PlusAchtergrond

Het Nederlandse dreamteam weet alle aandacht van de concurrentie op zich gericht

In de olympische wegwedstrijd zullen zondag alle ogen gericht zijn op de Nederlandse wielrensters. Er mogen zoals bij elk topland maximaal vier rensters uitkomen.

ANP
Annemiek Van Vleuten, Demi Vollering en Anna van der Breggen aan kop tijdens het WK wegrennen 2020 in september 2020, Italië. Beeld Getty Images
Annemiek Van Vleuten, Demi Vollering en Anna van der Breggen aan kop tijdens het WK wegrennen 2020 in september 2020, Italië.Beeld Getty Images

TeamNL staat aan de start met titelverdedigster Anna van der Breggen, met Marianne Vos, de olympische kampioene van 2012, met Annemiek van Vleuten en Demi Vollering. “Wij hebben dit elk kampioenschap,” zei Van der Breggen eerder al over de samenstelling van de ploeg. “We weten ondertussen allemaal hoe het werkt. Het geeft ons ook vertrouwen om met zo’n sterk team aan de start te staan.”

Ook Annemiek van Vleuten ziet een dreamteam aan de start. “Ik ben trots dat ik er voor de derde keer bij mag zijn,” zei de 38-jarige wielrenster gisteren vanuit het rennersverblijf in Gotemba.

Scherp in de wedstrijd

Volgens Vos is het niet zo vanzelfsprekend dat de Nederlandse rensters wel even winnen als dat het lijkt gezien de uitslagen van de laatste jaren. “We hebben echt goede kansen, maar weten ook dat het geen een-twee-drietje is. De concurrentie heeft als enige doel Nederland te verslaan. Daarom mogen we geen fouten maken en ons bewust zijn van die rol. Dat betekent dat je scherp in de wedstrijd moet zitten.”

Anna van der Breggen en Demi Vollering in de Giro van deze zomer. Beeld Getty Images
Anna van der Breggen en Demi Vollering in de Giro van deze zomer.Beeld Getty Images

Op echte klimparcoursen werd de strijd in de afgelopen jaren vooral uitgevochten tussen Van der Breggen en Van Vleuten, die in Rio haar titelkansen in rook zag opgaan door een zware val. Olympisch kampioene Van der Breggen ziet op het parcours in Japan ook kansen voor Vos en Vollering.

“We weten allemaal dat we niet tegen elkaar moeten rijden,” zegt Van der Breggen. “Soms kan dat vervelend voor jezelf zijn. Voor mij was dat het geval bij de WK in Yorkshire bijvoorbeeld toen Annemiek in de aanval was en zij heeft dat andersom net zo goed gehad; dat je niet kunt laten zien hoe goed je die dag bent. Dat risico is er en we hebben laten zien dat dat nooit een probleem is geweest.”

Dark horse

Volgens Vos komt dat ook door de professionaliteit van de rensters. “We voelen onderling goed aan wat de kwaliteiten van elkaar zijn en hoe we die moeten benutten.”

Met alle ogen gericht op de meervoudig kampioenen kan olympisch debutante Vollering misschien wel de ‘dark horse’ van de Nederlandse ploeg zijn. “Ik denk het wel, maar alle rensters die daar staan kennen me ook en weten waartoe ik in staat ben,” zegt de winnares van Luik-Bastenaken-Luik en La Course van dit jaar. “Wat dat betreft is het een wedstrijd tegen concurrenten waar je normaal ook tegen rijdt. Het gekste gaat zijn dat het zo’n klein peloton is. Ik heb nog nooit een wedstrijd gereden met zulke kleine ploegen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden