Gevonden: een ruwe Honkbaldiamant

AMSTERDAM - Het team van de Verenigde Staten is wereldkampioen honkbal. Twee weken trok het circus door Europa. In het spoor van de nationale teams renden scouts mee langs de honken, op zoek naar 'dat ene' talent.

De scouts van Amerikaanse profclubs hadden geen oog voor de gouden route van hun landgenoten. Zij waren twee weken op jacht naar een ruwe honkbaldiamant. Zo staat de jonge pitcher Scott Ronnenbergh (17) van Pirates bij onder meer de New York Yankees op het verlanglijstje.

Scouts. Diep weggedoken in windjacks tegen de vaak snijdende herfstwind noteren ze de kracht en snelheid van spelers in donkere mappen die in donkere koffertjes verdwijnen. Gesprekken tussen scouts vinden op gedempte toon plaats, als in een ontmoeting tussen agenten van de CIA.

''Hoe oud is hij?'' Korte stilte, met zachte stem vervolgt een collega, ''27.'' Met zachtere stem. ''Ik heb hier 29 staan.'' Reactie na een korte pauze: ''Ik denk dat hij 27 is.'' ''Zoek ik op.'' ''Het is 27.'' ''OK.''

Dat is positief: een jonge speler kan langer mee. Rick Jacques, scout voor de Philadelphia Phillies in Afrika en Europa, moet lachen om de vergelijking tussen zijn collega's en geheim agenten, maar vervolgt serieus: ''Tja, wij zijn net spionnen. Allemaal op zoek naar hetzelfde. De andere scouts beschouw ik als vrienden, maar over honkbal hebben we het slechts oppervlakkig. Er zijn scouts die de 'scouts scouten' en op zoek gaan naar de mening van anderen om een eigen oordeel te bevestigen. Ik doe dat niet. Mijn baas zegt: vertrouw op je eigen oordeel, daar betalen we je voor.''

Soms komen de laserguns tevoorschijn. Handzame zwarte kastjes die de scouts op de heuvel richten en waarmee de snelheid wordt gemeten. Zo rond de 87 mijl per uur voor een Cubaan. Een korte aantekening volgt, na een paar worpen verdwijnen de snelheidsmeters. Poppetje gezien, kastje dicht.

Hoewel de Cubaanse spelers niet beschikbaar zijn voor een contract in Amerika willen de scouts toch alles weten. Jacques: ''Mochten ze beschikbaar komen doordat ze het team verlaten, dan weten we wat we aan ze hebben. Van deze sterke Cubanen kunnen er zo tien in de Major League aan de slag.''

Tijdens de eerste week van het WK richtte hun aandacht in Amsterdam zich op Scott Ronnenbergh. De ranke, maar sterk ogende linkshandige Ronnenbergh is een van de ruwe diamanten in Europa, begeerd door teams uit de Major League. Eerder werd een door de Chicago Cubs aangeboden tekenbonus van 100.000 dollar afgeslagen. Wellicht hebben Ronnenbergh en zijn familie de jonge Duitser Max Kepler Rosicky (16) in gedachten. Onlangs kreeg de veldspeler 775.000 dollar tekengeld van de Minnesota Twins.

Twee scouts van de Yankees zagen Ronnenbergh met 87 mijl per uur op de catcher vuren. Komeethard voor een zeventienjarige. Ronnenberghs moeder vertelde in het clubhuis van de Pirates enthousiast over de twaalf strike-outs die haar zoon in zes innings gooide en dat wilden de Yankees' wel eens met eigen ogen zien.

Maar zij zijn niet de enigen. Rick Jacques zegt het niet, maar ook hij is voor het talent van de Pirates gevallen. Een paar dagen later onderwerpt hij Ronnenbergh eveneens aan een test. Zelfs Jacques' baas is speciaal uit Amerika overgevlogen en ook hij is tevreden. De ruwe diamant is gevonden.

Ronnenbergh heeft nog geen beslissing genomen. Zescijferige tekenbonussen, het is een hoop geld voor de scholier uit 5-havo, maar hoeveel, tja, dat weet hij eigenlijk ook niet: ''100.000 dollar, dat zijn heel veel playstations.'' Zijn familie heeft er meer zicht op: eerst de geheim agenten eens tegen elkaar laten opbieden, dan komen die playstations vanzelf. (MAARTEN KOLSLOOT)

De Amerikanen vieren hun wereldtitel na de finalezege (10-5) op Cuba. Foto AP Beeld
De Amerikanen vieren hun wereldtitel na de finalezege (10-5) op Cuba. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden