Plus

Het EK discuswerpen: Mikken op het Concertgebouw

Tussen de cultuurpaleizen aan het Museumplein ging woensdag het EK discuswerpen voor vrouwen van start. Het doel: verder gooien dan 58 meter.

Maarten Moll
Het EK atletiek op het Museumplein is het grootste sportevenement in Amsterdam ooit. Beeld Bram van de Biezen
Het EK atletiek op het Museumplein is het grootste sportevenement in Amsterdam ooit.Beeld Bram van de Biezen

De mooiste schreeuw, de gil van de middag, was die van de Finse Salla Sipponen. Oergeluid, uit de bossen van midden Finland. Het was haar derde poging de discus verder dan 58 meter te gooien. Dan zou de 21-jarige atlete zich hebben geplaatst voor de finale, vrijdag in het Olympisch Stadion.

Helaas voor Sipponen boorde de discus zich, ondanks de indrukwekkende schreeuw, na een vlucht van 51 meter en 84 centimeter in het gras van het Museumplein. Voor de schreeuw kreeg ze een applausje van het publiek op de tribunes.

Dwarreldiscus
Wist het publiek, dat gratis op de tribunes mocht plaatsnemen, dat het heel bijzonder was dat het weer eens topsport kon zien in het centrum van Amsterdam? Op 16 oktober 1886 was hier de door de Amsterdamsche Sportclub georganiseerde eerste officiële atletiekwedstrijd van Nederland; een zogeheten hardloperij. Ook werden er wielerwedstrijden gereden en werd Jaap Eden er in 1895 op de ijsbaan wereldkampioen allround schaatsen.

Met gevoel voor historie heeft de EK-organisatie de atletiek in Nederland even thuis laten komen op het Museumplein. 26 discuswerpsters, verdeeld over twee groepen, kwamen in de ring - de betonnen lanceerplaat. De Oekraïense Olha Abramchuk wierp de eerste discus in de richting van het Concertgebouw. Gelukkig voor het gebouw deed ze dat technisch niet helemaal goed; het werd een dwarreldiscus die na vijftig meter op het plein plofte.

Ook de tweede worp, van de Italiaanse Natalina Capoferri mislukte. Waarna de Franse routinier Mélina Robert-Michon, aangemoedigd met de voetbalkreet 'Allez les bleus!' het nog even voor deed. Gezicht naar het Rijksmuseum, door de knieën, armen gespreid, gezicht op concentratie (al dan niet een gemene grijns), anderhalve draai en dan de explosie van de werparm, met of zonder schreeuw. Technisch perfect.

De zilveren medaillewinnares van het EK 2014 ging met haar eerste worp op een centimeter na zes meter over de 58 meter. Twaalf seconden zag het publiek haar in actie, en klaar was ze. Even praten met de coach, trainingsjack aan en wegwezen. Na een paar afzwaaiers, niemand werd geraakt, weigerden ook de twee Duitse favorieten, Nadine Müller en Julia Fischer, zich meer dan een keer aan het publiek te presenteren.

Door naar de finale
De Duitse vrouwen hebben persoonlijke records van ver over de zestig meter staan. Dat kan Corinne Nugter niet zeggen. De 24-jarige Nederlandse, viervoudig nationaal kampioen, heeft als beste prestatie 56.23 meter staan en moest zich dus flink verbeteren om door te gaan naar de finale. Ze gooide in de tweede groep, en voor ze aan de beurt kwam, stond daar Sandra Perkovic op het beton. De 26-jarige Kroatische was al eens wereldkampioen, is regerend Europees kampioen en won goud op de Olympische Spelen van 2012. Echt een grootheid in de discuswereld, en zomaar in het wild te zien midden in Amsterdam. Ook nog eens in een fijn zonnetje.

Eén machtige worp, zonder geluid, en ook zij kon gaan douchen; 65.25 meter. Verste worp van de dag. Nugter, geïntimideerd of niet, stelde daar 53.16 tegenover. Haar tweede poging was nog teleurstellender: 52.28. Onder luid applaus probeerde ze in haar laatste poging de discus na 58 meter te laten landen. Ze kwam 4.18 meter tekort. Een verdienstelijke worp, maar die bijna tien meter verschil met Perkovic...

Niet veel later werden de discussen in een rek met wieltjes verzameld en weggereden. Het Museumplein was weer discusvrij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden