Plus

Het verlies in de kantine: 'Ik gun het nog liever Feyenoord'

Wie ging ervan uit dat Ajax gisteren geen kampioen zou worden? In de kantine van voetbal- en tennisclub VVGA, vlak naast waar ooit stadion De Meer stond, in ieder geval niemand. Toch ging het mis. 'Wat een klotezooi!'

Maarten Moll
Ook op het Leidseplein was de teleurstelling groot. Beeld anp
Ook op het Leidseplein was de teleurstelling groot.Beeld anp

De VVGA-kantine aan de Wembleylaan in de Watergraafsmeer stroomt snel leeg, vooral nadat acteur Frank Lammers voor het raam een woeste overwinningsdans heeft uitgevoerd. Op de televisieschermen worden PSV-voetballers geïnterviewd, maar er is niemand meer die het aankan om daar nog naar te kijken.

Gordijnen dicht
Niemand? Jawel, een klein clubje PSV-fans (ja, er wonen PSV'ers in Amsterdam) zit glunderend naar de beelden te kijken, klinkt met de volle bierglazen. Waaronder dus Lammers, die eerder voor VVGA een competitiewedstrijd tenniste. "Ik kreeg tijdens de wedstrijd door dat het in Doetinchem 1-1 was geworden. Terwijl wij voorstonden in Zwolle. Haha. Ik verloor meteen twee games. Na de wedstrijd stond ik voor het raam te dansen, waarop ze de gordijnen dicht deden, haha. Wat? Ja, die partij heb ik ook nog gewonnen."

Hoe anders begon de middag in de kantine, die ooit op een slootafstand van het roemruchte stadion De Meer lag. Alleen een plank scheidde de twee terreinen. De kantine stond flink vol met Ajax-fans. Aan de bar hingen spandoeken met de beeltenis van Johan Cruijff, en de opschriften Trots, Passie en 34. Ajax had voor de 34ste keer landskampioen kunnen worden. Een ultiem eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Cruijff.

Maar nadat superboer Bryan Smeets, nota bene met het rugnummer 14, in de 55ste minuut de 1-1 achter Jasper Cilissen schoot, bakten de Ajacieden er niet veel meer van.

Meest gehoorde kreet in de kantine na weer een mislukte aanval: "Jézus!" En ook: "Geen lange ballen!" Ook werd er nog nagemekkerd over het afgekeurde Ajax-doelpunt van Amin Younes in de eerste helft. De gezichten gingen steeds meer in de standen ongeloof en chagrijnig staan. Een enkeling kon de spanning niet meer aan en ging buiten staan roken. Een ander begon na elke scrimmige in het strafschopgebied van De Graafschap om een strafschop te roepen, refererend aan de makkelijk gegeven strafschop in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht enkele weken geleden.

"Kutboeren!" klonk het nijdig.

"Oooooooh, nee!!!!!"
Ongeloof nadat Milik werd gewisseld, ongeloof dat later Fischer werd gebracht en niet Schöne. "Het kan nog!" klonk het wanhopig. En: "Het hoeft niet mooi." In de 84ste minuut een langgerekt "Oooooooh, nee!!!!!" na een gemiste voorzet. Tot de laatste seconde werd er nog in het kampioenschap geloofd, maar nadat scheidsrechter Kuipers voor het einde floot, verlieten de Ajax-fans ontredderd de kantine. "We hoefden alleen maar te winnen," zei een man in een Ajaxshirt zacht, terwijl hij afdroop.

Alleen de PSV'ers zitten na afloop nog goedgeluimd voor de televisie. Buiten verteld Eric van Lochem dat het vleugelspel niet uit de verf kwam. "Ze speelden zonder plan. De Graafschap speelde alsof het Europa Cupvoetbal kon halen. Ajax was planloos en radeloos."

Jolanda Broex is woest. "Het had gewoon 5-1 voor Ajax moeten worden. Het leek wel of ze er geen geloof in hadden. Ze hebben slecht gespeeld!"

Op het zonnige terras van VVGA, met uitzicht op de tennisbanen, is de stemming gelaten. Er wordt bier gedronken, maar het lijkt niet al te best te smaken. "Ik gun het nog liever Feyenoord dan PSV," klinkt het.

Freek de Jonge
Verstokte Ajax-fan, en docent bij de KNVB en technisch coördinator van de aanpalende voetbalvereniging WVHEDW Sjaak Tersteeg denkt te weten waaraan het vandaag lag. "De spelers konden totaal niet omgaan met de druk. En het hele seizoen heeft De Boer tegen twee spitsen met drie verdedigers gespeld en vandaag speelt hij met vier man tegen twee spitsen. Waarom dat veranderen? Het stond gewoon niet goed vanmiddag. En dan zie je de paniek toeslaan als de spelers gaan denken dat het niet gaat lukken. De angst regeerde."

Ruim een uur na de teleurstellende wedstrijd is een aantal Ajax-fans er wel uit. "Peter Bosz moet hoofdtrainer worden, Gerard van der Lem zijn assistent, en Freek de Jonge moet ook op de bank. Voor de sfeer."

Er wordt gelachen, maar wel een beetje als de bekende boer met zijn immer durende kiespijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden