Hiddink en McClaren spreken over psychologie

'Van voetbal naar psychologie' is de titel van het tweede Nationale Voetbalsymposium van de Nederlandse Voetbal Academie (NVA).

ANP
Guus Hiddink. Beeld ap
Guus Hiddink.Beeld ap

Gerenommeerde nationale trainers zoals Guus Hiddink, Steve McClaren, Peter Bosz en Pieter Huistra praten op woensdag 14 december in Amsterdam samen met sportpsychologen Bruno Demichelis (AC Milan), Bill Beswick (FC Twente), Rene Felen (FC Groningen) en Paul van Zwam (Heracles) over hoe psychologie een integraal onderdeel is van 'het coachen van voetballen'.

Chelsea-directeur Mike Forde geeft inzicht in de psychologische aspecten tijdens het opbouwen van een organisatie en het samenstellen van een begeleidingsstaf. 'Je hoort trainers steeds vaker over een mentaal probleem praten. Maar dat klinkt zo abstract', zegt Raymond Verheijen, een van de oprichters van de NVA, die voetbalspecifieke bijscholing geeft aan trainers, stafleden en voetballers.

'We staan in de voetbalwereld aan de vooravond van een nieuwe ontwikkeling. De term 'geest' of 'mentaal' hebben we binnenkort niet meer nodig om zaken in het voetballen te verklaren. Het zal niet langer gaan om 'mentale' training maar om het trainen van het denken, en in het verlengde daarvan de invloed van dit denken op het handelen van spelers. Over hoe je dat kan doen, spreken we onder meer op ons symposium.'

Het symposiumthema 'van voetbal naar psychologie' wordt belicht vanuit vier invalshoeken: het coachen van individuele spelers, het coachen van een team, het coachen van stafleden en het coachen van trainers. Bezoekers krijgen handvatten aangereikt die ze als trainer, staflid of voetballer in praktijk kunnen brengen.

Raymond Verheijen werkt als assistent-trainer sinds 2000 op alle Europese en wereldkampioenschappen en is op dit moment onder meer werkzaam als assistent-bondscoach van Wales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden