Plus

Heimwee naar de Admirals, terwijl Amsterdam slaapt

Amerika zat in de nacht van zondag op maandag aan de buis gekluisterd, terwijl Amsterdam sliep. Op zo'n vierhonderd fanatieke American footballfans na, die in Het Sieraad de Super Bowl keken.

Zo'n 400 American footballfans zagen vannacht in Het Sieraad hoe New England Patriots voor de zesde keer de Super Bowl won.Beeld Amaury Miller

Het aantal jerseys van de Los Angeles Rams is vanavond in Het Sieraad duidelijk in de minderheid, waar het wel wemelt van het blauw van de tegenstander in de Super Bowl, de finale van het NFL-seizoen.

De New England Patriots staat al jaren aan de top in de NFL en dat levert uiteraard de nodige fans op. In ­binnen- en buitenland.

En vannacht zijn er waarschijnlijk weer wat extra zieltjes gewonnen, dankzij de 13-3-zege van de Patriots.

De jersey die - verrassend genoeg, want dit is toch Amsterdam - ontbreekt tijdens de Super Bowl Party is het oranje van Amsterdam Admi­rals, dat van 1995 tot 2007 een van de zes ploegen in de Europese dependance van de NFL was.

In de hoogtijdagen trok de ploeg zo'n 20.000 footballfans, en zorgde ervoor dat de sport uit de nichehoek kon kruipen. In elk geval wat aandacht betreft.

Maar die historie lijkt deze nacht vergeten. Althans, als het om de kledingkeuze gaat.

De invloed van de Admirals is er - voor wie iets verder zoekt - zeker nog wel. Zoals bij Sven Janssen, die een beetje schuifelend de zaal binnen komt lopen.

Hij heeft 's middags nog een wedstrijd gespeeld met de Amsterdam Panthers. Eigenlijk is hij alleen nog coach van de ploeg, maar zijn quarterback meldde zich ziek.

"Nu weet ik meteen weer waarom ik ben gestopt," grapt Janssen.

Droom in rook op
Vraag Janssen naar de Admirals en er komt een glimlach op zijn gelaat. Alsof het over een vroeger vriendinnetje gaat.

Hij begon op 14-jarige leeftijd bij de toen net opgerichte Panthers, die net als de Admirals trainden op sportpark ­Amstelland.

"Het halen van de Admirals was echt een doel van me. Ik trainde daar vier keer in de week voor. En ik niet alleen, veel jongens ­waren enorm fanatiek. De NFL zelf halen ging misschien niet, maar de NFL Europe voelde echt als haalbaar."

Tot de NFL in 2007 besloot de stekker uit de NFL Europe - en daarmee de Admirals - te trekken. "Heel veel jongens zagen daarmee hun droom in rook opgaan," zegt Janssen.

"Dat was echt een klap. Onze motivatie was weg. Er zijn toen zeker wat jongens gestopt."

Met vierhonderd liefhebbers in Het Sieraad, die bereid zijn een nacht door te halen, kun je moeilijk zeggen dat American football niet meer leeft in Amsterdam.

Het is misschien nog altijd een nichesport, maar binnen de mogelijkheden gaat het best goed.

Dat zegt ook Robert von Gerhardt, gastheer van deze Super Bowl Party.

Grote publiek
Von Gerhardt zorgt er deze nacht zelfs voor dat de naam Admirals toch nog even door de zaal schalt, als een groepje cheerleaders heeft opgetreden.

Enkelen van hen stonden in 2007 nog langs de lijn in de Arena. De lijn die Von Gerhardt overigens zelf trok; hij zorgde al die twaalf jaren voor de belijning van het veld.

Tegenwoordig is hij technisch directeur van de Amsterdam Crusaders, de meest succesvolle amateurclub in Nederland.

Van eind jaren tachtig tot begin jaren negentig behoorden de Crusaders zelfs tot de Europese top. Het was een van de redenen voor de NFL om een team in Amsterdam neer te zetten.

"Het stoppen van de Admirals is vooral een aderlating geweest voor het bereiken van het grote publiek," zegt Von Gerhardt.

"De aanwas voor de Crusaders heeft er verder niet onder geleden. We zijn ook afgelopen tien jaar blijven groeien, hebben nu tweehonderd leden, en eigenlijk gaat het in de jeugd harder dan we aankunnen. We moeten binnenkort een stop invoeren."

Die jongeren zagen de Admirals echter nooit spelen, en een jersey van de ploeg zullen ze ook niet meer snel tegenkomen.

Want als het al niet op een Super Bowl Party in hartje Amsterdam is, dan nergens meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden