Update

Hayatou: Arrestaties bewijs dat FIFA snel moet hervormen

Het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich unaniem geschaard achter de voorgestelde hervormingen. Er komt onder meer een nieuwe organisatiestructuur en een maximale zittingstermijn van twaalf jaar voor de FIFA-voorzitter en de leden van het nieuw te vormen bestuur. Issa Hayatou, waarnemend FIFA-baas: ,,De arrestaties van vanmorgen zijn een bewijs dat de FIFA snel moet hervormen.''

Issa Hayatou. Beeld reuters
Issa Hayatou.Beeld reuters

De aanbevelingen van de hervormingscommissie onder leiding van François Carrard worden op 26 februari ter stemming voorgelegd aan de 209 FIFA-leden, tijdens het buitengewone congres waarop ook een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Met de hervormingen hoopt de FIFA een einde te maken aan alle corruptieschandalen binnen de mondiale federatie. Transparantie staat voorop, onder meer over de salarissen van de bestuurders. Ook moeten meer vrouwen in de FIFA-top komen. In de hervormingsplannen staat dat namens iedere confederatie minimaal één vrouw in het bestuur van de wereldvoetbalbond komt te zitten.

In de nieuwe organisatiestructuur wordt het huidige uitvoerend comité vervangen door een zogeheten council, met de nieuwe FIFA-voorzitter aan het hoofd. Die krijgt aanzienlijk minder macht dan het huidige bestuur. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een apart secretariaat, terwijl de council de koers en strategie van de FIFA bepaalt. In dit orgaan komen 36 gekozen afgevaardigden van de zes confederaties te zitten, waarvan negen uit Europa. Alle kandidaten voor deze functies moeten eerst een integriteitscontrole doorstaan van een controlecommissie van de FIFA.

Alle geldstromen en processen binnen de wereldvoetbalbond worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité. Om efficiënter te kunnen werken, gaat het aantal comités binnen de FIFA terug van 26 naar negen. Tijdens het congres in februari wordt ook gestemd over het voorstel om een artikel over mensenrechten op te nemen in de FIFA-reglementen. De mondiale bond wil zich daarmee aan internationaal erkende mensenrechten verbinden. De toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar leidde tot een stroom van kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties die wijzen op de slechte omstandigheden in Qatar.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden