Honkballers verslaan Cuba, finaleronde in zicht

De Nederlandse honkballers hebben vrijdag een grote stap gezet richting de finaleronde van de World Baseball Classic. Oranje begon de tweede ronde in Tokio met een dominant optreden tegen Cuba: 6-2. Curt Smith en Jonathan Schoop sloegen beiden een homerun tegen de 25-voudig wereldkampioen, die in de eerste ronde alles had gewonnen. De ploeg van manager Hensley Meulens kan zondag al een ticket richting San Francisco opeisen.

null Beeld afp
Beeld afp

Waar Oranje tijdens de groepswedstrijden na een sterke start steeds terugzakte, bleven de mannen van Meulens tegen Cuba negen innings scherp. Het Nederlands team, dat begon met slaan, raakte geen moment de controle kwijt. De startende werper Diegomar Markwell hield de Cubaanse 'powerhitters' goed in toom en kon bovendien rekenen op de steun van een uitstekend veld achter zich. Liefst vijf keer wist Oranje met een knap dubbelspel mogelijke problemen te voorkomen. Markwell hield het zes innings vol op de heuvel en werd daarna vervangen door Leon Boyd.

Homerun Smith
Smith opende de score in de tweede inning met een ferme klap over de muur in de Tokyo Dome. Vervolgens ramde Kalian Sams de bal ook diep het veld in. Na een opofferingsslag van Dashenko Ricardo en een honkslag van Andrelton Simmons bereikte Sams de thuisplaat (2-0). De Cubaanse coach Victor Mesa, duidelijk ontevreden met de gang van zaken, besloot direct zijn startende werper te vervangen. In de gelijkmakende slagbeurt maakte Alfredo Despaigne er met een homerun 2-1 van.

Homerun Schoop
Sterk verdedigend werk van beide landen leidde vervolgens tot drie snelle innings, maar in de zesde sloeg Oranje weer hard toe. Met Sams en Simmons op de honken stuurde Mesa weer een nieuwe pitcher naar de heuvel. Yadier Pedroso, de nieuwe man, kreeg echter meteen een homerun van Jonathan Schoop (diens tweede van het toernooi) om de oren. Schoop nam Sams en Simmons mee en tilde de score daarmee naar 5-1. Pas nadat Markwell op de heuvel had plaatsgemaakt voor Boyd rook Cuba even kansen.

Boyd moest toezien hoe een klap van Yulieski Goerriel meteen over de muur vloog (5-2). Het sterke Nederlandse veld redde Boyd daarna echter door met twee man op de honken de derde 'nul' te maken. Het was vervolgens wederom Schoop die er met een tweehonkslag voor zorgde dat Simmons het zesde punt kon aantekenen. In de laatste inning maakte de 2,15 meter lange pitcher Loek van Mil het karwei vakkundig af voor Oranje.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden