Plus

Hakim Ziyech: 'Ik kan bij Ajax nog een volgende stap maken'

Hakim Ziyech had zin in komend seizoen. Een jaar waarin het allemaal nóg beter moest gaan met hem en met Ajax. Totdat Abdelhak Nouri voor zijn ogen in elkaar zakte.

Nik Kok
Hakim Ziyech: 'Dat harde werken heeft altijd al in mij gezeten' Beeld Patrik Stollarz/AFP
Hakim Ziyech: 'Dat harde werken heeft altijd al in mij gezeten'Beeld Patrik Stollarz/AFP

Als we de 24-jarige Hakim Ziyech spreken, lijken hij en Ajax nog bezig aan een seizoensvoorbereiding zoals alle andere jaren. De club is neergestreken in het Oostenrijkse Mayrhofen, waar het trainingskamp over krap 24 uur zal worden afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.

Dat wordt de oefenwedstrijd die mensen zich uiteindelijk alleen maar zullen herinneren vanwege het tragische lot van Abdelhak Nouri, die in de tweede helft ineenzakt op het veld, getroffen door hartritmestoornissen. Het vervolg is bekend. Ajax verkeert tot op de dag van vandaag in een staat van shock.

Zwaarste voorbereiding
Maar op het moment dat we Ziyech spreken is er nog geen vuiltje aan de lucht. De beschouwingen rond Ajax gaan nog over de nieuwe trainer in Amsterdam, Marcel Keizer, over de intensieve trainingen die hij geeft in Oostenrijk.

De voorrondeduels voor de Champions League lijken nog het enige wat écht belangrijk is, de komende tijd. Ziyech zegt dat het fysiek gezien de zwaarste voorbereiding is die hij ooit heeft meegemaakt. Zonder te weten dat er mentaal nog veel heftiger beproevingen onderweg zijn.

Het is logisch dat Ziyech die vrijdagmiddag voor zijn doen nog enthousiast en goedgehumeurd uitweidt over het voorbije seizoen, waarin hij na een gewenningsperiode dominant aanwezig was, vooral in de slotfase.

Verbetering
Over Peter Bosz, die opeens vertrok en die hij vervolgens tot drie keer toe tegenkwam tijdens zijn zomervakantie. Daar kan Ziyech om lachen, die middag. Het is een dag nadat hij met zijn ploeggenoten is gaan raften op een wilde rivier in de buurt. Iets wat hij eigenlijk helemaal niks vindt. "Ik houd niet zo van water. En helemaal niet als het diep is."

De schoonheid van de Oostenrijkse bergen merkt hij nauwelijks op. "Dit is niet echt mijn land." Weer die glimlach.

Hij lijkt het van belang te vinden te benadrukken dat hij een streep heeft gezet onder het conflict met de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard. En dat hij niet alleen meer goals wil gaan maken. Eigenlijk alles in zijn spel is nog voor verbetering vatbaar.

Gemaskerde voetballers
Maar wat is dat allemaal relatief, als hij een dag later zijn vriend en ploeggenoot Nouri voor zijn ogen in elkaar ziet zakken en de dramatische gevolgen daarvan in de daaropvolgende dagen voor kennisgeving moet aannemen.

Nouri is populair in alle geledingen van de club, maar met Ziyech heeft hij een speciale band. Dat is goed te zien in de populaire YouTubefilmpjes van balkunstenaar Soufiane Touzani, waarin de twee Ajacieden een soort twee-eenheid vormden. In de filmpjes steken ze gemaskerd de Amsterdamse Dam over waarbij voorbijgangers worden 'gepoort'.

Op het lot van Nouri en zijn gevoelens daarover wil Ziyech nu niet ingaan. "Het is nog te kort geleden gebeurd om hierover te praten in de media. Ik heb er heel veel verdriet van en het doet nog te veel pijn."

Belangrijkste wedstrijd
Het seizoen van Ajax is hoe dan ook nu al zwart­omrand. Terwijl het een fraai vervolg had moeten worden op het vorige, waarin de Europa Leaguefinale werd gehaald. "Dat was toch de belangrijkste wedstrijd uit mijn leven," zegt Ziyech over de met 2-0 verloren eindstrijd tegen Manchester United.

"Mijn moeder zat op de tribune en dat is best uniek. Ze heeft niet zo veel met voetbal. En ze houdt al helemaal niet van die drukte in zo'n stadion. Mijn moeder is al op leeftijd. Het mag voor haar allemaal wel wat rustiger."

"Dit was pas de derde keer dat ze bij een wedstrijd van mij was. Eén keer is ze bij Heerenveen geweest en één keer bij Twente. Dit was de eerste keer dat ze me live voor Ajax zag spelen. Van tevoren appte mijn broer waar ze zaten in het stadion. Toen ik voor de wedstrijd op het veld stond, zag ik ze direct."

Lelijk voetbal
Ajax kwam er nooit echt lekker in, die finale tegen Manchester United. "Ajax was Ajax niet," zegt Ziyech. "Ik vind dat het lelijke voetbal van het mooie voetbal heeft gewonnen. Ik ben meer van het mooie, maar Mourinho heeft er succes mee, dus ik begrijp hem wel."

Na die finale volgde een zomer met zon, zee, strand en weinig voetbal. Maar wel met een paar bijzondere ontmoetingen. Zo kwam hij Bosz liefst drie keer tegen, op Curaçao. Dat was nadat bekend was geworden dat de trainer naar Borussia Dortmund zou vertrekken.

"Verrassend natuurlijk. Maar je kunt hem niks kwalijk nemen. Als je trainer van Dortmund kunt worden, zeg je daar geen nee tegen. Het is wel jammer dat er zo snel een einde aan zijn tijd bij Ajax is gekomen. We hebben wat opgebouwd met hem. Mooie dingen laten zien. Ook internationaal."

Ziyech schrok wel een beetje toen hij ineens zijn voormalige trainer zag, daar op een strand aan de andere kant van de wereld. Een keertje niet in trainingspak of pak maar in een T-shirt en korte broek. Zonnebril op het hoofd. "Ik zag hem eerst. Ik vroeg of hij was verdwaald, haha. Dat was hij niet, zei hij. Het was een grappige situatie."

Fijn gevoel
Kort daarna voerde hij met de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard een verzoeningsgesprek, na een periode waarin hij had geweigerd onder de Fransman te spelen. "De uitkomst van dat gesprek geeft mij een heel fijn gevoel. We hebben allebei gezegd wat ons dwarszat."

De kwestie lag hem zwaar op de maag. "Ik speel met trots voor Marokko. Dan moet je een streep kunnen zetten onder problemen. De conclusie is dat we met elkaar doorgaan. Om het land te helpen."

Zoals Ziyech ook vooruit wil met zijn club. "Ik kan bij Ajax nog een volgende stap maken. Ik werk daar hard voor. Zo heb ik vorig seizoen meer werk verricht. Ook om allerlei mensen die hadden verwacht dat ik dat niet zou kunnen de mond te snoeren."

Ongewijzigde basis
"Blijkbaar zit dat extra werken echt in mij. Bij Heerenveen en in mijn eerste jaar bij FC Twente deed ik het ook al. Maar dat verwachten mensen niet van mij, omdat er een bepaald beeld van mij is gecreëerd. Ik weet dat het altijd al in me heeft gezeten."

"In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord begon het echt te komen, dat gevoel. Terwijl mensen het nog raar vonden dat ik de wedstrijd tegen FC Kopenhagen oversloeg omdat ik me toen vermoeid voelde. Tegen Feyenoord voelde ik juist de energie."

Hij denkt dat de lijn van vorig seizoen kan worden voortgezet bij Ajax. "Alles is niet ineens omgegooid. De basis is hetzelfde. De nieuwe trainer geeft er weer zijn eigen draai aan. Dat merk ik nu al. De intensiteit van de training kon óók omhoog omdat er vorig seizoen al een goede basis is gelegd."

Hij kende Marcel Keizer al een beetje. "Soms trainden het eerste elftal en Jong Ajax samen tijdens interlandweken. Het is een nuchtere man, die goed weet wat hij doet. Ik kan merken dat het een goede trainer is die er kort op zit. En dat is goed voor deze groep."

Een groep die de komende tijd om moet zien te gaan met de droevige ontwikkelingen rond de gezondheid van ploeggenoot Nouri. En dan staat woensdag ook nog het eerste cruciale duel met OGC Nice in de agenda, in de voorronden van de Champions League.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden