Honkbalclubs TIW-Survivors en OVVO vrezen voor bestaan bij verhuizing

Als de Diemense gemeenteraad akkoord gaat, zal honkbalclub TIW-Survivors vanaf 2021 een veld delen met OVVO. Maar de capaciteit op sportpark Middenmeer in Oost is niet toereikend, menen de verenigingen, die zich hun voortbestaan bedreigd voelen.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vanaf begin 2019 had TIW-Survivors uit Diemen al het soft- en honkbalveld van sportpark Middenmeer moeten delen met OVVO. Maar de verhuizing ging op het laatste moment niet door, omdat het veld volgens honk- en softbalbond KNBSB onvoldoende capaciteit biedt om alle teams van beide verenigingen te laten sporten zoals ze gewend zijn.

Raadsbesluit

Hoewel de bezwaren van de bond nog steeds gelden, staat de verhuizing voor begin juli opnieuw op de agenda van de Diemense gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat, moet de verhuizing in 2021 een feit zijn. Amsterdam heeft aanvankelijke bezwaren laten varen en wil de Diemense vereniging met open armen ontvangen. De gemeente Diemen heeft de huur van het veld van TIW-Survivors al formeel opgezegd, Amsterdam laat weten na het raadsbesluit een aanbesteding uit te schrijven om het soft- en honkbalveld in Oost te laten opknappen.

Beide gemeenten hebben er baat bij als TIW-Surivors naar Middenmeer verhuist. Honkbalvelden leggen een grote druk op de capaciteit van sportparken en de ruimte in de regio Amsterdam is schaars. Diemen wil op het huidige veld van TIW-Survivors een voetbalveld en twee hockeyvelden aanleggen. Hierdoor krijgt voetbalclub SV Diemen meer capaciteit en gaat de lang gekoesterde Diemense wens van eigen hockeyvelden in vervulling. Op initiatief van de gemeente is er al een hockeyclub opgericht, maar velden ontbreken nog. Op deze velden kunnen dan ook aspirant-leden uit Amsterdam terecht, die op de lange wachtlijst van hockeyclub Athena in Oost staan.

‘Zooitje’

Volgens Gregor Rossen, voorzitter van TIW-Survivors, heeft de gemeente Diemen er een ‘zooitje’ van gemaakt. “In de praktijk is het onmogelijk om alle teams van OVVO en TIW-Survivors op één veld kwijt te kunnen. We hebben zwart-op-wit staan dat als we verhuizen een accommodatie zouden krijgen met voldoende capaciteit. Daar is nu geen sprake van.”

Casper Stokhuyzen, woordvoerder van OVVO, onderschrijft dat de capaciteit van het veld op sportmark Middenmeer onvoldoende is voor beide verenigingen. Groeien zit er al helemaal niet in als beide verenigingen een veld moeten delen. “En dat terwijl we juist naar de jeugd moeten kijken om de toekomst van onze vereniging te waarborgen. Ook de onduidelijkheid is voor onze club funest. We horen nu al paar jaar dat TIW-Survivors naar ons sportpark komt, maar dan gaat het toch weer niet door. ”

Toekomst in gevaar

Stefaan Eskes, algemeen directeur van de KNBSB, deelt de bezorgdheid van Rossen en Stokhuyzen. Hij ziet ook de toekomst van de sport in Amsterdam in gevaar komen. “Alleen bij OVVO en TIW-Survivors zijn er nog groeimogelijkheden in de regio Amsterdam. Als die mogelijkheden wegvallen, zullen we de vraag naar honkbal in ieder stadsdeel met ‘nee’ moeten beantwoorden.”

De gemeente Diemen verwacht dat de verhuizing tot een ‘adequate oplossing’ gaat leiden, laat een woordvoerder weten. “De honkbalclub zal daar wellicht anders over denken, maar als dat de verzekering is die wij van de gemeente Amsterdam krijgen, dan gaan wij daarvan uit.”

Een petitie om TIW-Survivors voor Diemen te behouden is 1300 keer ondertekend. Rossen laat weten dat als de vereniging naar sportpark Middenmeer moet verhuizen juridische stappen ‘onvermijdelijk’ zijn. “We hebben al advies ingewonnen en we denken goede kans te maken tegen de gemeente.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden