Update

In Australië geweigerde Djokovic wil uitzetting via rechter voorkomen

Novak Djokovic kon bij aankomst in Australië geen goede reden geven dat hij niet is gevaccineerd. Douanebeambten besloten daarom dat de tennisser het land niet in mocht. De tennisser zit momenteel in een quarantainehotel in Melbourne en probeert via de rechter uitzetting te voorkomen.

Het Parool
 Novak Djokovic in actie op de Australian Open van 2020. Beeld REUTERS
Novak Djokovic in actie op de Australian Open van 2020.Beeld REUTERS

De zaak dient maandag.

“Er werd niet voldoende bewijs geleverd bij zijn medische vrijstelling,” vertelde de Australische premier Scott Morrison donderdag tijdens een persconferentie. Hij benadrukte dat de weigering van Djokovic aan de grens ‘Australië geen internationale reputatieschade oplevert’.

Eerder op de dag stelde hij al dat ‘niemand boven de regels staat’ en er daarom voor de tennisser geen uitzondering wordt gemaakt. “Regels zijn regels, zeker als het gaat om onze grenzen. Niemand staat boven deze regels”, benadrukte hij. Volgens Morrison is het strikte grensbeleid dat zijn land hanteert van cruciaal belang om de sterftecijfers in de coronapandemie zo laag mogelijk te houden.

“De heer Djokovic heeft niet het juiste bewijs geleverd om aan de toelatingseisen voor Australië te voldoen, waarna zijn visum is ingetrokken,” lieten de autoriteiten op de luchthaven weten. “Niet-burgers die geen geldig visum hebben bij binnenkomst of van wie het visum is geannuleerd, zullen worden vastgehouden en uit Australië worden verwijderd. We zullen ervoor blijven zorgen dat degenen die bij onze grenzen aankomen zich aan onze wetten en toelatingseisen houden.”

Rechter

Djokovic stapt naar een Australische rechter om uitzetting te voorkomen. Rechter Anthony Kelly zou zich er donderdag al over buigen, maar de zaak is verdaagd naar maandag. Dat is slechts een week voordat het hoofdtoernooi in Melbourne van start gaat. Tot die tijd blijft Djokovic in het quarantainehotel. Als hij er niet in slaagt de rechter te overtuigen, kan hij nog dezelfde dag op een vliegtuig worden gezet.

Nick Wood, de raadsman van de 34-jarige Serviër, zegt tegen The Sydney Morning Herald dat hij in gesprek is met de autoriteiten, maar dat een geldig visum ‘cruciaal’ is voor Djokovic om mee te mogen doen aan de Australian Open. “Als meneer Djokovic geen geldig visum heeft is dat een onoverkomelijk obstakel voor deelname aan het toernooi,” aldus Wood.

Vrijstelling

Djokovic meldde dinsdag dat hij een medische vrijstelling had gekregen om naar Australië te reizen. De twintigvoudige grandslamwinnaar wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus, iets wat wel verplicht is voor deelnemers aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Volgens de organisatie van de Australian Open hebben twee onafhankelijke panels van medische experts het verzoek van Djokovic voor een vrijstelling beoordeeld. Zij kwamen tot de conclusie dat de 34-jarige Serviër daarvoor in aanmerking komt. Dat besluit leidde tot grote boosheid bij veel Australiërs, die in de afgelopen twee jaar strenge lockdowns of andere beperkingen moesten ondergaan.

Djokovic liet zich in april 2020 kritisch uit over een mogelijke verplichte vaccinatie om te kunnen deelnemen aan toernooien. “Persoonlijk ben ik niet pro-vaccins,” zei hij destijds. “Ik zou niet willen dat iemand me dwingt om me te laten vaccineren zodat ik kan reizen.”

Geen steun uit politieke hoek

Jaala Pulford, de Minister van Sport van de staat Victoria, gaf op Twitter al aan dat Djokovic niet op hulp vanuit politieke hoek hoeft te rekenen. “De federale regering heeft gevraagd of we Djokovic willen helpen bij de aanvraag voor zijn visum, maar dat zullen wij niet doen,” zo klinkt het. “We zijn altijd duidelijk geweest over twee zaken: de goedkeuring van visum is een zaak van de federale regering en medische vrijstellingen zijn een zaak van artsen.”

De komst van Djokovic zorgde voor veel ophef. “We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet,” sprak de Australische minister-president Scott Morrison duidelijke taal. “Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele.”

‘Het kan me niet schelen hoe goed hij kan tennissen’

Stephen Parnis, voormalig hoofd van de Australian Medical Association, sprak in soortgelijke bewoordingen. “Het kan mij niet schelen hoe goed hij kan tennissen. Als hij weigert zich te laten vaccineren, mag hij niet naar binnen,” stelde hij. Volgens Parnis wordt met de uitzondering een verkeerde boodschap afgegeven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

“Wat belachelijk. We hebben zes lockdowns achter de rug, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften zijn niet doorgegaan en families hebben maandenlang gescheiden geleefd. En nu krijgt een tennisser een vrijstelling,” twitterde David Southwick, politicus in de staat Victoria.

‘Spugen in het gezicht van de staat Victoria en Australië’

Oud-tennisser Sam Groth sprak eveneens zijn verbazing uit over de beslissing de twintigvoudig grandslamkampioen aanvankelijk toch toe te laten. Volgens hem is de uitzondering als ‘spugen in het gezicht van iedereen in de staat Victoria en Australië’. “Je bent bereid om te zeggen dat je een vrijstelling hebt, maar niet om te zeggen waarom? Het is zieke hypocrisie. Ik hou er helemaal niet van,” schreef Groth.

Ook actieve tennissers spraken zich uit over de zaak die Australië bezighoudt. “Ik denk dat als ik niet was ingeënt, ik geen vrijstelling zou krijgen,” zei dubbelspecialist Jamie Murray, de broer van Andy Murray. “Ik vind het gewoon heel interessant, dat is alles wat ik ga zeggen,” daar hield de Australiër Alex de Minaur het bij.

Toernooidirecteur Craig Tiley krijgt dagelijks vragen over de situatie van Djokovic. “Het zal zeker helpen als Novak uitleg zou geven over de voorwaarden waaronder hij vrijstelling heeft gevraagd en gekregen,” zei Tiley. “Ik zou hem willen aanmoedigen om er met de gemeenschap over te praten. We hebben de afgelopen twee jaar een zeer moeilijke periode doorgemaakt en zouden graag wat antwoorden krijgen.” Volgens Tiley is het verzoek van Djokovic beoordeeld door twee onafhankelijke panels van medische experts.

De Australian Open begint op maandag 17 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden