Nieuws

‘Historisch moment’: vrouwen bij amateurs welkom in hoogste mannenteam

Vanaf volgend seizoen krijgen vrouwen in het amateurvoetbal voor het eerst de kans om uit te komen in de hoogste mannenteams. De KNVB spreekt van een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland en wereldwijd.

Het Parool
PSV’er Julie Biesmans en Ajaxspeler Victoria Pelova. Beeld Pro Shots / Remko Kool
PSV’er Julie Biesmans en Ajaxspeler Victoria Pelova.Beeld Pro Shots / Remko Kool

Gemengd voetbal was in Nederland al mogelijk bij de gehele jeugd, maar bij de senioren lag de lat bij de B-categorie. Óf er moest gekozen worden voor het spelen in een aparte vrouwencompetitie. Bij aanvang van het huidige seizoen begon de KNVB een pilot om te kijken of de regels veranderd konden worden. De destijds 19-jarige Ellen Fokkema kreeg dispensatie om in het eerste mannenteam van de Friese vierdeklasser uit te komen.

Hoewel de competitie vanwege corona vroegtijdig werd afgebroken, spreekt de KNVB van een geslaagde proef. De uitkomst daarvan is dat er een goede basis is om het vanaf komend seizoen voor alle vrouwen mogelijk te maken in de categorie A bij de mannen te spelen.

“Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om vast te houden aan de oude regels en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit,” zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB “We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

De KNVB gaat alle verenigingen die een speelster willen laten voetballen in een team in de A-categorie bij de mannen een begeleidingstraject aanbieden. Het aanvragen van dispensatie is niet langer nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden