Sport Bewaar

Hongaarse premier opent omstreden voetbalstadion

Het nieuwe voetbalstadion werd gisteren geopend.
Het nieuwe voetbalstadion werd gisteren geopend. © REUTERS

De Hongaarse premier Viktor Orban, een fervent voetbalfan, kan de wedstrijden van zijn plaatselijke club voortaan op comfortabele wijze bijwonen. In zijn dorp Felcsut heeft hij gisteren een ultramodern stadion geopend. De bouw stuit op hevige kritiek bij de oppositie.

Het stadion in het dorpje van 1.750 inwoners biedt plaats aan 3.500 toeschouwers, maar er komen doorgaans slechts enkele honderden fans opdagen. Sinds Orban in 2010 aan het hoofd van de Hongaarse regering kwam, gaf hij miljoenen euro's aan voetbalclubs om hun stadion te moderniseren.

Het stadion kostte 13 miljoen euro en is deels gefinancierd met overheidsgeld en deels met geld van bedrijven die banden hebben met de conservatieve partij Fidesz van Orban. Dat valt slecht bij de oppositie op een moment dat Hongarije alle moeite heeft om de economische crisis te overwinnen. 'Een monument van corruptie en megalomanie', zo viel oppositielid Szarvas Koppany Bendeguz uit bij de opening van het stadion.

In het bijzijn van de fine fleur van het Hongaarse voetbal woonde Orban in een luxueuze loge de officiële opening bij van de Pancho Arena. Pancho is de bijnaam van de voetballegende Ferenc Puskas en het stadion wordt de uitvalsbasis worden van Puskas Academy FC, een club die Orban in 2007 oprichtte en in de hoogste afdeling uitkomt.