Het klokkenspel kent maar één lied

PRONKSTUK

'Hoor wie klopt daar kinderen?'' Een basstem galmt door de kantine van AFC. Het komt niet van een cd'tje of uit kinderkelen, maar uit de mond van Kees Koedood, jeugdtrainer bij AFC. Hij speelt er piano bij. Zeker honderd F-jes en hun moeders en zusjes luisteren vol aandacht. Ook Johan de Bie (71) kijkt even op.

De oer-AFC'er zit in volle glorie op de verhoging in de kantine, diagonaal tegenover Koedood. In volle glorie, dat betekent volledig uitgedost in AFC-blazer, AFC-das, AFC-speld.

De Bie is al 57 jaar lid van de club en voorzitter van de Zilveren Ploeg: AFC'ers die meer dan 25 jaar lid zijn. Ook behoort hij tot de groep van 62 'ridders' die er ten minste vijftig jaar op hebben zitten bij AFC. ''Ik heb 23 jaar in het hoofdbestuur gezeten,'' zegt De Bie terloops. Nog elk jaar gaat hij in de winterstop met de selectie mee naar de Canarische Eilanden. ''Dan zeggen ze gewoon Johan hoor, geen meneer. Zo blijf je jong.''

In het rumoer wenkt hij zo nu en dan een bekende, die dan prompt de verhoging opstapt en De Bie de hand komt schudden. Daarop volgt een korte uitwisseling van vriendelijkheden, waarbij het meer om het ritueel lijkt te gaan dan om de inhoud. Het ziet er hartelijk uit.

Het contrast met zijn tanige tweelingbroer Hans, die druk doende is met papieren en af en toe 'in burger' voorbij scharrelt, kan bijna niet groter. ''Hans is drie kwartier ouder. Hij is journalist geweest en heeft het Honderjarenboek geschreven.'' Het boek uit 1995 heeft De Bie voor de gelegenheid meegenomen. Hans knikt instemmend en kuiert verder.

Intussen is Koedood aan Zie ginds komt de stoomboot begonnen. De kinderen brullen mee. De Bie bladert door het jubileumboek. ''Dat clublied stond er toch in, Hans?'' Hij heeft het gevonden. De kinderen zijn stil. Zachtjes begint De Bie te zingen. Couplet drie. 'Wij dienen allen onze club, als plichtsgetrouwe mannen.'

''Dat speelt het carillon elk uur. Twee strofes van ons clublied uit 1935,'' zegt De Bie trots. ''Op het halve uur, doet hij maar één strofe.''

Hij toont de bladzijden met de foto's van 6 oktober 1962, de dag dat het huidige clubhuis werd geopend, na de verhuizing van de Zuidelijke Wandelweg. ''Hier waren allemaal landerijen, verderop was het een negorij.'' Eén foto toont het carillon. Ervoor staan zeven mannen in pak, onder wie burgemeester Van Hall en wethouder P.J Koets van Onderwijs en Sport.

''Het carillon was een cadeau van de leden,'' zegt De Bie. Dat blijkt ook uit een afbeelding uit het jubileumboek. Het is een aanslagbiljet. ''Definitieve aanslag,'' staat erop. En dan: ''In afwijking van andere aanslagbiljetten is dit er een waar muziek in zit. En wel de muziek van het AFC-clublied. De woorden 'wij allen dienen onze club' met de toevoeging 'als plichtsgetrouwe mannen' worden nu tastbare werkelijkheid!''

De AFC'er kon kiezen hoeveel guldens hij wilde doneren aan het nieuwe carillon, maar daarmee hield de vrijheid wel op. ''Koets speelde hierbij ook een voorname rol,'' meldt broer Hans in het voorbijgaan. ''Sommige wethouders hadden een zwak voor de club uit Zuid,'' zegt De Bie.

Variatie op rituelen is niet aan AFC besteed: ''Het kan geen ander lied spelen dan ons clublied.''De Bie herinnert zich maar één keer protest tegen het carillon, in de tijd dat er nog cricket werd beoefend, door ACC. ''De voorzitter van tegenstander VRA vroeg of het carillon uit mocht, omdat het ze stoorde in de concentratie. Dat is toen bij hoge uitzondering gebeurd.''

Vooral bij wedstrijden geniet De Bie van het klokkenspel. ''Dan draaien we eerst Koning Voetbal, en dat gaat dan mooi over in het clublied.'' Hij kijkt er intens gelukkig bij.

Zwarte Pieten lopen langs. Kinderen bedelen om pepernoten. ''Een mooi feest,'' mijmert De Bie. ''Ik was jaren Sinterklaas op een school in ons dorp, Nes aan de Amstel.'' Dit jaar wilde de leiding echter dat hij op een paard het dorp in zou rijden. ''Het was echt mooi om te doen, maar daar begin in niet meer aan. Een jonge vent heeft het overgenomen.'' Koedood zingt nog even door. Het carillon komt er vandaag niet overheen. (EDWIN SCHOON)

undefined

Johan de Bie: 'Bij wedstrijden gaat Koning Voetbal mooi over in het clublied.' Foto Edwin Schoon. Beeld
Johan de Bie: 'Bij wedstrijden gaat Koning Voetbal mooi over in het clublied.' Foto Edwin Schoon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden