Plus

Handballers willen graag nog wat potjes winnen, maar het EK is nu in alle opzichten al geslaagd

Nu de handballers bij het EK gaan spelen tegen de sterkste landen van de wereld, werden er toch eerst wat belletjes naar huis gepleegd. Want tussen de professionals heeft Oranje ook nog echte liefhebbers in de ploeg.

Herman Nijman
Samir Benghanem dinsdag in de wedstrijd tegen Denemarken tijdens het EK handbal in Boedapest. Beeld Getty Images
Samir Benghanem dinsdag in de wedstrijd tegen Denemarken tijdens het EK handbal in Boedapest.Beeld Getty Images

In het kader van de luxeproblemen: belastingadviseur Samir Benghanem moest even naar Nederland bellen om met zijn baas kort te sluiten dat hij nog een weekje niet aan de slag kon. Hetzelfde was het geval voor Dennis Schellekens, Ivo Steins en Jasper Adams. De andere ‘gekken’, zoals Benghanem ze liefkozend noemt. De handbalmannen hebben tijdens het EK in Boedapest dan wel een sensationele doorbraak geforceerd, voor een bescheiden deel bestaat het team nog gewoon uit goedwillende amateurs.

Het succes van Oranje, dat zich voor het eerst schaarde bij de beste twaalf landen van Europa, is niet uit de lucht komen vallen, maar de oogst van jaren zaaien en groeien. “We zijn toch in het pad van de vrouwen terechtgekomen,” stelt Benghanem. De handbalsters veroverden vijf medailles op grote toernooien. Zo ver zijn de mannen nog lang niet, de concurrentie is ook groter. Voor dit EK was in feite alleen het team rond coach Erlingur Richardsson ervan overtuigd dat kwalificatie in de zware groep met Hongarije, IJsland en Portugal mogelijk was. Technisch directeur Sjors Röttger durfde voor de openingswedstrijd tegen Hongarije een gelijkspel in te vullen in de poule, 28-28. Hij werd nog net niet voor gek verklaard. “Die ene 28 had ik goed, gelukkig maakten wij nog wat doelpuntjes meer.”

Status

De voorspoed is volgens Benghanem (28), speler van Aalsmeer, vooral te danken aan de toegenomen status van Luc Steins en Kay Smits, die bij Oranje een bepalende rol spelen. Steins, van Paris Saint-Germain, als regisseur en aangever. Smits, van SC Magdeburg, is na de voorronde topscorer van het toernooi met 32 treffers, een nieuw EK-record. “Die jongens hebben grote stappen gezet, naar grote clubs,” zegt de cirkelspeler. “Dan moet je mee, als je kan.”

Het is Benghanem gelukt, met een baan voor veertig uur en een training of zeven per week. “Voor mij is het een enorm voordeel dat ik kan thuiswerken. Met een goede planning kan het allemaal prima, krachttraining kun je bijvoorbeeld makkelijk ergens tussendoor doen.”

Gelukkig

Waar de meeste internationals in een buitenlandse competitie spelen, is dat voor Hagenaar Benghanem niet aan de orde. “Ik ben gelukkig met de situatie zoals die nu is: werk, sport en privé. Voor de grap heb ik tegen Luc Steins wel eens gezegd dat hij mijn nummer mag doorgeven in Parijs. Voor als het nodig is, haha. Maar er moet wel iets heel moois zijn, of iets wat extreem veel geld oplevert, wil ik die stap alsnog zetten.”

De sterke verdediger is het levende bewijs voor de stelling dat je ook als speler van de BeNe-League goed mee kan doen op het Europese toneel. “Ik snap jongens wel die op jonge leeftijd, zeventien of achttien jaar, naar Duitsland of Denemarken gaan. Maar twee of drie jaar in de top van de BeNe-League spelen, daar word je niet slechter van. Als je goed genoeg bent, kun je daarna altijd de transfer nog maken.”

De eerste vraag die na de gedenkwaardige plaatsing van dinsdag – 32-31 tegen Portugal – opwelde was wat er verder mogelijk is. “Natuurlijk hopen we dat we nog een of twee keer winnen. Ik vind ook dat we vooral in de dekking nog beter kunnen spelen. Net even wat langer scherp blijven, de concentratie vasthouden, nog beter communiceren. Daarmee kun je het krachtsverschil met grote tegenstanders compenseren. Ik ben een grote kerel, maar om die Portugese cirkelspeler, Iturriza Alvarez, kwam ik met geen mogelijkheid heen.”

Het staat voorop dat het EK nu al niet meer kapot kan. En dat Benghanem, die met zijn werkgever afspraken over topsportverlof heeft gemaakt, nog even niet achter zijn bureau zal zitten. “Er zal vast wat werk blijven liggen. Maar er zijn wel vaker weken dat ik meer dan veertig uur maak.”

Corona als donderwolk boven Oranje

De successen van de handballers in Boedapest werden dinsdag overschaduwd door de coronabesmettingen van Jeffrey Boomhouwer, Robin Schoenaker en Florent Bourget. Aanvoerder Bobby Schagen vreesde dat het daar niet bij zou blijven. “Natuurlijk zijn we bang voor een uitbraak. Maar je moet toch trainen, je moet toch eten.”

Samir Benghanem weet ook dat Oranje personele problemen krijgt als meer gevallen zich aandienen. “We kunnen niet zomaar zeven spelers invliegen, zoals Duitsland heeft gedaan. Het grote probleem is dat de besmettingen nauwelijks zijn te herleiden, of te voorkomen. We moeten echt hopen dat het hierbij blijft, dat is voor die jongens al zuur genoeg.”

Meteen tegen de olympische kampioen

Nederland speelt in de hoofdronde van het EK donderdag (18.00 uur) eerst tegen Frankrijk, de olympische kampioen van Tokio. Daarna volgen wedstrijden tegen Montenegro (zaterdag, 15.30 uur), wereldkampioen Denemarken (maandag, 18.00 uur) en Kroatië (woensdag, 18.00 uur). De beste twee teams gaan door naar de halve finales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden