Hopeloze situatie bij Voorland

Zoran Kascelan (links) van Voorland verwijt zijn teamgenoot Othene Sekyere het eerste tegendoelpunt van Hillegom. Foto Marcel Israel

Zondag 3c (Voorland - Hillegom 1-7)

AMSTERDAM - Na de fikse thuisnederlaag tegen concurrent Hillegom (1-7) dreigt Voorland voor de tweede maal op rij te degraderen. "Het gaat hier meer om de panna's dan om de punten."

Voorlandaanvoerder Zoran Kascelan (31) loopt bijna tegen een muurtje aan. Zijn blik is onderweg naar de kleedkamer uit teleurstelling naar beneden gericht. Hij wil liever niet praten over Voorland. Een kwartier en een warme douche later schuift hij in de kantine toch aan.

"Doe maar een Sljivovic of iets anders sterks," zegt hij beteuterd. De Servische pruimenlikeur staat niet op de kaart en dus krijgt Kascelan een Hollandse neut. Je ziet het niet vaak bij voetballers, zeker niet als zij de dertig gepasseerd zijn, maar de bruine ogen van Kascelan (Servische moeder, Montenegrijnse vader) zijn vochtig. De tranen staan op het punt over zijn wangen te biggelen.

"Ik kan inderdaad wel janken," geeft hij toe. Het is in zijn geval geen standaardtekst van een verliezer die wil benadrukken dat hij baalt van een nederlaag. "Ik heb niet het heetgebakerde van de Balkan, maar verdriet kan ik net als mensen daar moeilijk onderdrukken."

Kascelan trapte zijn eerste bal bij Voorland en is er nooit meer weggegaan. "Ik kon er pas op mijn tiende beginnen, omdat ik daarvoor van mijn ouders naar de Joegoslavische zaterdagschool moest." Hij glundert als hij vertelt over het doelpunt dat hij maakte in zijn debuutwedstrijd.

Het is niet vreemd dat Kascelan nu in zak en as zit. Er is nagenoeg geen lichtpuntje bij Voorland. Zowel op het veld als daarbuiten lijkt er niemand geïnteresseerd in het wel en wee van zijn club.

Er staan wel veel auto's op de parkeerplaats bij Voorland, maar dat zegt niets. Bij de buren van hockeyclub Athena is het stervensdruk, maar bij Voorland is het stil. "Er komen hier al jaren weinig mensen," beaamt Kascelan. "Maar het wordt wel steeds erger." Slechts 37 toeschouwers zijn getuige van de aftrap. Kascelan wijst naar het barpersoneel en naar de bestuurskamer. "Het is doodzonde voor die paar mensen die zich uit de naad werken voor deze club. Zij verdienen beter."

In het veld is de situatie bijkans nog schrijnender. Na de degradatie van vorig seizoen vertrok trainer Gerrie Breugem, met in zijn kielzog zes spelers, naar HBOK. De overige teamgenoten vlogen ook uit. Omdat de paar nieuw aangetrokken spelers al snel niet meer kwamen opdagen, werden de reserves noodgedwongen het vlaggenschip van Voorland.

Onder hen Kascelan, die zichzelf door een slepende knieblessure al drie jaar niet goed genoeg vond voor het eerste. "Ik ben eigenlijk nog steeds niet fit genoeg," geeft hij toe.

Kascelan speelt inderdaad slecht, maar slooft zich in tegenstelling tot de meeste van zijn teamgenoten in elk geval wel uit. Zij beleven ook bij een 1-7 achterstand nog de grootste lol als ze hun tegenstander door de benen spelen. Tot ergernis van de aanvoerder. "Het gaat meer om de panna's dan om de punten. Technisch hebben ze veel in huis, maar tactisch en als collectief is het niks." Trainer Eugene Goudmijn, die ook 'de zaterdag' doet, kan niet ingrijpen, want hij is er maar eens in de veertien dagen.

De Voorlandspelers komen vaak te laat op de training. Kascelan zegt er als aanvoerder wel wat van. "Maar ik krijg een grote bek terug. We kunnen niemand wegsturen, omdat er geen vervanging is."

Hopeloos dus, de situatie bij Voorland. Als Koscelan zijn borrel op heeft, poogt hij te zeggen dat hij vertrouwen heeft in betere tijden. Die betere tijden zijn op het scorebord in de kantine al gecreëerd. Het bordje waar 'Voorland' op staat, hangt niet onderaan, maar is ballorig bovenaan de ranglijst gehangen.

Voorland - Hillegom 1-7
Hillegom stond voor aanvang van de wedstrijd zonder overwinning laatste. Dat veranderde gisteren. Met het grootste gemak combineerden de gasten tot diep in de zestien van Voorland. Het leverde zeven goals op. Ronald Turenhout (3), Rene Maat (3) en Jeroen Tenssen scoorden voor Hillegom. Het tegendoelpunt van Nigel Engel hielp niets. Voorland staat nu laatste. (NIELS KOOIMAN)

Foto Marcel Israel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden