PlusAchtergrond

Heeft schaatser Kjeld Nuis verkeerd gegokt?

Na de spraakmakende transfer van Kjeld Nuis naar Reggeborgh vertrokken zijn beoogde ploeggenoten Dai Dai Ntab en Kai Verbij juist van dat team naar Jumbo.

Lisette van der Geest
Kjeld Nuis: van Jumbo-Visma naar Reggeborgh.  Beeld ANP
Kjeld Nuis: van Jumbo-Visma naar Reggeborgh.Beeld ANP

Op papier leek het zo mooi: een nieuw team na tien jaar onder dezelfde coach, een beter contract en trainen met de snelsten van Nederland. Kjeld Nuis (30) sprak vorig seizoen openlijk over het gemis aan rappe ploeggenoten. Maar na zijn overstap van Jumbo-Visma naar Reggeborgh, anderhalve week geleden, werd deze week bekend dat Kai Verbij (25) en Dai Dai Ntab (25) de transfer juist andersom maken.

Heeft Nuis, tweevoudig olympisch kampioen, verkeerd gegokt? De stoelendans bij de sprinters betekent dat hij komend seizoen Ronald Mulder als belangrijkste ploeggenoot heeft, met wat jonge talenten daarachter. Maar geen grotere groep met mannen die zich al jaren meten met de snelsten ter wereld. Verbij, bij Reggeborgh de laatste jaren kopman, wordt bij Jumbo juist herenigd met boezemvriend en oud-ploeggenoot Thomas Krol. Die was het afgelopen jaar naast teamgenoot een van de grootste concurrenten van Nuis.

Leiding nemen

“Een van de dingen die Kjeld zei, was: ik wil een snelle trein,” zegt Erben Wennemars. “Nou, die snelle trein is nu weg, die zit nu waar hij zát. Financieel maakte hij ongetwijfeld een goede keuze, maar sportief, op snelheid? Dan zeg ik: nee.” Tegelijk snapt Wennemars Nuis’ behoefte aan een andere omgeving. “Na tien jaar samenwerken een keertje wat anders, dat is goed.”

Nuis krijgt ook een andere rol. Bij Jumbo-­Visma deelde hij het kopmanschap met Sven Kramer en Patrick Roest. “Er wordt straks veel van Kjeld gevraagd,” zegt Mark Tuitert. Voor hem is de situatie herkenbaar, hij stapte zelf ooit over naar het team van Gerard van Velde na een lange samenwerking met Orie. “Kjeld zal meer de leiding moeten nemen, zich meer met het programma moeten bemoeien. Dat deed ik ook toen ik naar Gerard ging. De vraag is of Kjeld dat wil, of hij dat kan en hoe de wisselwerking met de rest is.”

Er zijn twee scenario’s volgens Tuitert: “Het kan achteraf een foute keuze blijken, maar het kan ook veel positiefs losmaken. Als dat gebeurt, kan hij ongetwijfeld heel hard schaatsen. Mooi is: het is ook een uitdaging. Ga het maar doen. Dat vond ik destijds juist heel leuk. Kjeld zal het idee hebben: ik weet wat ik kan, ik ben goed en ik red me wel, die overtuiging heb ik. Het is nu aan hem om dat te bewijzen.”

Strijdlust aangewakkerd

De grote vraag is ook hoe Reggeborgh reageert. Of er nog andere schaatsers aangetrokken worden. Nederlands beste sprinters liggen allemaal vast of zijn gestopt, zoals Jan Smeekens. Tuitert: “Kai Verbij ga je niet zomaar vervangen, niet in Nederland althans. De vraag is welke visie en ambitie Reggeborgh heeft.”

Het getouwtrek om de sprinters is goed voor het schaatsen, denken Wennemars en Tuitert. “Je kunt flauw zeggen: het gaat om geld, maar dat is ook de waardering die je voor prestaties krijgt,” zegt Tuitert. “Het is goed dat het niet alleen meer om Ireen en Sven gaat, maar dat een paar partijen heel serieus een ploeg samenstellen. Jumbo-Visma deed dat de laatste jaren, terwijl anderen kwamen en weer gingen. Reggeborgh, met de belofte nog sowieso drie jaar in de schaatssport te blijven, wordt nu een bolwerk dat er op de lange termijn naast blijft staan.”

Wennemars miste een strijd als deze de laatste jaren. “Dit wakkert iets aan. Mensen die jaren met elkaar optrokken, nemen afscheid. Er is ­onderlinge strijd, er komen revanchegevoelens. Orie moet ook weer scoren en heeft nu nieuwe talenten om de concurrentie aan te gaan. Dat is leuk.” Of Nuis verkeerd gegokt heeft, blijkt later. Wennemars: “Komende winter wordt het pas besloten. Op het ijs. Dan zal het Reggeborgh tegen Jumbo-Visma zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden