PlusColumn

Het machtige wapen van Frank de Boer is zijn onverstoorbaarheid

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef twee boeken over Ajax: Vak 127 en Sporen van Ajax. Iedere donderdag verschijnt zijn column in Het Parool.

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Stél dat Ajax kampioen wordt. Dan heeft de club onder Frank de Boer vijf landstitels veroverd in minder dan zes seizoenen tijd. Dat gebeurde nooit eerder. Niet in de gouden jaren zeventig, niet rond 1995; zo'n hoge concentratie van landstitels is uniek in de clubgeschiedenis.

Toch hebben maar heel weinig Ajaxsupporters het gevoel dat ze al die jaren naar historisch sterke Ajaxlichtingen hebben zitten kijken. Eerder naar vrij fletse, die in 'Europa' geen deuk in een pakje boter schopten en in de Arena meer saaie dan leuke wedstrijden op de mat legden. Al zeker drie jaar moppert de aanhang over het spel, de traagheid, het achteruit voetballen, het eeuwige rondspelen en het gebrek aan opportunisme.

Toch moet Franciscus de Boer minimaal één machtig wapen hebben dat andere trainers niet hebben, anders word je niet zo vaak eredivisiekampioen. Ik geloof dat dat machtige wapen zijn onverstoorbaarheid is: een vorm van droogkloterig, Hollands op­timisme waarvan we mogen concluderen dat er geen kruid tegen gewassen is.

Hij is de man die ons liet zien dat je op norse wijze blijmoedig kunt zijn. Frank de Boer kan zó ­onbezorgd zeggen dat homo's een beetje een rare motoriek hebben dat hij er alleen maar sympathieker van wordt.

Dertien punten achter in januari? Beste speler weer eens verkocht? Hele verdediging geblesseerd? Geen scorende spits? Rustig, even geduld, dat kan allemaal nog goed komen en hij, Frank de Boer, heeft daar alle vertrouwen in.

Daar stond hij weer, gisteren in Heerenveen. Boos Nederland krakeelde over discutabele strafschoppen, maar Frank de Boer was er eerlijk gezegd wel blij mee zo. En nee, Ajax gaat de titel nu niet meer weggeven.

Misschien wordt Ajax flitsender, als De Boer vertrekt. Ik denk van wel, eerlijk gezegd, maar toch zal ik hem missen en vond ik hem in de mixed zone te Heerenveen ineens een beetje legendarisch. Op een Frankmanier dan, dus niet te veel over lullen, verder.

m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden