Heeft de bestuursraad van Ajax nog het vertrouwen?

Bij Ajax zijn ze donderdag om 20.00 uur in de Arena begonnen aan een bijzondere vergadering. De leden van Ajax gaan beoordelen of er nog voldoende vertrouwen is in de bestuursraad. En hoe zit het met Johan Cruijff?

Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen voor Ajax hebben. Beeld anp
Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen voor Ajax hebben.Beeld anp

1. Wat gebeurt er nu?
Donderdagavond buigen de zevenhonderd stemgerechtigde leden van Ajax zich over de vraag of het clubbestuur nog wel het vertrouwen verdient. Het clubbestuur, ofwel de bestuursraad, gaat immers niet alleen over de cornervlaggen en shirts van de amateurteams, maar indirect ook over de proftak. De vereniging is met 73 procent grootaandeelhouder van de NV, waaronder het eerste elftal valt.

2. Waarom wordt het vertrouwen in de bestuursraad gepeild?
De bestuursraad schaarde zich achter het plan-Cruijff, waarvan de uitvoering uitdraaide op ruzie. De leden willen weten of de bestuursraad daar schuld aan heeft. De bestuursraad benoemt de raad van commissarissen (rvc), die de directie aanwijst. De bestuursraad vormt dus het begin van de keten die verward is geraakt.

3. Wat zou de bestuursraad verkeerd hebben gedaan?
Het plan-Cruijff is het uitgangspunt van de organisatie, maar het is nooit duidelijk geweest wat het precies inhoudt en of het is nageleefd. Het plan is een ruwe schets, terwijl de club behoefte heeft aan een gedetailleerde bouwtekening.

De leden willen weten of de ruzies die zijn ontstaan mede de verantwoordelijkheid zijn van de bestuursraad. En ze willen weten of de bestuursraad wel op afstand heeft geopereerd, zoals de bedoeling is, en of de rvc zich niet te veel met de directie bemoeide. De inmiddels vertrokken Wim Jonk stuurde daags voor de vergadering op verzoek van Cruijff een mail aan de leden waarin hij de bestuursraad ervan langs geeft.

4. Kan de bestuursraad donderdagavond nog worden weggestemd?
Nee. In dat geval had een motie van wantrouwen op de agenda moeten staan. Wel komt het vertrouwen in de bestuursraad aan de orde. Als de meerderheid van de leden van oordeel is dat dat ontbreekt, kan de bestuursraad besluiten op te stappen.

Dan wordt het bestuur overgenomen door ereleden, onder wie Uri Coronel, Sjaak Swart, Johan Cruijff en Arie van Os. Zij moeten dan een nieuwe algemene ledenvergadering uitschrijven waarin een nieuwe bestuursraad wordt gekozen. Coronel en Cruijff botsten in het verleden hard over het plan-Cruijff.

5. Kan bestuursraadvoorzitter Hennie Henrichs worden weggestemd?
Ja. Nadat de leden zich hebben uitgesproken over het vertrouwen in de bestuursraad, staat de herverkiezing van Henrichs en bestuursraadslid Dick Schoenaker op de agenda. Als de leden het vertrouwen in de bestuursraad opzeggen maar willen voorkomen dat de ereleden een tijdelijk bestuur moeten vormen, is afscheid nemen van Henrichs en/of Schoenaker een logische keuze. Zij worden dan één-op-één vervangen.

In de huidige bestuursraad zitten ook Cees Vervoorn, Tonny Bruins Slot, Ronald Pieloor, Jan Buskermolen en Maarten Oldenhof.

6. En hoe zit het met Cruijff?
Cruijff zegt zijn handen van Ajax te hebben afgetrokken, maar maandag zette hij in De Telegraaf de deur weer op een kier. Als de leden het willen, komt hij terug. De kans daarop lijkt kleiner dan voorheen. Er zijn al drie rvc's gesneuveld vanwege ruzie met Cruijff.

Daarnaast hebben oude kameraden als Marco van Basten en Dennis Bergkamp zich van hem afgekeerd. Bergkamp zei in Voetbal International: 'Ik ben geen marionet van Cruijff.' Ook Cruijffs broze gezondheid maakt een terugkeer onwaarschijnlijk.

Als de leden het willen, komt Johan Cruijff terug. Beeld anp
Als de leden het willen, komt Johan Cruijff terug.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden