Plus

Geslaagde Tourcoup voor opa Poulidor

Mathieu van der Poel op een fiets, dat is alles of niets. Hij wint vaak, veel en bij voorkeur op grootse wijze. Zijn zege en de gele trui gisteren op de Mûr-de-Bretagne vormen daarvan het nieuwste bewijs. ‘Ik wist dat dit mijn laatste en enige kans was.’

Daan Hakkenberg
Mathieu van der Poel wijst naar boven terwijl hij als winnaar de finishlijn passeert. 
 Beeld Pool via REUTERS
Mathieu van der Poel wijst naar boven terwijl hij als winnaar de finishlijn passeert.Beeld Pool via REUTERS

Is het een kamikaze-actie, een wanhoopsdaad of toch een oprisping van genialiteit? Want dat Mathieu van der Poel na zijn eerste aanval op de Mûr-de-Bretagne wordt teruggepakt, staat vast. De aanval blijkt de opmaat van een ingenieus plan, dat alleen kan worden uitgevoerd door iemand met de kop en de kracht van Van der Poel. “Bij de eerste doorkomst heb ik aangevallen om de bonificatieseconden te pakken,” zal hij later zeggen. “Ik wist dat het de enige manier was om de gele trui te pakken. En vandaag was mijn laatste kans. Het was opportunistisch. Ik moest ook de etappe winnen. En niet alleen winnen, maar ook een gaatje hebben. Je kunt van zo’n scenario dromen, dat het uitkomt is ongelooflijk.”

Op de Mûr-de-Bretagne vindt Van der Poel de benen waar hij een dag eerder in de eerste Touretappe nog zo naarstig naar op zoek was geweest. Op de Côte de la Fosse aux Loups bij Landerneau finisht hij een dag eerder op een anonieme 20ste plek, achter Julian Alaphilippe. Zijn gele droom verdwijnt daarmee nagenoeg uit zicht. Voor de Tourstart sprak iedereen over een eerbetoon aan zijn overleden grootvader Raymond Poulidor, een van de geliefdste coureurs van Frankrijk, die nooit de gele trui droeg. Na de etappe van zaterdag lijkt Van der Poel die hommage uit te moeten stellen tot een volgende Tour.

Groots winnen

Tenzij je, zoals Van der Poel, fietst met het motto ‘alles of niets’. In zijn leven tellen tweede plekken niet en verliezen evenmin. Dus als er een kans is, al is die nog zo klein, dan grijpt Van der Poel die met beide handen. Zo schrijft hij in Bretagne het nieuwste hoofdstuk in zijn jongensboek ‘Groots winnen’. Een epos dat begint in de cross, als hij in 2015 op 20-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit wordt. Dan is al duidelijk dat Van der Poel het veldrijden gaat ontstijgen.

Waar hij ook wint, in de modder, op de weg of op de mountainbike, hij doet het bij voorkeur met grandeur. De manier waarop hij zich in de Amstel Gold Race van 2019 terugknokt uit verloren positie, is zonder overdrijving historisch te noemen. De millimetersprint met zijn eeuwige rivaal Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen in 2020 is evengoed wielergeschiedenis. Wedstrijden kunnen voor Van der Poel niet groot genoeg zijn. Bij zijn debuut ondergaat hij de gekte van de Tour de France zonder dat hem dat af te lezen is. Zoals hij zich al jaren staande houdt in het wielergekke Vlaanderen. Uiteindelijk heeft Van der Poel twee dagen nodig gehad om ook de grootste wielerwedstrijd ter wereld naar zijn hand te zetten. En zijn grootvader ‘Poupou’ het eerbetoon te geven waar hij van heeft gedroomd.

Ode aan opa

Mathieu van der Poel straalde na zijn krachttoer op de Mûr-de-Bretagne: “Deze is voor mij opa”, zei hij, verwijzend naar Raymond Poulidor, zijn grootvader aan wie Van der Poel en zijn ploeggenoten bij de teampresentatie en in de eerste etappe via een speciaal shirt al een ode hadden gebracht. “Het betekent veel voor me dat ik deze trui nu heb. Helaas heeft mijn opa dit niet mogen meemaken, maar ik kan me voorstellen hoe trots hij zou zijn geweest.” Ook zijn vader Adrie droeg ooit de gele trui. Mathieu: “Die heb ik misschien één of twee keer gezien. Die hangt niet ergens in huis, maar ligt boven in een doos. Het is echt heel speciaal om de gele trui te dragen in mijn eerste Tour. Daarom was ik ook zo emotioneel. Ik geef die trui van mij een mooie plaats. Ik ga hem zeker ergens ophangen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden