Huntelaar versus Van der Vaart

Sinds de vorige interland, op 11 februari tegen Tunesië, speelde Van der Vaart slechts 32 minuten voor Real, maar scoorde Huntelaar al acht doelpunten in zes duels. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Sinds de vorige interland, op 11 februari tegen Tunesië, speelde Van der Vaart slechts 32 minuten voor Real, maar scoorde Huntelaar al acht doelpunten in zes duels. Foto ANP/Marcel Antonisse

NOORDWIJK - Beiden voetballen bij Oranje en in Spanje. Toch is er een wereld van verschil tussen Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar, dat zich nog het makkelijkst laat vangen in de cijfers.

Sinds de vorige interland, op 11 februari tegen Tunesië, speelde Van der Vaart slechts 32 minuten voor Real, maar scoorde Huntelaar al acht doelpunten in zes duels. "Ik probeer me maar aan de situatie van Klaas-Jan vast te klampen," zegt Van der Vaart.

In het voetbal zegt de dag van vandaag niets over het vervolg van morgen. Dat blijkt maar weer eens uit de ontwikkeling van Huntelaar. "Ik heb me eerst moeten bewijzen en had ook het gevoel dat ik echt wat moest laten zien. Maar ik voel me nu helemaal op het gemak bij Real."

Een maand geleden was Huntelaar in Spanje al afgeserveerd als een miskoop en maakte de bondscoach in Nederland zich zorgen over hem. Een paar doelpunten later, en de naam Huntelaar heeft weer de klank van een mooie symfonie. "Zo snel kan het dus gaan, al weet ik ook wel dat Klaas-Jan een ander type speler is," zegt Van der Vaart. "Hij schiet er gewoon elke week een bal in en de trainer kan niet meer om hem heen. Voor een middenvelder ligt dat anders."

In februari moest Huntelaar nog uitleggen waar het verhaal vandaan kwam dat hij alweer weg wilde bij Real. "Ik was toen niet tevreden, dat heb ik geuit, maar het is geen moment in mijn hoofd opgekomen om te verkassen. Ruud van Nistelrooij zei me dat ik rustig moest blijven, dat ik vanzelf weer ging scoren als ik de kans zou krijgen. Al die verhalen waren zwaar overtrokken en interesseerden me ook niets. De trainer had me al gezegd dat ik meer aan spelen zou toekomen en dat ik het dan maar moest laten zien."

Trainer Juande Ramos hield woord en Klaas-Jan Huntelaar stelde hem niet teleur. Eigenlijk is er niet eens zo gek veel verschil tussen Nederland en Spanje, zegt hij. De strafschopgebieden zijn overal ter wereld hetzelfde en als we Louis van Gaal moeten geloven is Huntelaar in dat gebied de beste van de wereld. Huntelaar noemt dat 'een mooi compliment van een goede trainer'. "Natuurlijk zijn de verdedigers in Spanje beter, maar het niveau in Nederland is minder slecht dan men altijd roept," zegt hij. "In mijn spel ben ik ook niet veel veranderd. In Spanje volg ik mijn gevoel op dezelfde manier als in Nederland. Ik zie dat er wat gebeurt en dan doe ik mijn ding."

Voor ploeggenoot Van der Vaart gaat op dit moment niets meer op de automatische piloot. Hij lijkt aan de bank verankerd te zijn. Een minuutje hier, een minuutje daar: het schiet niet op. "Ik ben niet iemand die mijn problemen van de club meeneemt naar huis, maar het doet me natuurlijk wel wat," zegt hij. "Ik probeer mijn plezier uit de trainingen te halen en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Waarom ik niet speel? De trainer kiest voor anderen. Meer uitleg krijg ik niet en ik vraag er ook niet naar. Anders word je misschien nog boos. Daarom kun je beter op je tong bijten."

Van der Vaart kent de consequentie van zijn reserverol bij de club. "Het lijkt me niet dat ik morgenavond tegen Schotland in de basis sta." Huntelaar daarentegen was in Tunesië nog bankzitter, maar als invaller leidde hij op die avond in Tunis zijn eigen ommekeer in. "Ik weet niet of de ontlading na mijn goal toen extra groot was. Het is maar net hoe je er tegenaan wilt kijken. Maar het was achteraf wel een belangrijk moment, sindsdien heb ik alles gespeeld en ben ik gaan scoren. Ja, daarom ben ik nu met een heel ander gevoel bij Oranje dan toen."

Bondscoach Bert van Marwijk hamerde er donderdag nog maar eens op dat bankzitters evenzeer deel uit maken van de groep als basisspelers. Een reservespeler van Oranje mag boos en teleurgesteld zijn, nee, móét boos en teleurgesteld zijn, maar hij zal altijd zijn rol moeten accepteren, anders heeft hij straks niks te zoeken op een WK. Met dit credo hoopt Van Marwijk, aan de vooravond van het tweeluik tegen Schotland en Macedonië (woensdag), zijn duurbetaalde internationals te smeden tot één homogene groep.

Van Marwijk sprak zijn selectie toe en maakte duidelijk dat hij geen dissidenten zal accepteren. Niemand heeft een uitzonderingspositie in Oranje, of je nu bij Liverpool, Real Madrid of AZ speelt. "Het incasseren van teleurstellingen hoort bij het vak," benadrukte Van Marwijk. "Als je dat niet kunt opbrengen, win je nooit wat op een WK."

De bondscoach had alle reden even in de rol van psycholoog te kruipen. Met een grabbelton aan topaanvallers zal hij straks minimaal één gevestigde waarde op de bank moeten posteren. Dirk Kuijt, in topvorm bij Liverpool, lijkt het kind van de rekening te worden, nu Huntelaar, ook in topvorm, de positie van diepste spits zal opeisen. Ook Van der Vaart moet voor het trainingsjack vrezen, nu Van Marwijk de toplinie Robben-Sneijder-Van Persie kan opstellen. Van Marwijk: "Ik zie het niet als een luxeprobleem, maar als een luxe. Ik kan nu een keuze maken op basis van details." (LEON TEN VOORDE)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden