Gouden Jochem stopt ermee

DEN HAAG - Tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage stopt met schaatsen. De 30-jarige Utrechter ziet geen mogelijkheden meer om weer aan te haken bij de wereldtop.Dit seizoen probeerde hij onder leiding van coach Ingrid Paul een comeback te maken, maar die strandde jammerlijk. Bij de skate-off om een plaats op het WK allround en de World Cup eindigde hij drie weken geleden als laatste.

Dat was het moment waarop Uytdehaage voor het eerst hardop nadacht over het einde van zijn imposante carrière. Ingrid Paul adviseerde haar pupil om niet langer tegen zichzelf te vechten. Ze vindt het 'heel erg voor Jochem'. ''Maar het was een weloverwogen besluit, waarin ik hem steun'', aldus Paul gisteravond. Kort voor de beslissing van Uytdehaage uitlekte, had de coach al gezinspeeld op een naderend einde. ''Jochem is er vier jaar uit geweest, op zoek naar het gevoel van Salt Lake. Maar met mensen als Shani Davis en Sven Kramer moet hij niet even goed worden als vier jaar geleden, maar vóól beter. De tijd is daarvoor te kort. De kans dat hij de huidige wereldtop ooit nog verslaat, is klein. Als hij er vol voor gaat, kan hij hooguit derde of vierde worden. Maar dat is hem niet waardig. Hij heeft er jaren geleden al uitgehaald wat er in zat.''

Dat laatste is ontegenzeggelijk waar. Uytdehaage won in 2002 tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City gouden medailles op de vijf en tien kilometer en zilver op de 1500 meter. Als eerste schaatser bleef hij op de langste afstand onder de dertien minuten (12.58,92). In dat succesjaar was de onbevangen rijder met het piekhaar ongenaakbaar - hij kroonde zichzelf ook tot Europees en wereldkampioen allround. Op zijn indrukwekkende erelijst prijken verder twee nationale allroundtitels (2001 en 2004), een wereldtitel op de vijf kilometer (2003) en twee nationale titels op de tien kilometer (2000, 2004).

Na een ernstig auto-ongeluk in 2004 leek het gedaan met de loopbaan van Uytdehaage. De man die op de A27 op het nippertje uit zijn brandende sportwagen kon ontsnappen, vocht zich echter nog een keer bewonderenswaardig terug en toonde zich in 2005 de beste allroundschaatser van Europa. Daarna was de accu leeg. Bij de Telfort-ploeg van Paul deed Uytdehaage een laatste poging zijn oude glans te hervinden. ''Ik ben nog te goed om te stoppen'', zei hij afgelopen zomer. De eerste krachtmeting bij het NK afstanden in oktober liep echter al meteen uit op een teleurstelling. Hoewel Uytdehaage daar toen zelf de waarde nog niet van inzag. ''Ik heb niet de makkelijkste weg gekozen, een nieuwe ploeg en daar hoort deze confrontatie ook bij. Het moet allemaal nog veel beter, maar ik moet niet de fout maken drie stappen tegelijk te willen zetten'', zei hij toen. De enige plek waar Ingrid Paul hem daarna nog goed zag schaatsen, was op de training. ''Het schaatsen geeft me niet meer de bevrediging die ik wil hebben. Het heilige vuur is inmiddels aardig gedoofd'', concludeerde hij drie weken geleden dan ook mismoedig na de gemiste kans om via de skate-off nog wat van het seizoen te maken. ''Ergens in mijn lijf zit nog een goede schaatser, maar ik kan de knop niet vinden om hem te activeren.'' Dinsdag besloot Uytdehaage, die nog niet nader wilde ingaan op zijn besluit, om die zoektocht voor gezien te houden. (GPD)

© Het Parool, 07-02-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden