live

Vlam is gedoofd: Olympische Winterspelen ten einde

Lees in dit liveblog alles terug over de Olympische Winterspelen in PyeongChang (Zuid-Korea).

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vlam gedoofd, Spelen voorbij

  De Olympische Spelen in Pyeongchang zijn nu echt voorbij. Even voor 22.00 uur plaatselijke tijd ging de vlam in het Olympisch Stadion uit.

  De Nederlandse sporters maakten bij de slotceremonie, net als de atleten van de andere landen, een uitgelaten indruk. Ireen Wüst, die voor het laatst deelnam aan de Winterspelen, liep een stuk met de Nederlandse vlag in het stadion en stond die daarna af aan een van de vrijwilligers.

  Nadat de vlam werd gedoofd namen de deelnemende sporters aan de Winterspelen bezit van het middenterrein in het stadion. Zij dansten op muziek van onder anderen de Amstelveense dj Martin Garrix. Hij volgde daarmee dj Tiësto op, die in 2004 optrad tijdens de openingsceremonie van de Zomerspelen in Athene.

  De volgende Winterspelen zijn in 2022 in Peking.

 2. 'TeamNL heeft het fantastisch gedaan'

  TeamNL heeft zeer goed gepresteerd bij de Winterspelen in Zuid-Korea, vindt chef de mission Jeroen Bijl.

  "Met twintig medailles hebben we het fantastisch gedaan. We hebben verwachte en onverwachte medailles behaald, maar ook verwachte medailles niet gepakt. Maar met een ondergrens van dertien en een doelstelling van vijftien medailles zijn we fors boven onze verwachtingen geëindigd.''

  De afzwaaiende Bijl noemde zichzelf zondag in het Holland Heineken House (HHH) een 'blij' mens. "Ik heb echt genoten van deze Spelen. We hebben prachtige sport gezien. De Zuid-Koreaanse organisatie was bovendien heel goed. We hebben hier optimaal kunnen werken. Neem bijvoorbeeld het norovirus. Dat was echt even een zorg aan het begin van de Spelen. Dat leek hier op te steken, maar dat is door het organisatiecomité goed aangepakt. Complimenten daarvoor.''

  Bijl sprak ook van 'historische' Spelen. Hij doelde daarmee op de medailleoogst van Ireen Wüst (in totaal elf olympische plakken) en Sven Kramer (negen). "Dat zijn nu onze twee grootste olympiërs aller tijden en zitten wel mooi in dit TeamNL. Dat maakt deze Spelen ook uniek. Zij zullen niet snel meer worden ingehaald.''

 3. Martin Garrix sluit spelen af

  De sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea krijgt zondag een Nederlands tintje. De in Amsterdam wonende dj Martin Garrix treedt op, zo maakte hij bekend op Instagram.

  "Ik kan niet geloven dat ik morgen de Olympische Spelen mag sluiten," schrijft de dj. "Ik keek in 2004 naar Tiësto toen hij de Spelen mocht openen. Dat inspireerde mij om te gaan doen wat ik nu doe. Nu ik onderdeel ben van de sluitingsceremonie kan ik alleen maar hopen dat ik weer anderen kan inspireren."

  Op het programma voor de ceremonie vol muziek, dans en kunst staan nog veel meer artiesten. Het thema is The Next Wave.

  Tiësto draaide in 2004 bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Hij begeleidde toen de sporters die één voor één het stadion binnenkwamen met zijn muziek.

 4. 20 medailles voor Nederland

  De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen zijn nog aardig in de buurt gekomen van het recordaantal van 24 medailles van Sotsji in 2014.

  Door de bronzen plakken van Irene Schouten en Koen Verweij op de massastart verlaat TeamNL Zuid-Korea maandag met twintig plakken. Nederland beleeft zo de op één na meest succesvolle Winterspelen. Op de derde plaats staat Nagano, waar de Oranjesporters in 1998 tot elf medailles kwamen.

  Goud
  De doelstelling van chef de mission Jeroen Bijl was om vijftien medailles te behalen in Pyeongchang en Gangneung. Daar zit Nederland dus vijf plakken boven. Qua aantal gouden medailles is Sotsji wel geëvenaard. Zowel in 2014 als nu kwam TeamNL tot acht keer goud.

  De door Nederland behaalde medailles bij de Spelen in Zuid-Korea:
  Goud (8): Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter), Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter), Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter), Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter), Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter), Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter) en Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter).

  Zilver
  Zilver: (6): Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter), Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter), Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter), achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen), Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter) en Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter).

  Brons: (6): Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter), Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter), achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen), aflossingsploeg vrouwen (shorttrack), Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart) en Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart).

 5. Irene Schouten en Koen Verweij hebben brons gewonnen op het nieuwe olympische onderdeel massastart.

  Schouten reed de laatste ronde op kop en moest in de eindsprint Takagi en Kim voor laten gaan. De tweede Nederlandse in de finale, Anouk van der Weijden, kon de kopgroep niet bijhouden. Ze zei na de race last te hebben van de smak die ze in de halve finale maakte.

  In de finale van de mannen reed Sven Kramer een gat dicht naar twee koplopers. Hij was de ideale springplank voor Koen Verweij, die derde werd. De Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon won goud, de Belg Bart Swings zilver.

 6. Kramer en Verweij naar finale

  Koen Verweij en Sven Kramer hebben zich beiden geplaatst voor de finale van de massastart.

  Verweij wist zich met een minimale inspanning te plaatsen door in de beginfase weg te rijden uit de groep. Met de winst van de eerste tussensprint, na vier ronden, verzekerde hij zich van voldoende punten voor een plek in de finale.

  Kramer kwam in de tweede halve finale aan de start en wist ook voldoende punten bij elkaar te sprokkelen voor een plek in de finale.

 7. Schouten en Van der Weijden naar finale

  Irene Schouten en Anouk van der Weijden hebben zich geplaatst voor de finale van het onderdeel massastart.

  Schouten won de tweede van vier sprints en plaatste zich daarmee voor de finale, die om 13.30 uur wordt verreden. Van der Weijden werd onderuit gehaald door een andere schaatster, maar wist toch weer aan te haken bij de kopgroep en plaatst zich alsnog bij de beste acht.

 8. Laatste dag olympisch schaatstoernooi

  De Olympische Spelen van Pyeongchang 2018 gaan zaterdag de laatste schaatsdag in. Voor de mannen en vrouwen staan de races op de massastart op het programma. Eerst de halve finales en daarna de eindstrijd om de medailles.

  Namens Nederland komen Sven Kramer, Koen Verweij, Irene Schouten en Annouk van der Weijden in actie. Zij moeten in de halve eindstrijd bij de eerste acht eindigen, van de twaalf deelnemers, om door te gaan naar de finale.

  De massastart, die om 12.00 uur Nederlandse tijd begint, is een nieuw onderdeel op de Winterspelen. Het gaat om een wedstrijd over zestien ronden. Bij drie tussensprints (na vier, acht en twaalf ronden) kunnen punten worden verdiend voor het eindklassement.

  De eerste drie schaatsers die over de finish komen, belanden op het podium, waarna vanaf plek vier de behaalde punten gaan tellen. Over de medaillekansen voor Oranje valt weinig te zeggen, omdat het verloop van een massastart nauwelijks te voorspellen is.

  Parallelreuzenslalom
  Snowboardster Michelle Dekker neemt zaterdag vanaf 01.00 uur (Nederlandse tijd) deel aan de kwalificaties van de parallelreuzenslalom. Later op de dag vinden ook de finalewedstrijden plaats in Pyeongchang. Aan de kwalificaties doen 32 snowboardsters mee. De beste zestien mogen later terugkomen voor de achtste finales.

  Persconferentie
  Op zondag volgt nog de afsluitende persconferentie van chef de mission Jeroen Bijl. Zijn doelstelling van vijftien medailles is al ruimschoots gehaald met een score van acht goud, zes zilver en vier brons. De olympische sluitingsceremonie begint om 12.00 uur Nederlandse tijd.

 9. Tweede goud voor Nuis

  Schaatser Kjeld Nuis heeft voor de tweede keer olympisch goud veroverd. De wereldkampioen op deze afstand zegevierde op de Gangneung Oval in een tijd van 1.07,95.

  Hij versloeg de Noor Havard Lorentzen met een verschil van 0,04 seconde: 1.07,99.

  Het brons ging naar de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun in 1.08,22.

  Nuis is de eerste schaatser die als regerend wereldkampioen ook de olympische titel op deze afstand pakt.

  Nuis won anderhalve week geleden in Zuid-Korea olympisch goud op de 1500 meter.

  Kai Verbij (zesde in 1.08,62) en Koen Verweij (negende in 1.09,14) grepen naast een medaille.

  Nuis is de derde schaatser die bij dezelfde Winterspelen zowel de 1000 meter als de 1500 meter wint. Eerder behaalden de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) zo'n zeldzame dubbel.

  Nuis is de opvolger van Stefan Groothuis, die bij Sotsji 2014 de 1000 meter op zijn naam schreef. Hij stopte twee jaar later.

  Het is de tweede keer dat Nederland de olympische titel op de 1000 meter weet te prolongeren. Eerder deden Ids Postma (1998) en Gerard van Velde (2002) dat namens Oranje.