Gesink: een Nederlander in gele trui

AMSTERDAM - Even was hij zowaar boos, maar al snel bedaarde Robert Gesink. ''Ik snap ook wel hoe het werkt,'' keek de jonge Rabobankrenner terug op de ontknoping van de zwaarste etappe in Parijs-Nice.Gesink pakte op de flanken van de Mont Ventoux op indrukwekkende wijze de leiderstrui, maar moest de ritzege laten aan 'plakker' Cadel Evans, de enige renner die hem had kunnen volgen.

''Ach, als er een de hele tijd aan je wiel plakt en dan de laatste meters voorbij komt, is dat jammer,'' klonk het al berustend. Belangrijker was immers het feit dat Gesink deed wat velen van hem verwachtten. Op de Mont Ventoux legde hij ijskoud als de sneeuw die de weg omhoog omzoomde de basis voor een mogelijke eindzege, tot dus ver voorbehouden aan slechts vier Nederlanders (Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Michael Boogerd).

''Toen bekend werd dat de Ventoux in het parkoers was opgenomen, heb ik Robert direct een sms'je gestuurd. Zonder verdere toelichting, maar we wisten beiden wat we daarbij dachten: dat het de kans was om te gaan voor de eindzege,'' zei ploegleider Erik Dekker.

Hij probeerde de druk nog enigszins van de schouders van de 21-jarige renner uit Varsseveld te nemen door te vertellen dat Gesink voor de witte jongerentrui zou gaan, maar het ploeg wist ook wel wat het ware doel van de missie was. ''Vandaag liet hij zien ook met druk te kunnen omgaan,'' stelde Dekker tevreden vast.

Dat hij bergop kan fietsen weten ze bij Rabobank al veel langer. Vorig jaar verbaasde Gesink met een tiende plaats in de Waalse Pijl en viel hij daarna eigenlijk nooit meer stil. Alleen de beklimming van de Mont Ventoux in de Dauphiné Libéré liep op een teleurstelling uit vanwege een aanval van diarree. Gisteren kreeg hij zijn herkansing.

Gesink had de beklimming van de voet van de berg tot aan de finish compleet onder controle. Afgesproken was dat hij vijf kilometer onder de top de aanval zou openen. Alleen Evans en Popovitsj (beiden van Silence) konden volgen. Popovitsj was zijn grootste concurrent voor de eindzege. Evans had in een eerdere rit veel tijd verloren. De Australiër trok hard door. Gesink: ''Toen ik Popovitsj hoorde roepen slow down wist ik genoeg.''

Hij versnelde en Popovitsj loste. Gesink baalde daarna alleen van het feit dat Evans laf op zoek ging naar de troostprijs.

Dekker is vooral blij met de progressie die Gesink blijft maken. ''Als je op je 21ste leider bent in Parijs-Nice en die trui pakt op de Mont Ventoux, heb je wel weer een forse stap voorwaarts gezet.''

Gesink richt zijn pijlen opvallend genoeg niet op de Tour. ''Ik ga voor de Olympische Spelen, Vuelta en WK. De Tour rijd ik niet.'' Erik Dekker, instemmend: ''Dit jaar is het beter dat hij de Tour nog niet rijdt.''

© Het Parool, 14-03-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden