Update

'Gevecht Floyd - Manny zal boksen niet redden'

Het supergevecht tussen de boksers Floyd Mayweather en Manny Pacquiao zal naar verwachting de grootste bruto-omzet ooit genereren. Maar het zal een sport die de laatste jaren een zieltogend bestaan is gaan leiden geen nieuw leven inblazen. Dat is althans de overtuiging van Bob Dorfman, de directeur van een belangrijk reclamebureau in San Francisco.

Manny Pacquiao (links) en Floyd Mayweather. Beeld afp
Manny Pacquiao (links) en Floyd Mayweather.Beeld afp

De partij op 2 mei in Las Vegas zal al in de aanloop voor een ongekende publiciteit zorgen met navenante inkomsten. Maar na de laatste stoot is het voorbij. ,,Het wordt gigantisch, maar het wordt ook eenmalig gigantisch'', voorspelt Dorfman. ,,Het had invloed gehad op de bokssport als het vijf jaar geleden was gebeurd. Dan had het een begin kunnen zijn van een serie wedstrijden tussen deze jongens. Die had misschien voor een echte impuls gezorgd.''

De Amerikaan Mayweather en zijn Filipijnse tegenstander Pacquiao zijn op de avond van het gevecht in de MGM Grand Garden Arena respectievelijk 38 en 36 jaar oud. Dat ze er niet eerder in hun imponerende carrière in zijn geslaagd een afspraak te maken elkaar in de ring te treffen, wordt voor de bokssport gezien als een gemiste kans van de buitencategorie.

,,Dit zou wel eens het laatste hoeraatje voor het boksen kunnen zijn'', zegt Robert Boland, hoogleraar sporteconomie uit New York. ,,Maar het is een interessant moment. Misschien wel een moment dat het boksen de handen ineenslaat en gaat uitzoeken hoe het verder moet in de toekomst.''

Eén dag, op 2 mei, staat boksen wereldwijd zeker nog in het middelpunt van de belangstelling wanneer een wereldkampioen in acht verschillende gewichtsklassen uit Azië tegenover een ongeslagen Pretty Boy staat, wiens andere bijnamen 'Money' en 'TBE' (The Best Ever) zijn.

De kaartverkoop is nog niet begonnen, maar het zakenblad Forbes verwacht dat het goedkoopste toegangsbewijs 1000 dollar kost. Pacquiao's promotor Bob Arum liet zich al ontvallen dat de liefhebber van een plek aan de ring bij het casino zeker een krediet moet hebben van een kwart miljoen.

Op 11 maart geven de kemphanen een eerste persconferentie in Los Angeles. Daar wordt wellicht al de vraag gesteld: Komt er nog een bokser na Jack Dempsey, Joe Louis, Rocky Marciano, Sonny Liston, Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Mike Tyson, Manny Pacquiao en Floyd Mayweather?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden