Plus

Hoe zal Federers knie zich houden?

Na een afwezigheid van meer dan een jaar maakte Roger Federer woensdag zijn rentree. Hij won, maar belangrijker: hij voelde geen pijn aan de knie. En ook de speaker werd gered.

Fred Buddenberg
Federer serveert in zijn partij tegen de Brit Daniel Evans. Beeld Getty Images
Federer serveert in zijn partij tegen de Brit Daniel Evans.Beeld Getty Images

Daar sta je dan. Ingehuurd om na elke partij een paar woorden te wisselen met de winnaar. Je bereidt dan natuurlijk vragen voor aan Roger Federer (39), die in Doha na 405 dagen zijn rentree maakt. Die heeft echter een taaie tegenstander in Daniel Evans en wat te vragen aan deze Brit als niet ­Federer maar hij wint? Tot opluchting van iedereen in het Khalifa Tennis Complex buigt Evans uiteindelijk toch voor de Zwitserse eregast.

Dus richt de speaker zijn inge­studeerde tekst tot Federer. “Roger, namens iedereen hier en alle miljoenen mensen over de hele wereld: welkom terug.” Federer lacht, is zelf ook blij dat hij terug is en vertelt dat het een enorme uitdaging was om op zijn leeftijd maandenlang te werken aan een comeback. Dat hij zijn eerste partij na zo’n lange tijd heeft gewonnen, maakt hem blij, al voelde hij na de driesetter (7-6, 3-6, 7-5) vooral vermoeidheid.

Natuurlijk was het wennen voor ­Federer, die zijn laatste partij had gespeeld in januari 2020, vóór alle corana­beperkingen. Voor het eerst stapte hij met een mondkapje voor de baan op. Ook zag hij voor het eerst dat de tribunes bij een wedstrijd van hem voor slechts 20 procent bezet waren, waar hij normaal wordt toegejuicht in bomvolle arena’s. En ook voor het eerst gaf Federer zijn verslagen opponent geen hand, maar een boks.

Baansooorten

Met zijn tennis komt het wel goed, zei Federer in de aanloop naar zijn comeback. De onwetendheid zit verstopt in zijn rechterknie. In februari 2020 werd hij voor het eerst geopereerd aan het gewricht. Nadat de knie steeds dik werd na fietstochtjes met zijn kinderen, werd besloten tot een tweede ingreep in mei. Pas in oktober begon hij voorzichtig weer te trainen.

De knie wordt de bepalende factor in de toekomst van Federer. De komende drie tot vijf maanden moeten uitsluitsel geven. Hoe reageert de knie op de overgang van baansoorten, op zware partijen over vijf sets, op het spelen van vier dagen op een rij? Het zijn vragen waarop Federer de komende tijd antwoord wil krijgen. Tijdens en na de partij tegen Evans voelde hij geen pijn, maar hij wilde niet te vroeg juichen. “Belangrijker is hoe het morgen en de dagen erna voelt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden