Het verschil was minimaal, maar weer won Sam Bennett

In de BinckBank Tour kwam Dylan Groenewegen woensdag weer tekort. Het was close, maar Sam Bennett was nét wat sneller in de eindsprint. Dat maakte de nederlaag des te pijnlijker.

Ad Pertijs
Sam Bennett (r) is Dylan Groenewegen op de streep net voor. Beeld BELGA/David Stockman
Sam Bennett (r) is Dylan Groenewegen op de streep net voor.Beeld BELGA/David Stockman

Boos trok Dylan Groenewegen de deur van de teambus van Jumbo-Visma achter zich dicht. Voor de derde achtereenvolgende dag was in de BinckBank Tour de massaspurt op een nederlaag uitgedraaid. Dat het verschil met winnaar Sam Bennett deze keer minimaal was, maakte het verlies volgens ploegleider Jan Boven niet minder pijnlijk. “Want verliezen is verliezen. Met welk verschil maakt niet uit.”

Na de mispeer van maandag (niet aan sprinten toegekomen), de derde plaats van dinsdag (voorbij gevlogen door twee man) was de foto­finish juist de pijnlijkste nederlaag van de drie. En dus vond Boven het logisch dat de teleur­gestelde Amsterdammer in Aalter de bus niet meer uitkwam voor een toelichting op de sprint.

De dag ervoor had zijn 26-jarige kopman dat nog wel gedaan. Toen had Groenewegen gezegd dat de benen na drie weken Tour de France ‘niet meer geweldig zijn’ en dat het wachten was op een stel frisse benen om op World Tourniveau massaspurts te winnen.

Boven maakt geen drama van de vormdip van Groenewegen. “Voor alle duidelijkheid: de val aan het begin van de Tour de France speelt geen rol meer. Na drie hectische weken en alle weken van voorbereiding op die ronde is het logisch dat je nu wat minder bent. Vorig jaar wonnen we als ploeg ook geen etappe in de BinckBank Tour. Soms heb je dat.”

Klaar voor de Vuelta

Volgens Boven is ook geen sprake van verslapping bij het team. “Met hoe we de zaken aanpakken, hebben we dit seizoen succes gehad. We doen het nu niet anders. Vandaag hebben we als ploeg weer supergoed gereden en Dylan gaf opnieuw alles. Alleen is er dan iemand die sneller is. Er rijden nou eenmaal meer goede sprinters mee.”

Bennett bijvoorbeeld. Waar de geklopte Groenewegen er gisteren het zwijgen toedeed, riep de 28-jarige Ier nog maar eens dat alles hem in de deze BinckBank Tour meezit. “Ik had erg veel geluk dat ik Dylan vanuit het wiel van Jasper Philipsen nog net te pakken kreeg, want Dylan was hier gewoon de snelste. Ik was de gelukkigste.”

Bennett en Groenewegen kwamen elkaar eerder dit seizoen alleen in Parijs-Nice tegen. Ze wonnen daar ieder twee ritten. Bennett: “Het is logisch dat hij na drie weken Tour minder sterk is dan toen. Daar had hij na een val op de eerste dag ook nog eens de pech allerlei tegenslagen tegen te komen.”

En nu heeft Groenewegen de pech Bennett tegen het lijf te lopen? “Ach, hij vindt in mij nu een man die helemaal klaar is voor de Vuelta van volgende week. Dylan komt terug uit de Tour. Op dat kruispunt kan ik hem hebben.”

Wachten op frisse benen

Boven denkt niet dat dit een troost is voor Groenewegen. “Want sprinters verliezen gewoon niet graag. Dit blijft zuur.” Of de ploeg nu niets anders kan doen dan rustig wachten tot de Amsterdammer weer een stel frisse benen onder zijn lijf heeft?

Boven: “Rustig wachten doen we zeker niet. Wel wachten. Ondertussen blijven we er vol voor gaan. Ook hier in de BinckBank Tour. Donderdag (vandaag, de Ardennenrit rond Houffa­lize) gaan we voor het klassement van Laurens De Plus, de dag erna weer voor de sprint van Dylan. Elke dag is er weer een doel.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden