PlusNieuws

Handbalsters staan op EK voor monsterklus

De Nederlandse handbalsters kijken bij het EK in Skopje tegen een enorm lastig vervolg aan, door de eerste nederlaag op het toernooi tegen Frankrijk van woensdagavond. Toch is het zicht op een medaille niet helemaal vertroebeld.

Herman Nijman
Keepster Yar ten Holte verbergt het gezicht na de nederlaag tegen Frankrijk. Beeld ANP
Keepster Yar ten Holte verbergt het gezicht na de nederlaag tegen Frankrijk.Beeld ANP

Veel is anders bij de handbalsters na het teleurstellend verlopen WK, elf maanden geleden in Spanje. De nieuwe bondscoach Per Johansson, opvolger van Monique Tijsterman, heeft een jongere selectie meegenomen naar Skopje. Min of meer noodgedwongen door de zwangerschappen van Lois Abbingh - recentelijk moeder geworden - en Tess Wester. Daar zijn vervelende blessures van Larissa Nüsser en Danick Snelder bijgekomen. Zelfs tijdens het toernooi is er tegenspoed geweest. Harma van Kreij, vooral belangrijk in de dekking, is in het duel met Noord-Macedonië geblesseerd geraakt aan haar knie en daardoor veroordeeld tot een rol als tribuneklant. Zaterdag gaat ze naar huis, op weg naar een fikse revalidatie.

Maar waar deuren dichtslaan, gaan andere deuren open. Johansson heeft met Claudia Rompen een extra keepster opgeroepen. De handbalsters nemen het vrijdagavond op tegen Duitsland. Met Yara ten Holte en Rinka Duijndam telde de selectie al twee keepsters. De bondscoach mocht een vervanger oproepen voor opbouwspeelster Van Kreij. “Ik heb ervoor gekozen om Claudia Rompen als derde keepster toe te voegen,” aldus Johansson.

Bij een andere, geopende deur gaat het om de positie van Wester die al langer ter discussie stond. Haar rol is vloeiend overgenomen door Yara ten Holte, de jonge keepster uit Almere die bij Borussia Dortmund tot wasdom is gekomen. De plek van Snelder is ingevuld door Merel Freriks, de Drentse cirkelspeelster die met Brest Bretagne in de Champions League speelt.

Het hart van het team is evenwel flink geraakt door het wegvallen van Nüsser en Abbingh, plus de lange strijd van Estavana Polman om na zware blessures weer op niveau te komen. De routinier (30) is in Denemarken na een conflict van Esbjerg naar Nykobing verkast, maar heeft meer tijd nodig om te groeien. Het is de vraag of dat na haar kniekwetsuur realistisch is, en of de oude Polman ooit weer zichtbaar wordt. Inger Smits, ijzersterk bij het Duitse Bietigheim, is daardoor de belangrijkste opbouwspeelster geworden in het team van Johansson.

Missers

Smits begon met een paar missers heel ongelukkig aan de wedstrijd tegen de krachtpatsers van Frankrijk, de angstgegner van Nederland. Het team van Johansson speelt veel liever tegen de Scandinavische ploegen die zijn gespecialiseerd in snel en technisch handbal. Tien van de twaalf wedstrijden tegen Frankrijk bij grote toernooien leverden een nederlaag op, zo beroerd zijn de statistieken van Nederland tegen geen enkel team.

Het team van Johansson toonde wel veel karakter, door steeds weer in de wedstrijd terug te komen na een flinke achterstand, tot 4-4, 7-7 en 12-12. Bij het evenwicht in de laatste tien minuten (22-22) was alles nog mogelijk. Maar scoren tegen de massieve Franse dekking lukte daarna nauwelijks meer, daar slaagde alleen topscorer Angela Malestein (9 doelpunten) nog in.

Het EK zal pas geslaagd zijn als Oranje erin slaagt om de laatste vier te bereiken. Omdat de nederlaag tegen Frankrijk wordt meegenomen zijn zeges in het hoofdtoernooi tegen Duitsland, Spanje en Montenegro, vanaf vrijdag in Skopje, vrijwel zeker noodzakelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden