Update

'Golden girls' flikken het weer met goud op WK

Ze hadden sinds de gouden race op de wereldkampioenschappen van 2009 niet meer met elkaar een estafettenummer gezwommen. Marleen Veldhuis werd zwanger, Inge Dekker was vorig jaar geveld door een schouderblessure en Ranomi Kromowidjojo was maandenlang uit de roulatie na een hersenvliesontsteking.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de mondiale titelstrijd in Shanghai stonden de 'Golden Girls' eindelijk weer gezamenlijk achter het startblok. En het werd een uiterst succesvolle reünie. Het kwartet was vooraf betiteld als topfavoriet en toonde in het Shanghai Oriental Complex aan bestand te zijn tegen die druk. Het viertal finishte na 3.33,96, bleef daarmee de Verenigde Staten een halve seconde voor en prolongeerde zodoende de wereldtitel van 2009.

Toch ging het allerminst vanzelf. Dekker kwam matig uit de startblokken, waardoor Nederland direct tot een inhaalrace werd veroordeeld. Toen 'Kromo' als tweede in het water dook, ging iedereen ervan uit dat die achterstand zou worden omgezet in een voorsprong. De tweevoudig wereldkampioene kortebaan werd echter verrast door de Amerikaanse Melissa Franklin (53,26 om 52,99), waardoor halverwege de achterstand liefst 1,22 seconde bedroeg.

Uiteindelijk was het 'veterane' Veldhuis die de marge terugbracht tot 0,30 seconde, waarna een sublieme Heemskerk het karwei afmaakte. 'Ik denk dat dit de beste dag uit mijn carrière is', zei Heemskerk, die extra gemotiveerd was om de ietwat arrogante Amerikanen te kloppen. 'Je ziet aan hun gezichten dat ze denken dat ze gaan winnen. Daar kan ik echt niet tegen. Dan is het alsof ze mij voor de race een extra energiereep geven.'

Dekker, die eerder op de dag al verrassend de finale op de 100 vlinder miste, erkende schuldbewust dat haar optreden niet goed was. Maar het is tekenend voor dit hechte team dat er steeds iemand in dat gat duikt. Als Kromowidjojo een mindere dag kent, zwemt Veldhuis boven haar kunnen. Als Dekker teleurstelt, dan maakt Heemskerk dat dubbel en dwars goed. 'Mensen zeggen 'jullie flikken dat wel even, jullie hebben zoveel gewonnen'. Maar dit was echt 'kiele-kiele', zei Kromowidjojo.

Uiteindelijk viel het kwartje wéér de goede kant op en stond 'mama' Veldhuis na ruim een jaar afwezigheid toch op de hoogste trede van het podium. 'Dat maakt deze dag extra speciaal', vond Veldhuis. 'Dat je terugkomt en dan bij de prijsuitreiking weer samen bij elkaar staat. Echt een fijn gevoel.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden