Hamilton via Riis in contact met Fuentes

Ook Santi Perez, Alvaro Pino, Oscar Sevilla en José Enrique Gutierrez waren klant bij dopingdokter Eufemiano Fuentes. Volgens Tyler Hamilton kregen ze allemaal minstens een bloedtransfusie toegediend.

Tyler Hamilton stond vandaag via een videoverbinding in contact met de Spaanse rechtbank. Beeld reuters
Tyler Hamilton stond vandaag via een videoverbinding in contact met de Spaanse rechtbank.Beeld reuters

'In juni 2004 - voor de Dauphiné Libéré - ben ik samen met die renners naar Madrid gegaan om een transfusie te onderdaan. We gingen allemaal op bezoek bij Fuentes', verklaarde de ex-wilelrenner vandaag vanuit de Spaanse ambassade in Washington via een videoverbinding aan de rechter in het proces tegen Fuentes.

Volgens Hamilton testten Santi Perez - zijn ploeggenoot bij Phonak - en hijzelf in 2004 om dezelfde redenen positief. Ook bij de Spanjaard werden na een bloedtransfusie vreemde bloedwaarden aangetroffen. 'Net als bij mij kan dat op drie zaken wijzen. Of hij kreeg bloed van iemand anders, of er werd geknoeid met zijn bloedzakje of de controle werd verkeerd uitgevoerd', besloot Hamilton. Daarna stopte de samenwerking met Fuentes. Hamilton werd toen voor twee jaar geschorst.

'Riis bracht me in contact met Fuentes'
De Amerikaan bevestigde ook nog eens dat het zijn toenmalige ploegleider Bjarne Riis was die hem in contact bracht met Fuentes. Dat stond ook al in zijn biografie te lezen die vorig jaar verscheen. In 2002 en 2003 maakte Hamilton deel uit van de CSC-ploeg van Riis. In 1996 won de Deen de Ronde van Frankrijk en momenteel is hij ploegleider bij Saxo Bank. Het is de eerste keer dat Riis in een verklaring onder ede aan de Spaanse dopingdokter wordt gelinkt. De Deen heeft zelf altijd bestreden dat hij Fuentes ontmoet heeft.

'Vijftien bloedtransfusies'
Hamilton werkte naar verluidt drie jaar lang samen met Fuentes. Hij gaf aan dat er voor het eerst telefonisch contact was in januari 2002, en dat de eerste ontmoeting plaatsvond in maart van dat jaar. Bij die ontmoeting werd volgens Hamilton ook voor het eerst bloed afgenomen.

'In totaal heb ik een vijtiental bloedtransfusies ondergaan, hetzij bij dokter Fuentes, hetzij bij Merino Batres. Ook Alberto Leon, een mountainbiker en Fuentes' rechterhand, heeft me een keer geholpen. Dat was tijdens de Ronde van Frankrijk van 2002.' Leon pleegde in 2011 zelfmoord.

'Meer dan 50.000 euro in 2004'
Hamilton vertelde ook wat hij Fuentes precies betaalde. 'De eerste twee seizoenen tussen 25.000 en 35.000 euro, in 2004 meer dan 50.000 euro.' Alles bij elkaar ging het om zo'n 110.000 euro in totaal.

Dat geld was niet enkel voor de transfusies: Hamilton kreeg ook epo, groeihormonen, testosteron en insuline.

'Hij bezorgde me een wedstrijdkalender met een heel precies schema wanneer je wat moest nemen. Mijn grootste angst was dat me zoiets als dit zou overkomen', vertelde de ex-coureur, doelend op de rechtszaak.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Eufemiano Fuentes. Beeld epa
Eufemiano Fuentes.Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
Tyler Hamilton in het tenue van Phonak. Beeld ANP
Tyler Hamilton in het tenue van Phonak.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden