PlusOpinie

Genoeg over Ajax, schrijft Feyenoordfan Maarten Moll: ‘Wij waren eerder’

Woensdag 50 jaar geleden won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1. In Milaan werd Celtic met 2-1 verslagen. Parool-journalist en Feyenoordfan Maarten Moll blikt terug. ‘Heel Milaan moet het hebben gehoord!’

Maarten Moll
Precies vijftig jaar geleden won Feyenoord met 2-1 van Celtic. Een dag later stroomde de Coolsingel vol bij de huldiging.  Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Precies vijftig jaar geleden won Feyenoord met 2-1 van Celtic. Een dag later stroomde de Coolsingel vol bij de huldiging.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

‘De Cup hoort bij Amsterdam.’ Dat staat in het met veel foto’s verluchtigde boek Ajax’ 2e roemruchte europa-cup, in 1972 snel door uitgevers­maatschappij Born op de markt gebracht nadat Ajax op 31 mei de Europa Cup 1 had gewonnen. Voor de tweede keer op rij, wat de schrijver van het boek, Frits Barend, maar meteen euforisch, en met de bekende Amsterdamse arrogantie deed uitroepen dat de cup bij Amsterdam ­hoorde.

Maar! Woensdag vijftig jaar geleden was het Feyenoord dat als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 wist te winnen. Zoals is te lezen in Feyenoord wereldkampioen!, in 1970 uitgegeven door Born, en geschreven door Feyenoord-chroniqueur Phida Wolff. ‘Waarin opgenomen Feyenoord’s roemruchte europa-cup’.

Als Feyenoorder in Amsterdam heeft onder­getekende het niet altijd makkelijk (zijn moeder verdeelde ooit haar vier zonen over het Ajax- en het Feyenoordkamp, daar hebben ze niets over te zeggen gehad). Elke aanval pareert hij genadeloos met de arrogant uitgesproken vraag: wie won ook alweer als eerste Nederlandse club een Europa Cup? Daarna, als men hem poogt monddood te maken door hem om de oren te slaan met de indrukwekkende lijst met gewonnen kampioenschappen en Europese bekers, luistert hij al niet meer.

Dat boek, Feyenoord wereldkampioen! is zijn bijbel. Ja, een vijftig jaar oud boek, hij moet zich érgens aan vastklampen in het leven. (Feyenoord won in 1970 overigens ook als eerste Nederlandse club de wereldbeker voor clubteams.)

Natuurlijk, het was Ajax dat als eerste Nederlandse club de finale van het Europa Cup 1-­toernooi haalde. Maar die werd, op 28 mei 1969 in Madrid, vrij kansloos met 4-1 verloren van AC Milan. Feyenoord nam het gevaarte voor het eerst mee naar Nederland.

Prachtig en aandoenlijk

Genoeg over Ajax. Feyenoord wereldkampioen! is een prachtig en aandoenlijk boek, omdat in de tussenliggende halve eeuw zoveel is veranderd in het voetbal. Getuige de vele fraaie foto’s en de enthousiaste, ouderwetse wedstrijd­verslagen waarin niet gekeken werd op een superlatiefje meer of minder. (Dit was heel lang de enige bron voor ondergetekende, die in 1970 vier jaar oud was. Er zat nog een spiekbriefje in voor een spreekbeurt.)

Neem bijvoorbeeld de loting voor de tweede ronde. Die werd nog doorgebeld vanuit Genève. De selectie zit in de kantine van de krant Het Vrije Volk te wachten. ‘Toen tenslotte omstreeks 11.15 uur de telefoon rinkelde en bekend werd dat Feyenoord in deze ronde AC Milan als tegenstander zou krijgen, liepen velen de koude rillingen over de rug… AC Milan: niet alleen de winnaar van de Europa-Cup van het vorige jaar (1968/’69), maar zelfs officieus wereldkampioen 1969!’

Feyenoord verliest in San Siro met 1-0 (de ­Feyenoorders juichen, omdat ze hebben ‘getoond een vervaarlijke tegenstander te zijn’), om twee weken later in De Kuip met 2-0 te winnen. ‘Onvoorstelbare taferelen hebben zich op de avond van de 26ste november 1969 in het tot de nok gevulde Feyenoord-stadion afgespeeld.’ Volgt een bloemrijk, geestdriftig verslag.

Na de 2-0, door Willem van Hanegem: ‘Het ­tumult der massa deed de ruiten in de verre omtrek schier barsten, het Maaswater leek plots in zijn eeuwige deining te verstarren, het Stadion trilde, vuurpijlen schoten vurig door de lucht, vlaggen zwaaiden, mensen omhelsden elkaar, voeten stampten.’ En toen de scheidsrechter voor het einde floot, ‘was overtuigend gebleken dat AC Milan, de officieuze wereldkampioen voetballen, in Rotterdam zijn Waterloo had gevonden’.

Ondergetekende heeft deze passages met pen onderstreept (helaas wat vlekkerig) en uitroeptekens in de kantlijn gezet (ook niet al te mooi), en ‘Hahaha’.

Bijna poëzie

Feyenoord naar de kwartfinales. In het koude Oost-Berlijn, we zien schitterende foto’s van tientallen Oostbloksoldaten die zand op het ­bevroren veld strooien, verliest Feyenoord in een middagwedstrijd met 1-0 van FC Vorwärts Berlin. Verdediger Piet Romeijn wordt uit het veld gestuurd. ‘En al geven we toe dat links­buiten Piepenburg geen gemakkelijke jongen was gebleken, de manier waarop Romeijn hem van een maagstoot voorzag, was in hoge mate onwel­levend.’ Het is bijna poëzie.

In Rotterdam wordt met 2-0 gewonnen. ‘Uiteindelijk was het Henk Wery die in de 24ste ­minuut het Stadion deed scheuren en zijn team­genoten tot dwaasdollende, capriolerende ­kereltjes stimuleerde, door met een gloeiende kogel onhoudbaar te scoren.’ Echt, bij brand is dit het voorwerp dat ondergetekende als eerste meegrist.

In de halve finales wordt Legia Warschau verslagen. ‘Na de prachtige prestatie van Ajax in het seizoen 1968/1969 om de finale van de Europa-Cup te bereiken, waren nu dus de Feyen­oorders erin geslaagd de eindstrijd te bereiken.’ Het staat er echt; prachtige prestatie, waar Frits Barend het in zijn Ajaxboek niet kan laten een vol vliegtuig te laten juichen bij het nieuws dat Feyenoord een wedstrijd heeft verloren. Tsja…

Maar goed, over Feyenoord-Celtic is het meeste wel bekend. En ook in dit boek wordt er, ­terecht, zeer ruim aandacht aan besteed. De winnende 2-1 van Ove Kindvall, vlak voor tijd. ‘En toen, en toen, dames en heren, hoort en luistert goed, toen kwam het Gebenedijde Moment van de 12de minuut van de tweede speelhelft van de verlenging van de finale (…) Heel Milaan moet het hebben gehoord.’ (Ondergetekende meent sporen van tranen te zien op deze blad­zijde.) Het boek wordt, hoe kan het ook anders, afgesloten met een foto van de Coolsingel vol Feyenoordsupporters.

Oké, titelhouder Feyenoord vloog er het volgende Europa Cup 1-toernooi meteen uit tegen UT Arad (UT wie?), en Ajax begon zijn drie jaar durende zegetocht over de Europese velden. Maar wij waren de eersten.

Feyenoord wereldkampioen! is nog antiquarisch verkrijgbaar.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden