Beeld Artur Krynicki

Haller maakt in het veld elk dubbeltje waar

PlusSpaan geeft punten

Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl

16 januari: een 9 voor Sébastien Haller

Haller speelde in totaal vijftig jeugdinterlands voor Frankrijk, tussen O17 en O21, waarin hij vijfentwintig doelpunten maakte. Je hoeft geen superscout te zijn om daarvan kennis te nemen. Ten slotte werd hij overvleugeld door jongens als Mbappé, Griezmann, Martial en Coman terwijl Giroud er al eeuwen was. Daarom speelt hij nu voor Ivoorkust. Als je het maar net moet afleggen tegen bovengenoemde sterren, zou je bij elk ander land in Europa basisplaatsen hebben gehad. Daarom is die 22,5 miljoen een koopje. Daarom was het een idiote beslissing van Ten Hag om hem tegen PSV pas in de tweede helft te laten spelen. Steeds vaker krijg ik de indruk dat er niemand bij Ajax is, en zeker niet in de technische staf, die af en toe zegt: ‘Weet je dat nu wel zeker, Erik? Zou je hierover nog eens willen nadenken?’ Precies zoals volgens de filosofie van Ferguson een voetballer zich nooit veilig mag voelen maar altijd gebukt dient te gaan onder de druk van een concurrent, zou dat ook voor trainers een stimulans kunnen zijn.

Intussen maakt Haller in het veld elk dubbeltje waar. In twee wedstrijden maakte hij een doelpunt en gaf hij twee assists. Bovendien bleek hij in de interviews na de wedstrijd een slimme en welbespraakte voetballer, wat je van sommige interviewers moeilijk kunt beweren. Zo smeekte Hans Kraay jr. na Ajax-Twente Huntelaar praktisch op zijn knieën om de beslissing over zijn toekomst aan hem te ‘geven’. “Klaas, je gaf me laatst het nieuws over het einde van je loopbaan, geef me nu alsjeblieft dit nieuwtje. Ga je naar Schalke? Klaas, Klaasie, please, superplease?” Zelden zoiets vernederends gezien.

Sébastien Haller.Beeld BSR Agency

16 januari: een 5 voor Eran Zahavi

Het is jammer dat Gakpo geblesseerd is. Zahavi verdient een reserverol na de wedstrijd tegen AZ. Maakte Haller meteen de indruk een serieuze professional te zijn, gooide Zahavi er na zijn twee doelpunten tegen Ajax onmiddellijk met de pet naar tegen AZ. Voor iemand als Sangaré moet het moeilijk te verkroppen zijn. Hij loopt zich het rambam, verovert ballen en springt overal tussen, zonder resultaat want voorin verkwanselt iemand alles wat hij krijgt. Rosario: idem. Boscagli, een van de beste passers in de Eredivisie, zo niet de beste, stopt op een zeker moment met het geven van diepe ballen. Zahavi kijkt ernaar en gooit ze weg als toffeepapiertjes. Ik wijs op een signature Boscagli-pass na negen minuten voor een grote kans. Zahavi nam slecht aan. Het was dezelfde speler die een half uur later een bal verspeelde waardoor Stengs een sublieme steekbal op Boadu kon geven. Die kreeg hem, zo diep uit vorm dat zijn noppen de bodem van de put raken, niet langs Teze. Uit de corner maakte Koopmeiners zijn formidabele doelpunt. Overigens speelde Koopmeiners uitstekend op het middenveld, wat tegen jongens als Rosario en Sangaré niet eenvoudig is.

Eran Zahavi.Beeld ANP

16 januari: een 8 voor Dele Alli

Van trainers die voetballers niet gebruiken omdat zij hun eigen tactisch brein hoger inschatten dan het talent van de speler, snap ik geen fluit. Christian Eriksen is een voorbeeld. De halvegare Conte stelt een misfit als Vidal liever op dan de spelmaker van het Deense elftal. Mourinho haat Alli. Pochettino houdt van Alli en wil hem naar PSG halen. Mag niet van Mourinho. Wie kan dat volgen?

Dele Alli.Beeld BSR Agency

15 januari: een 9 voor Klaas-Jan Huntelaar

Veteranen in je selectie, wie wil ze niet? Schöne traint mee bij Ajax. Af en toe een verstolen blik naar de trainer. Doet denken aan Van Hanegem die bij Velox achter het doel stond om de ballen al dan niet met effect maar in elk geval loep­zuiver terug te schieten naar de spelers. Vintage Kees de jongen is dat. Zo traint Schöne bij Ajax: steekballetje op Antony en meteen omkijken naar Ten Hag. ‘Zag je dat?’ Voor die ene tackle met twee benen van Álvarez sprong hij net op tijd omhoog. Twee minuten later kwam hij ertussen toen Timber na net zo’n tackle Álvarez te lijf ging. Goeie gast voor in de kleedkamer, Schöne. Intussen oefent Huntelaar op afwerken. Elke dag van Hummelo, of daaromtrent, naar Amsterdam karren over de A1. En aangekomen alleen maar afwerken. En afwerken. En afwerken.

Klaas Jan Huntelaar.Beeld BSR Agency

14 januari: een 8 voor Danilho Doekhi

Er zijn tijden geweest dat ik geen anderhalf uur zou vrijmaken om naar Vitesse-FC Utrecht te ­kijken. Nu doen er vooral bij Vitesse voetballers mee voor wie ik met plezier die tijd uittrek. Doekhi is een van hen. Verdedigers beoordelen is moeilijk. Zoek de aanvankelijke kritiek op Senesi, Boscagli, Maguire, Kimpembe, Denayer en anderen maar op. Bij Ajax is er nog steeds een scout die denkt dat het verkopen van Botman een goeie deal was. Dus ik zag Doekhi die scoorde, die zuivere lange ballen gaf van rechts op links, die diverse keren voor zijn man kon komen, die uitstekend was in persoonlijke duels, die zich voortdurend goed opstelde, die Bazoer de gelegenheid gaf in alle vrijheid het spel te maken en ik dacht: is Doekhi niet beter dan Schuurs? Alleen heeft hij nog niet tegen Zapata gespeeld. Oordeel opschorten?

Danilho Doekhi.Beeld Pro Shots / Paul Meima

13 januari: een 8 voor Olivier Boscagli

Boscagli is een onderschatte speler, van wie weinigen weten dat hij deel uitmaakte van de Franse O19 die op het EK 2016 onder leiding van Mbappé het Oranje van Nouri verpletterde. In 2017 debuteerde hij in Frankrijk O21. Daarin speelden Pavard (Bayern), Bamba (Lille), Dembélé (Lyon) en Ndombélé (Tottenham Hotspur). Hij werd vijf keer geselecteerd, maar ging ten onder aan de concurrentie van Koundé (Sevilla), Konaté (RB Leipzig) en Fofana (Leicester City). Deze drie centrale verdedigers zijn samen zo’n 120 miljoen waard. Geen schande voor Boscagli, die een uitstekende aankoop van PSV blijkt. 

Men wijst graag op de inspeelpass van Daley Blind, maar die van Boscagli kan er uitstekend tegenop. Zondag bediende hij Malen met een voorassist en uit een van die Europese wedstrijden herinner ik me er ook een: perfecte steekbal op Max. Dit is mooi scoutingswerk van PSV.

Olivier Boscagli.Beeld BSR Agency

12 januari: een 9+ voor Abdelhak Nouri

Welke onsympathieke argumenten moet Ajax hanteren in de arbitragezaak tegen Nouri, voor zover het simpele voeren van zo’n zaak niet al onsympathiek genoeg is? Ajax zal betogen dat een voetballer met een onderhuidse defibrillator geen topvoetbal kan spelen. Voor de weerlegging hiervan hoeft Nouri’s advocaat alleen maar naar het eerste te wijzen. Het tweede onsympathieke argument is dat Ajax zal betogen eraan te twijfelen of Appie goed genoeg was. Ook dat argument is onhoudbaar: er lag een aanbod van Celta de Vigo voor twee miljoen per jaar dat Nouri alleen heeft afgeslagen omdat Marcel Keizer had bezworen hem te gebruiken in het seizoen 2017/2018. Nouri’s advocaat kan getuigenissen verzamelen van De Jong, Van de Beek en anderen die Appie zonder uitzondering als hun leider in en buiten het veld beschouwden. Daar staat het harde Ajax dan. Volgende week wordt er meer bekend.

Abdelhak NouriBeeld ANP

11 januari: een 8 voor Antony

Ajax-PSV was een geweldige wedstrijd, waarin oordelen en vooroordelen werden bevestigd. Schuurs droeg schuld aan de twee tegendoelpunten, hoewel aan de eerste een Malenactie van wereldklasse voorafging. Verder vraag ik me af: heeft PSV een conditietrainer? Of zo’n ouderwetse masseur, een eeuwige peuk tussen de vingers en net zo’n hekel aan boslopen als de hele selectie? Je kon het piepen van de longen van Ihattaren bijna horen. Overal in het veld speelden zich de mooiste duels af, maar de mismatch van de wedstrijd was die tussen Max en Antony. De laatste droeg schuld aan een tegengoal, maar vooral in de tweede helft liet hij Max alle hoeken zien. De 18-jarige Gravenberch speelde als een international en Haller deed waarvoor hij kwam: bal afleggen en assist. Beste actie: die van Mazraoui. Jammer dat PSV na een half uur hijgde als een postpaard.

AntonyBeeld ANP

24 december: een 6 voor Mikel Arteta

Waarom de tweede kerstdag zo’n grote rol speelt in het Engelse voetbal, is waarschijnlijk omdat de vaders en de zonen voor even de kerstsfeer thuis ­kunnen ontvluchten om naar het stadion te gaan. Minicabs rijden af en aan, de ondergrondse zit vol en bussen komen vast te zitten in het verkeer. Op Boxing Day 1978 nam ik mijn vrouw mee naar een voetbalwedstrijd in Londen. We lunchten in het restaurant van Highbury met, ik herinner me dit goed, een fles Meursault bij de vis en na de lunch liepen we binnendoor naar onze plekken op de perstribune. 

Bij Arsenal hadden ze houten stoelen met in de leuningen van sommige de naam gegraveerd van een krant. Op de leuning van mijn vrouw stond Tass, de naam van het Russische persbureau dat kennelijk tientallen jaren een vaste plaats had op de tribune van Arsenal. Misschien was die ooit bestemd geweest voor een vriend van Philby of Burgess, de Engelse spionnen die toen allang in Moskou woonden. Mijn vrouw vond haar stoeltje het hoogtepunt van haar eerste stadion­bezoek. Ook de vlagen natte sneeuw die over het veld zwiepten, fascineerden haar. Intussen keek ik naar Malcolm Macdonald, Graham Rix en David O’Leary, Arsenals grote sterren in die tijd. 

Op Tweede Kerstdag van dit jaar speelt Arsenal tegen Chelsea. Er ­zullen geen mensen aanwezig zijn, de vaders en de zonen zitten thuis, de ondergrondse is, hopelijk, leeg en de bussen die rijden, hebben vrij baan. Arsenal haalde twee punten uit de laatste zeven wedstrijden, in de slechtste seizoenstart in 46 jaar. Arteta wil strijders zien op Boxing Day tegen Chelsea, zei hij. Het zit niet mee, in vele opzichten. Op de avond van Boxing Day 1978 werd de toen drievoudig wereldkampioen boksen Muhammad Ali in de studio van de BBC verrast door het programma This is your life. Als het niet meezit, moet je je behelpen met herinneringen. 

Mikel Arteta.Beeld BSR Agency

24 december: een 8+ voor Donyell Malen

Wanneer zag ik Malen nu voor het eerst? Op het tweede veld van De Toekomst was het. Raiola, die naast me stond, wees hem aan. “Die is van mij,” zei hij trots. In mijn ogen liepen er betere 15-jarigen rond, maar ik zag het fout. Raiola verkocht Malen een half jaar later aan Arsenal en dat zag hij weer fout, hoewel de jongen die toen Malens grote concurrent was, Eddie Nketiah, ook nog niet echt wil doorbreken. De ironie wil dat de site die daarover gaat, de transferwaarde van Malen inmiddels hoger inschat dan die van de speler die door Arsenal drie jaar geleden beter werd geacht. Het voetbal is een maatschappij van dag­koersen. Vier maanden geleden wist ik zeker dat Ajax kampioen zou worden. Kijkend naar het PSV van dit moment denk ik dat de prognose moet worden bij­gesteld.

Donyell MalenBeeld BSR Agency

24 december: een 8 voor Daley Sinkgraven

Ooit zette Bosz bij Ajax de middenvelder Sinkgraven op linksback. Het is lang geleden. Blind speelde nog bij Manchester United. In mei van dit jaar – iedereen keek opeens Bundesliga, er was niks anders – zag ik Sinkgraven weer eens. Nog steeds linksback onder Bosz. Een half jaar later idem. Leverkusen tegen ­Bayern. Sinkgraven was weer beter geworden. Alle Beierse buitenspelers werden gewisseld. Peter Bosz leert ook, Leverkusen valt niet meer zo blind aan. Bayern won, volkomen onverdiend. 

Daley SinkgravenBeeld EPA

23 december: een 7 voor Amad Diallo

Hij moet kunnen voetballen, want Manchester United betaalt Atalanta 25 miljoen voor deze vleugelspeler, die net als iedereen uit Ivoorkust eigenlijk Traoré heet. Hoewel ze ook in Burkina Faso met grote regelmaat Traoré heten. Mijn hart gaat uit naar Tahith Chong, drie jaar ouder dan Diallo, die nu een concurrent of zeven voor zich heeft: Rashford, Martial, Cavani, James, Greenwood, Ighalo en de nieuweling dus: Diallo. ­Niemand heeft hem ooit zien spelen, want hij viel dit seizoen pas twee keer in bij Atalanta, scoorde niet en viel verder ook niet op. Bij de O19 maakte hij wel doelpunten en gaf hij assists, net als ­talloze vleugelspelers in heel Europa die in O19 spelen. Ik bedoel: als geld geen rol speelt, kun je elke 18-jarige vleugelspeler kopen die je hartje begeert. Dat is bederf. Wanneer stelt Manchester ­United een technisch directeur aan?

Amad DialloBeeld NurPhoto via Getty Images

22 december: een 9 voor Presnel Kimpembe

Lille-Paris Saint-Germain (0-0) was de wedstrijd van de centrale verdedigers. Bij Lille groeide Botman in de tweede helft uit tot de beste man, bij PSG waren Marquinhos en Kimpembe beslissend, de laatste door de beste ingreep die ik in jaren heb gezien. Op het moment dat Paris samenhang miste bij een counter – Yilmaz en Bamba lagen in volle sprint met twintig meter ruimte voor hen – zette Kimpembe de achtervolging in. Met nog drie stappen te gaan begaf zijn hamstring het. Hij rende door en veroverde de bal met een Krol-tackle op Yilmaz. Nog een keer moest hij door de pijngrens heen om, liggend in het gras, de bal naar een medespeler te schuiven. Daarna werd hij weggeholpen. De wedstrijd was een tactisch gevecht, waarin Lille net iets minder was. Zonder Neymar en Mbappé had Tuchel de overhand, juist daarom.

Presnel KimpembeBeeld PSG via Getty Images

21 december: een 8 voor Youri Tielemans

Toen ik kijkend naar ADO-Ajax intens naar een BeNeLiga verlangde, vluchtte ik naar Tottenham-Leicester City om Jamie Vardy te zien sprinten. Een verschil met Ajax was snelheid. Als je begint met Blind, Tadic, Klaassen en Huntelaar in de basis, is snelheid het uitgangspunt niet. Dat bleek in Europa een probleem. Terwijl ik genoot van het spel van de middenvelders Tielemans en Ndidi, begreep ik nog beter waarom Klaassen er in de Premier League niet aan te pas was gekomen. Leicester had een back, James Justin, die het vorig seizoen voor zesenhalf miljoen euro van Luton naar Leicester was verhuisd. Hij is sneller dan Dest. Gravenberch is een enorm talent dat op zijn zestiende debuteerde. Youri Tielemans deed dat ook. Hij is 23 nu en reikt voor het eerst naar de top. Ik gun Gravenberch echt geen tegenstanders meer zoals ADO.

Youri TielemansBeeld BELGA

19 december: een 8 voor Marc Overmars

Het ideale duo achterin van de toekomst was voor Marc Overmars Schuurs/Botman. Dat ging niet door, omdat Ten Hag tegen Botman zei het eerst nog maar eens een jaartje in Jong Ajax te laten zien. Botman pakte zijn tas en rende naar Heerenveen. De rest is geschiedenis. Álvarez werd door Veldmate gescout voor de positie van rechter centrale verdediger, waar hij nooit werd opgesteld. Desondanks deed hij het niet slecht op het middenveld, waar hij woensdagavond tegen FC Utrecht een uitstekende wedstrijd speelde. Daartoe werd hij onder meer in staat gesteld door Daley Blind, die hem in de eerste helft minstens negen keer heeft aangespeeld. In de wedstrijden daarvoor nooit. Je mag aannemen dat het begon op te vallen, zelfs bij de technische staf. Toen Ajax een rechtsback nodig had, kreeg Overmars van de RvC te horen dat het een Nederlander móest zijn. Vermoedelijk heeft de technisch directeur zijn ogen even laten rollen bij het aanhoren van deze eis. Overmars heeft voor Ajax ruw geschat tweehonderd miljoen euro verdiend. Iemand die internationaal opvalt, heeft geen trek in steeds over zijn schouder mee-glurende meerderen. Die verlangt een zekere onafhankelijkheid in zijn doen en laten. Als er dan een nieuwe CFO wordt aangesteld die de eindverantwoording voor elke deal opeist, zou de technisch directeur best kunnen denken: tot ziens, het was me aangenaam.

Marc OvermarsBeeld ANP Sport/Maurice van Steen

19 december: een 8 voor Peter van der Vorst

Het lag niet voor de hand dat Van der Vorst in staat zou zijn om hoger te bieden dan Talpa. RTL graaide de rechten van de Champions League weg voor John de Mols neus, die daarop nog steeds zit te kijken. We kennen Peter vooral van Boulevard, Showtime en aanverwante content. Zou hij nu ook een show à la VI optuigen met grappige analisten om het voetbal deskundig te begeleiden? Of denkt de man dat dit het gewoon is: uitzenden die hap. Waarop ik me verheug, zijn de koppen van Kieft en Van der Gijp bij de zoveelste groepswedstrijd in de Europa League, die De Mol met zijn laatste geld wist te bemachtigen. En het humeur van Genee en Derksen bij het nabeschouwen van Famagusta-Vitesse in de Europa Conference. Dat wordt lachen.

Peter van der VorstBeeld ANP Kippa

19 december: een 9 voor Marcus Rashford

Ach, wat voetbalde hij goed in de week dat zijn moeder bij de BBC vertelde dat ze vroeger drie baantjes had om haar kinderen te kunnen voeden. Die her¬innering zou Marcus Rashford bewegen zijn anti-hongercampagnes op te zetten, waartegen zelfs de asocialen die in de UK de dienst uitmaken, zich niet teweer konden stellen. Het is een vreemde ontroering om te zien hoe die jongen uit een achterstandswijk ook in lichamelijk opzicht zo uitblinkt op het voetbalveld. Het is niet zomaar sprinten wat hij doet, het is sprinten met de elegantie van een dans. Zo ¬rende hij weg om tegen Sheffield een sublieme, hoge bal van Lindelof op zijn wreef te kunnen doodmaken. Scoren was na deze actie een bagatel. Even later was hij weer in volle sprint, nu om een no-lookpass van Pogba, een jongen uit de banlieues, te promoveren tot het derde doelpunt van United. Vergelijk Rashfords persoonlijkheid en karakter eens met die van de narcisten in zijn regering en je beseft wie de Engelse held is.

Marcus RashfordBeeld BSR Agency

18 december: een 8 voor Frenkie de Jong

Bij het scheiden van de markt, nu het jaar naar weemoed zwicht (zei Nijhoff ongeveer), begint Frenkie de Jong aan een nieuwe lente in een leven dat nog lang geen wintertijd kent. Net als Joey Veerman in de tweede helft laatst tegen Vitesse, mag Frenkie meer naar voren spelen. In de buurt van het strafschopgebied van de tegenpartij, waar de beste voetballers horen te staan. Het begon al tegen Levante, met die daverende rush naar voren, besloten met een pass op Messi. Vlak voor tijd zou de Argentijn een mooie pass van De Jong upgraden tot assist. Woensdagavond was het Frenkie zelf die de wedstrijd besliste, met een doelpunt dat eerst, net na de vreugde, werd afgekeurd en vervolgens tot het winnende werd bestempeld door de VAR. Na die blijdschapspauze was de lol er een beetje van af.

Frenkie de JongBeeld REUTERS

17 december: een 8 voor Renato Sanches

Het goede nieuws voor Ajax is dat Lille siddert onder de gedwongen verkoop van de club. Grootinvesteerder Elliott, een hedgefonds met een portefeuille van 38 miljard, vervangt Lille-president Gérard Lopez door Olivier Létang, de voormalige algemeen directeur van Rennes. Elliott is al eigenaar van Milan en zal dus Lille niet zelf kunnen kopen. De nieuwe eigenaar heet Merlyn Partners, een bedrijf van de Nederlander Maarten Petermann. Hij werkte voor JP Morgan toen die bank 100 miljoen investeerde in Lille. Een zakenpartner van de Elliott-adviseur Petermann is de Italiaan Barnaba, die onlangs de deal brokerde tussen AS Roma en de Amerikaan Friedkin. Roma benaderde superscout Luis Campos als technisch directeur. Campos is nu nog officieel bij Lille in dienst. Het is een Monopolyspel tussen bekenden over de hoofden van supporters heen. Geld is alles, het voetbal secundair. Sanches wordt verkocht, wedden?

Renato Sanches.Beeld BSR Agency

16 december: een 5 voor Domagoj Bradaric

Ik zou terugkomen op de zwakke punten bij Lille. De Kroaat Bradaric staat linksback en maakt fouten, wat vaker voorkomt bij omgebouwde vleugelspelers. Het is dat hij Botman achter zich weet. Zijn vervanger is een Braziliaan, ­Reinildo, ook geen held. Op de andere backplaats vinden we Çelik, die nogal eens wisselt van vorm. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt, noemden we die wisselvalligheid vroeger. Naast Botman opereert José Fonte, nog altijd Portugees inter­national, die zich goed opstelt en slim inspeelt, maar wiens ­snelheid die van Blind evenaart. De voorhoede van Lille is uit­stekend, ook de vervangers, het middenveld is van Europees niveau. André, voorheen Bordeaux, is een geweldige controleur, Yazici scoort en Renato Sanches blijkt opnieuw een aankoop van Campos die voor het eerst zijn talent waarmaakt. Voor Ajax valt het dus te halen aan de zijkanten en bij Fonte.

Domagoj Bradaric.Beeld Getty Images

15 december: een 9 voor Burak Yilmaz

Van de dertien competitiewedstrijden die Lille dit seizoen speelde – ze staan bovenaan in de Ligue 1 by the way – heb ik er acht of negen gezien. Ik wilde Sven Botman volgen die zich op zijn gemak de Premier League in speelt. Intussen viel me Yilmaz op, een kerel van 35 jaar die nog kan sprinten als een adolescent.

Zes keer scoorde hij en hij gaf vier assists. Wat op­vallend is, omdat hij de eerste vier wedstrijden droog stond. Het elftal is homogener en dus sterker dan het vorige jaar, terwijl Ajax zichtbaar minder is. Dit is geen fijne loting. Zondagavond zullen de scouts PSG-Lille wel gaan bekijken. Ik kan alvast benadrukken dat Lille over goede voetballers beschikt die stuk voor stuk in dienst spelen van het resultaat. Galtier is een toptrainer, Botman nauwelijks te passeren. Morgen over hun zwakke plekken.

Burak Yilmaz.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden