Plus

Gerald van Dijk: ‘Ik voel me fitter dan ooit’

De korfbalcompetitie is weer begonnen. In de selectie van het Amsterdamse Blauw-Wit is routinier Gerald van Dijk na vier jaar teruggekeerd. Zijn droom: het ontwikkelen van een Surinaams topteam.

Curt Simons
Gerald van Dijk weet dat hij dit jaar aan de bak moet met Blauw-Wit.  Beeld Lin Woldendorp
Gerald van Dijk weet dat hij dit jaar aan de bak moet met Blauw-Wit.Beeld Lin Woldendorp

Gerald van Dijk maakte in 173 wedstrijden in de korfbalcompetitie 1057 doelpunten: ruim 6 goals per wedstrijd. Een onwaarschijnlijk hoog gemiddelde. Hij werd in het seizoen 2012-2013 topscorer met 182 doelpunten. Dat record staat nog altijd.

De nu 36-jarige Van Dijk was vier jaar geleden nog zeker niet versleten. Hij haalde met Blauw-Wit de play-offs om de landstitel en werd opnieuw topscorer. Toch besloot hij destijds te stoppen met spelen op het hoogste niveau. Hij was net vader geworden en had een nieuwe baan. Volgens hem was dat niet te combineren met korfballen op topniveau. Spelen in de korfballeague leek daarmee voorgoed voorbij.

Leegloop

Tot Van Dijk na vorig seizoen een telefoontje kreeg van de nieuwe Blauw-Witcoach Gerald Aukes. Na de teleurstellende zaalcompetitie, waarin voor het eerst sinds vier jaar de play-offs om de landstitel niet werden gehaald, kende de Amsterdamse club een ware leegloop. Liefst elf spelers en speelsters vertrokken of stopten.

Aukes vroeg Van Dijk of hij openstond voor een terugkeer bij Blauw-Wit. Hij zag in de danig verjongde ploeg een belangrijke rol voor de routinier weggelegd. Van Dijk vond het een mooie uitdaging, maar hapte niet meteen toe. “Als ik iets doe, wil ik het niet halfbakken doen. Ik vond dat ik privé alles goed geregeld moest hebben voor ik in dit avontuur kon stappen,” aldus de korfballer. “Dat is gelukt. Ik heb veel zin om weer op niveau te gaan spelen. Ik voel me fitter dan ooit.”

Surinaamse roots

Een andere reden om weer in de hoogste korfbaldivisie te gaan spelen, is het nationale team van Suriname. Van Dijk was in 2017 een van de Nederlandse korfballers met Surinaamse roots die besloot de Surinaamse korfbalbond nieuw leven in te blazen. Zij hadden gezien dat spelers en speelsters met een Surinaamse achtergrond goed vertegenwoordigd waren in de hoogste competities in Nederland en zagen kansen een sterk Surinaams team te formeren.

Dat lukte. Suriname won in 2018 ongeslagen de Pan-Amerikaanse Spelen in Colombia. Ook plaatste Suriname zich voor het WK dit jaar in Zuid-Afrika, waar een zesde plaats werd behaald.

Momentum

Van Dijk speelde in het verleden 22 interlands voor het Nederlands team, maar vanwege de uitzonderlijke situatie dat hij de niet meer bestaande korfbalbond in Suriname opnieuw opgericht had, kreeg hij toestemming om voor Suriname te mogen uitkomen. Voor hem was spelen op het WK het mooiste wat hij als korfballer had meegemaakt. “Het was een bekroning voor het harde werk dat we jarenlang hadden geleverd. Niet alleen vanwege het resultaat, maar ook omdat we als spelersgroep door alle nieuwe ervaringen een nog hechtere groep zijn geworden. Hier kunnen we verder mee.”

Door de klassering bij het WK is Suriname al zeker van deelname aan de Wereldspelen in 2021 in het Amerikaanse Birmingham. De successen zijn ook doorgedrongen in Suriname zelf. De wedstrijden op het WK waren te zien op de Surinaamse televisie en de sport wordt ook weer volop op scholen gedaan. “We willen nu het momentum pakken en verder gaan met het ontwikkelen van de sport in Suriname. Hoe mooi zou het zijn als het Surinaams team straks ook in Suriname zelf opgeleide spelers kan opstellen?”

Directe handhaving

Ziet van Dijk zich in de toekomst bondscoach van Suriname worden? “Ik vind dat je eerst je strepen als clubcoach moet hebben verdiend voordat je bondscoach kunt worden. Het klinkt niet verkeerd, maar het is nu nog totaal niet aan de orde. Ik ben nu nog speler.”

Speler van Blauw-Wit, dat zal hij naar alle waarschijnlijkheid voorlopig blijven, in elk geval tot de Wereldspelen in 2021. “Je weet het nooit, maar ik ben niet weer begonnen om snel weer te stoppen. Het hangt natuurlijk ook af van hoe mijn teamgenoten zich ontwikkelen. Ook al ben ik de routinier bij Blauw-Wit, een basisplaats zal ik moeten verdienen.”

Van Dijk weet in elk geval dat hij dit seizoen aan de bak moet. De play-offs halen, lijkt door de vele wisselingen in de selectie niet realistisch. De club richt zich in eerste instantie op directe handhaving. De eerste wedstrijd vorige week werd verloren van DVO.

“We moeten constanter worden in wedstrijden. In de voorbereiding was het soms een 9 en direct daarna een 3. Als we steeds een voldoende halen, kunnen we mooie dingen laten zien. Dan komen de punten vanzelf.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden