Sport Bewaar

Henk Schiffmacher ontwerpt de officiële voetbal van de Derbystar

De eredivisie voetbalt vanaf nu met een bal die is ontworpen door tattoo artist Henk Schiffmacher.
De eredivisie voetbalt vanaf nu met een bal die is ontworpen door tattoo artist Henk Schiffmacher. © Eredivisie

In het duel tussen ADO Den Haag en FC Utrecht werd vrijdag voor het eerst de nieuwe eredivisiebal gebruikt. Henk Schiffmacher ontwierp de officiële voetbal van Derbystar.

Tatoeëerder Henk Schiffmacher was nogal verbaasd toen hij een telefoontje kreeg met de vraag of hij de nieuwe bal voor de eredivisie wilde ontwerpen. "Maar ik vond het meteen leuk," zegt Schiffmacher, die vroeger zelf ­altijd voetbalde en graag een wedstrijd van Ajax of het Nederlands elftal kijkt.

"Ik ben geen diehardfan, maar de verbinding die ze legden tussen voetbal en mij, vond ik heel mooi: als je naar supporters kijkt, is er bijna niemand zonder tatoeage."

De dag dat hij de bal binnen had, begon hij er direct met een 'sharpie', een Amerikaans stiftje, op te tekenen. Binnen een paar uur had hij het ontwerp dat hij wilde: een niet al te vreemde - "ik kan er moeilijk doodskoppen op tekenen" - tribale tekening met Noord-Afrikaanse en Polynesische elementen.

De betekenis? "Als ik die er zelf aan moet geven: broederschap, sportiviteit, kracht en het gevecht."

Als je naar de supporters kijkt, is er bijna niemand zonder tattoo

Henk Schiffmacher

Grap
Het liefst had hij een grap met de bal uitgehaald; er iets in gestopt waardoor deze ineens twintig meter verder dan nu de grond raakt, bijvoorbeeld. "Maar ja, voor het materiaal hebben ze mij niet gevraagd. Daarvoor hebben ze wetenschappers."

De Primera División, de Premier League, de Bundesliga: elke competitie heeft tegenwoordig één merk wedstrijdbal, waarmee alle clubs verplicht spelen. Maar in Nederland komen Ajax en Feyenoord nog steeds onder de officiële Derbystarbal uit. Zij spelen thuis met een bal van Adidas. Dat is afgesproken in een lucratief contract, zoals ook PSV lange tijd met een bal van Nike speelde.

Het gaat natuurlijk te ver om te spreken van competitievervalsing. "Maar de ballen zijn wel flink verschillend als je tegen Ajax en Feyenoord moet," verwoordde Thomas Bruns (toen ­Heracles) vorig jaar een breed gedragen mening. "Die Adidasbal zwabbert meer dan de normale eredivisiebal. Het is altijd wennen voor de keeper, en voor ons ook."