'Het Olympische Spelengevoel leeft in Amsterdam'

Na vijf dagen EK atletiek, een van de grootste sportevementen die de stad ooit organiseerde, maken we de balans op. Ellen van Langen, Eric van der Burg en Hans Lubberding blikken terug.

Lorianne van Gelder
Ellen van Langen. Beeld anp
Ellen van Langen.Beeld anp

Ellen van Langen, 'event ambassador' van de EK, won zelf goud op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen in 1992:

"Het was een echt atletiekfeestje. Welke Nederlandse atleet ook aan de startlijn verscheen, het hele stadion ging uit zijn dak. En de atleet stond dan te stralen. De gouden medailles van de Nederlanders en de volle stadions waren grote hoogtepunten: het is tegenwoordig voor geen enkele sport makkelijk om een stadion vol te krijgen, maar atletiek is ook nog eens niet zo gangbaar in Nederland."

"Amsterdams was het toernooi zeker. Amsterdammers hebben het lef nieuwe dingen te proberen, en dat hebben we gedaan. De evenementen op het Museumplein waren iets unieks, net als de paralympische onderdelen. Dat is bijzonder hoor, want atletiek is een traditionele sport: je moet vasthoudend zijn om nieuwe dingen voor elkaar te krijgen."

"De mensen van European Athletics hebben we daadwerkelijk meegenomen naar het Museumplein, om ze ervoor warm te krijgen. Wat ook echt bijzonder was, waren de medailleceremonies op het Medal Plaza, een plek buiten het stadion. Ongehoord hoor in atletiekland. Daardoor was het programma veel sneller en hoefde je niet eindeloos naar volksliederen en medailleuitreikingen te kijken."

"Dieptepunten waren er niet. Natuurlijk zijn er altijd atleten die minder goed presteren en dat kan verdrietig zijn, maar dat hoort bij sport. Financieel zijn we er ook goed uitgekomen. Wat mij betreft had het toernooi niet beter gekund."

Eric van der Burg rende in 2015 al een stukje op de atletiekbaan. Beeld anp
Eric van der Burg rende in 2015 al een stukje op de atletiekbaan.Beeld anp

Eric van der Burg, wethouder sport:

"Zondagmorgen heb ik de tien kilometer van de EK gerend en toen merkte ik al wat een fantastisch feest het was in het Vondelpark. Het evenement is aan alle kanten geslaagd: van de zevenhonderd Amsterdamse vrijwilligers tot de fantastische prestaties van de Nederlandse sporters."

"Amsterdammers zijn natuurlijk erg verwend qua evenementen in de stad, dus ik vond het spannend of er genoeg mensen zouden komen. Vier jaar geleden werd er optimistisch begroot op 80.000, en toen dacht ik al: hoe gaan we dat ooit halen? Maar er zijn uiteindelijk meer dan 125.000 tickets verkocht, en niet alleen aan buitenlanders, ook veel Nederlanders kwamen op het evenement af. En dat voor atletiek, wat zeker niet de populairste sport is hier."

"We zijn enorm geholpen door hoe goed de Nederlanders het doen: Anouk Vetter die totaal onverwacht goud haalt op de zevenkamp, Churandy Martina met goud op de honderd meter. Het draagt enorm bij om de EK te laten leven."

"Het hoogtepunt vond ik zaterdag de paralympische sporters die voor het eerst in de geschiedenis volwaardige wedstrijden meededen tijdens het evenement. Prachtig, en het draagt ook bij aan de emancipatie van sporters met een beperking."

Hans Lubberding Beeld Olympisch Stadion
Hans LubberdingBeeld Olympisch Stadion

Hans Lubberding, scheidend directeur van het Olympisch Stadion:

"Het was het absolute hoogtepunt van mijn bijna vijftien jaar als directeur."

"Ik heb een groot euforisch gevoel na vijf dagen atletiek. Zo sportief en respectvol als de atleten naar elkaar waren, bijvoorbeeld als ze geblesseerd raakten of gediskwalificeerd. En dan het waanzinnig enthousiaste publiek. Atletiek is niet zo vaak in beeld in Nederland, en nu gaan de beelden van de EK in Amsterdam de wereld over."

"Het is ook anders dan anders hoor ik van buitenlandse delegaties. Ze roemen het stadion dat gezellig vol is. Dat er veel kinderen rondlopen. En dat de randbeleving zo goed is, zoals de Brooks 10 kilometer, de halve marathon, en de symposia die overal in de stad plaatsvinden."

"Veel Amsterdammers gaan voor het eerst naar atletiek, mede dankzij de sporthelden als Churandy Martina, Dafne Schippers of Anouk Vetter. Ik zou zelfs zo ver durven gaan dat het Olympische Spelengevoel leeft. Met dit soort evenementen krijg je nieuwe sympathisanten. Daarmee zeg ik niet dat we de Spelen naar Amsterdam moeten halen, maar als een meerderheid in Nederland het zou willen, dan moeten we ervoor gaan. We weten in elk geval zeker dat we het kunnen."

Teruglezen: alles over de EK Atletiek in ons blog

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden