Hoge Raad spreekt verdachte klimongeval vrij

De Hoge Raad heeft vandaag sportklimmer Jeroen van 't H. vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeval waarbij een 39-jarige vrouw om het leven kwam. Het incident gebeurde op 13 mei 2008 in de Amsterdamse klimhal Tussen Hemel en Aarde.

ANP/Redactie
Een sportklimmer werkt zich naar boven op een klimwand. © Archieffoto ANP Beeld
Een sportklimmer werkt zich naar boven op een klimwand. © Archieffoto ANP

De Hoge Raad gaat mee in het oordeel van het gerechtshof, dat Van 't H. eerder vrijsprak van dood door schuld. Het Openbaar Ministerie (OM) was tegen die uitspraak in beroep gegaan. De rechtbank in Amsterdam achtte de man in 2009 wel schuldig, maar legde hem geen straf op.

De sportklimmer was de vrouw, met wie hij als 6 jaar klom, op de bewuste dag aan het zekeren terwijl zij aan het klimmen was. Nadat zij de top had bereikt, liet ze zich naar beneden zakken. Van 't H. maakte daarop de zekering van het touw waaraan het slachtoffer vastzat, te vroeg los. Ze viel van 12 meter hoogte en overleefde de klap niet.

De man heeft verklaard dat hij mogelijk het afdalen van zijn vriendin in de baan naast hem, met een andere klimpartner, onbewust heeft verbonden met zijn eigen handelen.

Volgens het gerechtshof, dat in 2010 uitspraak deed, is niet gebleken dat de man bij zijn taak als zekeraar nonchalant of nalatig te werk is gegaan. De reeks van handelingen die betrekking hadden op het zekeren van zijn klimpartner zijn onopgemerkt overgegaan in handelingen die betrekking hadden op het afdalen van zijn vriendin, aldus het hof. Hierdoor is geen sprake van grove schuld of aanmerkelijke onvoorzichtigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden