Het is één grote poppenkast in de Arena

Martin Jol en Danny Blind Beeld anp
Martin Jol en Danny BlindBeeld anp

AMSTERDAM - De fotografen hadden het druk zaterdag. Ze moesten Martin Jol, Danny Blind én Johan Cruijff in alle mogelijke poses zien vast te leggen. Slechts de allerbesten op hun vakgebied maakten ook de moeilijkste foto: van Luis Suarez die Otman Bakkal in zijn schouder beet.

Van geniaal naar gek. Suarez presteerde het tijdens Ajax-PSV (0-0) in tien minuten tijd. Met een fabuleuze lob van zestig meter afstand verraste hij bijna doelman Andreas Isaksson, waarna Ajax' aanvoerder zichzelf in de hectische slotfase volledig verloor. Tijdens een opstootje hapte Suarez in de schouder van Bakkal.

Die laatste tien minuten waren kenmerkend voor een club die zich in het nauw gedreven voelt. Voetballend kon Ajax opnieuw geen vuist maken, op een redelijke eerste helft na, en dat mondde uit in een waanzinnige doelpoging van Suarez en een waanzinnige daad van frustratie. De beet ontging arbiter Kuipers, die in de 90ste minuut wel een rode kaart gaf aan Rasmus Lindgren (natrappen tegen Ibrahim Afellay). Een week geleden tegen AZ liet ook André Ooijer zich al gaan.

Er hing zaterdag een vreemde, gespannen sfeer in de Arena, voor een groot deel veroorzaakt door de tegenvallende resultaten, het povere voetbal én de aanhoudende kritiek van Johan Cruijff. Cruijff was zelf in het stadion. Hij zat op de tribune naast Sjaak Swart en Frank de Boer.

Jol wordt er niet nerveus van, van de kritiek en de aanwezigheid van Cruijff. ''Hij heeft kennelijk een lange vakantie genomen en besloten die in Nederland door te brengen. Misschien dat dat in het elftal wel onrust teweeg brengt. Het is vervelend. Ik wens hem niets slechts toe, maar zolang Cruijff leeft, zal hij zich met deze club bemoeien.''

Ook intern is het onrustig bij Ajax. De broze relatie tussen Jol en zijn assistent Blind is de afgelopen weken op scherp gezet vanwege hun verschillende voetbalopvattingen. Blind heeft tegen Jol en tegen de clubleiding zijn bedenkingen geuit over de manier waarop met jonge spelers wordt omgegaan, zowel in de selectie als in de opleiding.

Jol zei na Ajax-PSV dat hij en Blind een 'verstandshuwelijk' hebben. Blind kan zich wel vinden in die uitdrukking. En dat de twee trainers niet in elke discussie 'ja en amen' tegen elkaar zeggen is voor Blind geen reden om zijn rol als assistent op te geven.

Het zijn verwarrende tijden voor Ajax-fans, van wie een groot deel zaterdag openlijk steun gaf aan Cruijff en Blind, maar er hing ook een spandoek 'Jol4ever'. En vóór de wedstrijd liepen de door Cruijff bekritiseerde algemeen directeur Rik van den Boog en de geschorste Ooijer mee in een soort 'supportersprocessie' richting het stadion.

Kortom, voor fotografen was er genoeg te doen, hoewel er geen doelpunt viel in de topper die voor PSV de gunstigste uitslag kreeg. Een terechte uitslag ook, want het voetbal van de Amsterdammers is op dit moment niet goed genoeg om de koploper naar de kroon te steken. (DICK SINTENIE)

Johan Cruijff gaf maandagochtend in zijn wekelijkse column aan dat hij zijn zijn mening over Ajax komende weken voor zich houdt. Hij wil de voorbereidingen van het eerste elftal op de komende belangrijke wedstrijden niet verstoren.

Rasmus Lindgren (L) krijgt een rode kaart na een overtreding op Ibrahim Afellay van PSV. Beeld anp
Rasmus Lindgren (L) krijgt een rode kaart na een overtreding op Ibrahim Afellay van PSV.Beeld anp
Johan Cruijff (R) zaterdag op de tribune tijdens Ajax-PSV. De legendarische nummer 14 bekijkt de wedstrijd vanuit de skybox van Sjaak Swart. Beeld anp
Johan Cruijff (R) zaterdag op de tribune tijdens Ajax-PSV. De legendarische nummer 14 bekijkt de wedstrijd vanuit de skybox van Sjaak Swart.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
Johan Cruijff laat zich de laatste jaren zelden zien bij wedstrijden van Ajax. Beeld anp
Johan Cruijff laat zich de laatste jaren zelden zien bij wedstrijden van Ajax.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden