Plus

Handbalsters met puzzel op tafel naar EK-training

De Nederlandse handbalsters zijn weer samen, ter voorbereiding op het EK dat volgende week begint. Hoewel het woord ‘samen’ een ruim begrip is. ‘Je bent nu een individuele sporter van wie wordt verwacht dat je met een team presteert.’

Lisette van der Geest
Keepster Tess Wester tijdens een persmoment op Papendal. Beeld BSR Agency
Keepster Tess Wester tijdens een persmoment op Papendal.Beeld BSR Agency

In Odense, de Deense stad waar ze clubhandbal spelen, zijn Tess Wester en Lois Abbingh liefhebbers van puzzelen. Dus toen ze hoorden over de restricties week op Papendal, waar de nationale selectie zich voorbereidt op het EK dat op 3 december begint, zei Wester tegen Abbingh: “Er is een puzzel van zes meter. Jij begint aan de ene kant en ik aan de andere.”

In normale omstandigheden doen de Nederlandse handbalsters bakkies koffie en ze bezoeken elkaars hotelkamer. De keren dat de selectie samenkomt zijn meer dan een voorbereiding op grootse doelen als een WK-titel of olympisch goud. Het is ook een hereniging met generatie­genoten, vriendinnen soms, met wie ze al veel meemaakten. Die saamhorigheid noemden ze als een van de redenen voor hun wereldtitel een jaar geleden. Maar dit keer heeft iedereen een eigen kamer. Even langsgaan is verboden en ook buiten de kamer is het sleutelwoord afstand. Althans, zolang er niet getraind wordt.

Niet naar buiten

“Je bent nu een individuele sporter, van wie wordt verwacht dat je met een team presteert,” zegt Wester in een digitale persbijeenkomst. Ze zit achter een laptop in een veertig meter lange zaal, waar buiten beeld een aantal teamgenoten op afstand hun eigen gesprek hebben.

Na komende week verplaatst het team zich naar Denemarken voor het EK. Wester: “Drie weken lang in een hotel waar je niet naar buiten mag, een topprestatie leveren in omstandigheden die we allemaal nog nooit hebben gehad, dat wordt wel pittig.”

Maar, er ís een EK en dat is al heel wat. Eigenlijk zou de Nederlandse ploeg in het Noorse Trondheim spelen, totdat de Noorse regering uit angst voor het coronavirus besloot het evenement terug te geven aan de Europese bond. Mede-organisator Denemarken liet daarop weten dat het land zou onderzoeken of het de volledige organisatie op zich kon nemen. Uitsluitsel zou snel volgen, maar duurde uiteindelijk bijna een week langer dan beloofd.

Abbingh: “Ik had de laatste dagen echt zoiets van: ik weet het niet. Hoe langer het duurde, hoe minder hoop ik eigenlijk had. De organisatie ging er wel vanuit dat alles door zou gaan, maar het werd een politiek probleem. En ja, als zij het nou niet kunnen verkopen dat er zestien verschillende landen in Denemarken binnen­komen, dan kan het natuurlijk stuk­lopen.”

Zonder familie

De wereldkampioen komt voor het eerst sinds de mondiale titelwinst weer in actie op een eindtoernooi. In het Deense Kolding spelen ze vanaf volgende week met nauwelijks publiek, zonder familie of vrienden. Mocht er een positieve coronatest zijn, gaat de speelster direct in quarantaine en wordt de rest van het team nogmaals getest. Zijn de resultaten negatief, dan wordt er sowieso doorgespeeld. Dat is anders dan de voorwaarden in Noorwegen: één positieve test na een wedstrijd en beide teams zouden terug naar huis moeten. Abbingh: “Ik ben wel blij dat het nu eerlijk is. Dat iedereen in elk geval te maken heeft met dezelfde regels.”

Opnieuw beginnen

Het team mist de vrouw die vorig jaar op het WK tot beste speelster werd verkozen: Estavana Polman. Door een kruisbandblessure zit zij thuis. “Natuurlijk, we zijn wereldkampioen,” zegt Wester, “maar alles bij elkaar hebben we wel een gevoel dat we een soort van opnieuw moeten beginnen. Het zijn andere omstandigheden, er zijn zoveel nieuwe meiden bij. En een EK is ook altijd wel een beetje een slachtpartij. Maar we gaan erheen om te presteren en verwachten veel van onszelf.”

Rest de vraag wat er gebeurt als in Papendal het midden van de zesmeterpuzzel wordt bereikt. Wester: “Dan maar stukje voor stukje, of zo.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden