Hoe bestuur Supportersclub Oranje zich verrijkte

Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd.

Marcel Wiegman
Supportersclub Oranje is al tientallen jaren de grote organisator van sfeerevenementen rond Oranje. Beeld ANP
Supportersclub Oranje is al tientallen jaren de grote organisator van sfeerevenementen rond Oranje.Beeld ANP

Van de contributie betaalden ze onder meer luxe hotels, dure etentjes, boottochtjes, vliegreizen en concertbezoek.

Dat onthulde onderzoekswebsite Follow the Money op basis van vertrouwelijke stukken van de supportersclub.

Penningmeester Theo Pouw ontving in 2014 en 2015 voor zijn parttime werkzaamheden ruim 145.000 euro, ongeveer evenveel als een staatssecretaris.

De lijst met dubieuze transacties is lang en smakelijk. Een feestje voor de zakelijke contacten van Pouw bij Sail. Vliegtripjes naar landen waar het Nederlands Elftal in geen velden of wegen te bekennen was. Etentjes in de beste restaurants van Amsterdam, soms meerdere malen per week.

Representatiekosten liepen op tot ruim een ton per jaar, onkostenvergoedingen voor het bestuur tot meer dan 75.000 euro. Jarenlang waren kaarten voor wedstrijden van het Nederlands eftal op EK's en WK's, en voor uitwedstrijden, alleen te verkrijgen in combinatie van het lidmaatschap van de Supportersclub.

Op het hoogtepunt waren er meer dan 50.000 leden. Dat leverde jaarlijks meer dan een miljoen euro op.

KNVB
De KNVB, die toezicht behoort te houden op de stchting, zegt nooit iets te hebben gemerkt van dubieuze geldstromen. De jaarrekeningen worden 'uitsluitend ter kennisgeving ontvangen'.

Ook de bestuurders van de stichting wassen hun handen in onschuld. De advocaat stelt in een reactie tegen Follow the Money dat 'de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden'.

Theo Pouw op het
Theo Pouw op het "Oranjeplein" in Salvador tijdens het WK Voetbal van 2014.Beeld ANP

De Supportersclub Oranje werd 22 jaar geleden opgericht door Theo Pouw en Rob Polderman, die in de jaren daarvoor succes haden met de Supportersvereniging Ajax. Zij vormen nog steeds het hart van de stichting.

In 1999 kwam Pouws opvolger bij Ajax, Peter Goedbloed, in opspraak omdat hij een vergoeding rekende van 23.625 gulden per kwartaal, plus een chauffeur. In Het Parool reageerde Pouw destijds furieus: "Wij werkten ook veertig uur per week voor de vereniging, ons ledenaantal verdubbelde elk jaar en we hebben nog geen dubbeltje gevangen. En zo hoort het ook."

Supportersclub Oranje

Optochten van in oranje uitgedoste fans naar stadions, fanpleinen en dj's die de supporters voorafgaand aan wedstrijden van het Nederlands elftal opzwepen.

De Supportersclub Oranje is al tientallen jaren de grote organisator van sfeerevenementen rond Oranje. "Samen zorgen wij voor het echte Oranjegevoel rond wedstrijden'', zo omschrijft de supportersclub zichzelf op zijn website.

De beelden van de carnavaleske parades van fans door de speelsteden van Oranje, veelal aangevoerd door een feloranje dubbeldeks bus, gingen de afgelopen jaren de hele wereld over.

Clubcard
De club werd in de zomer van 1995 opgericht en telt tienduizenden leden. Voor 30 euro per seizoen krijgen de leden een clubcard waarmee ze met korting kaarten voor thuis- en uitwedstrijden van het Nederlands elftal kunnen kopen.

Het lidmaatschap is met name aantrekkelijk voor de trouwe supporters die in geval van kwalificatie van Oranje wedstrijden bezoeken op EK's en WK's. Via de organisatie kunnen ze officiële toegangskaarten voor de wedstrijden aanvragen.

Ze ontlopen daarmee de vaak torenhoge prijzen die via tussenhandelaren voor de toegangsbewijzen worden gevraagd. Afhankelijk van hoeveel wedstrijden de leden bezoeken, bouwen ze een puntentegoed op waarmee ze voorrang krijgen bij het toewijzen van de kaarten.

Kwalificatie
Ook deze week is de vereniging weer volop actief. Voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd van Oranje donderdag in Parijs zijn fans vanaf het begin van de middag welkom in een daarvoor gereserveerde pub in de buurt van het stadion.

"Door de noodtoestand in Parijs zullen we het deze middag rustig aan doen'', zo tempert de club al te hooggespannen verwachtingen. Zondag, voor de wedstrijd tegen Bulgarije in Amsterdam, gaat het er volgens de site een stuk uitbundiger aan toe in het oranjecafé bij het stadion met een dj en "uiteraard is er weer het Rad van Fortuin, gepresenteerd door Miss Oranje''. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden