te redden valt,” zegt Huub Stevens.

De presidenten van de ‘Bundesländer’ wilden een volledig en totaal doortimmerd plan zien om in Duitsland weer op het hoogste niveau te kunnen voetballen. Ze zwegen toen dat in elkaar werd getimmerd. De weg is bij onze buren vrij voor een herstart. “Het zal vreemd zijn als hier straks alles stil ligt en in de Bundesliga gewoon voetbal mogelijk is,” zegt Stevens. “Er zijn zeker haken en ogen, maar daar is blijkbaar toch het idee dat via uitgebreid testen en weinig toeschouwers de veiligheid te waarborgen is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden