Interview

Honkballer Tom de Blok: ‘In dit rare jaar ben ik gewend geraakt aan onzekerheid’

Amsterdam Pirates begint zaterdag met Tom de Blok en Donny Breek aan de Holland Series om de landstitel in het honkbal. De tegenstander, zoals verwacht, is Neptunus Rotterdam. De twee werpers spelen door corona niet in Amerika, maar noodgedwongen in Nederland.

Curt Simons
Als alle zeven wedstrijden nodig zijn om de HollandSeries te beslissen, dan wordt de laatste wedstrijd pas gespeeld op zondag 25 oktober. Beeld Jan Mulders
Als alle zeven wedstrijden nodig zijn om de HollandSeries te beslissen, dan wordt de laatste wedstrijd pas gespeeld op zondag 25 oktober.Beeld Jan Mulders

Tom de Blok (24) en Donny Breek (20) hopen op een carrière als profhonkballer in de Major League Baseball (MLB) in Amerika. Die droom is voorlopig in de ijskast gezet. De twee internationals moesten vanwege corona terug naar Nederland en of en, zo ja, wanneer ze weer terug kunnen, is onduidelijk.

De Blok was bezig aan zijn tweede profavontuur in Amerika. De Amsterdammer tekende in 2013 een contract bij de Seattle Mariners, maar hij besloot als 17-jarige speler na een verblijf van twee weken al te vertrekken, omdat hij zich er niet op zijn gemak voelde. Detroit Tigers gaf hem drie jaar later een nieuwe kans op een profloopbaan, tot corona begin dit jaar alles veranderde. De Blok was net een week in training bij zijn club toen hij in maart het nieuws kreeg dat hij weg moest. Een dag later vloog hij al naar huis. “Dan sta je ineens op het vliegveld door iets waarop je geen invloed hebt,” aldus de Blok. “Er lang bij stilstaan heeft geen zin. Ik kan alleen maar afwachten.” Eenmaal terug in Amsterdam deed hij dat de eerste maanden door zijn conditie op peil te houden met touwtjespringen in de tuin en door ballen te gooien in een net. “Het was niet ideaal, maar met improviseren kwam ik toch een eind.”

Minor leagues

Breek ging, in tegenstelling tot De Blok, niet meteen terug. Van zijn club Minnesota Twins moest hij nog even blijven, want er was nog hoop dat de zogeheten minor leagues zouden kunnen worden hervat. De Almeerder, die als 17-jarige in 2017 een zevenjarig contract bij de Twins tekende, verbleef twee maanden op een studentencampus. Hij trainde individueel door, want ook in Amerika was trainen in groepsverband niet toegestaan. Het voelde af en toe eenzaam, zo alleen en zo ver van huis en haard, maar hij sprak veelvuldig via beeldbellen met familie en vrienden. Toen in juni steeds duidelijker werd dat alleen de Major League zou worden hervat, werd ook Breek naar huis gestuurd. “Het was niet waarop ik had gehoopt,” zegt Breek. “Ik wilde dit seizoen echt hogerop komen bij mijn club. Dat plan moet nu even wachten.”

Het niet meer kunnen spelen in Amerika was niet het enige probleem voor de teruggestuurde spelers. De MLB besloot in eerste instantie dat spelers die niet op het hoogste niveau in actie zouden komen, niet zouden worden doorbetaald. Het idee was dat als de competities werden afgelast, er ook geen geld werd verdiend. De clubs in de klassen onder de Major League krijgen geen tv-gelden, maar zijn voornamelijk afhankelijk van de inkomsten uit de kaartverkoop. Bij wedstrijden in de minor leagues komen soms duizenden toeschouwers. Het afgelasten van de competities betekende dus een flinke financiële klap. Tot opluchting van de spelers werden zij daar niet de dupe van en kregen ze toch wat salaris uitbetaald.

Ondanks dat positieve nieuws was een jaar niet kunnen honkballen hét angstbeeld voor De Blok en Breek. Voor de Nederlandse internationals wacht volgend jaar, als corona niet opnieuw roet in het eten gooit, onder meer het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Tokio. Fit blijven en weer wedstrijden kunnen spelen was dus van essentieel belang. Ze meldden bij hun clubs en de Nederlandse honkbalbond niet de rest van het jaar stil te willen zitten en dat ze graag in de Nederlandse competitie wilden spelen. De honkbalbond verruimde de inschrijvingstermijn voor spelers uit de Amerikaanse competitie en toen ook hun clubs toestemming gaven, kozen beide werpers voor Amsterdam Pirates. “Het belangrijkste was dat ik weer kon honkballen,” aldus Breek. “Dit was een mooie oplossing, want ook van spelen in de hoofdklasse word ik beter.”

Onvoorspelbaar seizoen

Toch was het door alle coronamaatregelen allerminst zeker dat de Nederlandse competitie wel zou worden gespeeld. De hoofdklasse mocht uiteindelijk eind juli beginnen. “Dat moeten wachten, was niet prettig,” zegt Breek. “Je wilt toch ergens naar toe werken. Ik was dan ook heel blij toen het licht op groen ging.”

De Blok en Breek konden weer gooien, maar de schrik sloeg ze toch even om het hart toen vorige maand vier spelers in de selectie van Pirates corona bleken te hebben. De club mocht daardoor twee weken niet spelen. De Blok: “Dan komt het erg dichtbij. Ik dacht: dit kan er ook wel bij in dit vreemde jaar. Ik ben blij dat we het seizoen gewoon lijken te kunnen afmaken, al is in dit seizoen tot nu toe niets voorspelbaar.”

In de Holland Series speelt Pirates in een best-of-sevenserie tegen Neptunus uit Rotterdam. Vorig jaar waren alle zeven duels nodig voor Pirates de landstitel greep. Als dit jaar weer zeven wedstrijden nodig zijn voordat de beslissing valt, dan is de laatste wedstrijd op zondag 25 oktober. “Normaal gesproken ben je nu al klaar met het seizoen,” zegt De Blok. “Spelen in de herfst is weer eens wat anders. Hebben we dat ook een keer meegemaakt.”

Net als de uitkomst van de Holland Series is ook de toekomst van beide werpers nog een vraagteken. Breek heeft geregeld contact met Minnesota, maar duidelijkheid kan zijn club nog niet geven. Een terugkeer naar Amerika lijkt dit jaar uitgesloten. De Blok heeft een aflopend contract bij Detroit. Hij heeft nog niet gehoord wat Detroit verder met hem wil. De Blok: “Dat is lastig, maar in dit rare jaar ben ik gewend geraakt aan onzekerheid. Ik laat het maar op me afkomen. Meer kan ik toch niet doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden