Plus

Gemengde gevoelens bij Nederlandse estafetteploeg ondanks zilver op WK atletiek: ‘Ik lag toch ver achter?’

Op de eerste dag van de WK atletiek bezorgde het 4x400 meter gemengde estafetteteam Nederland meteen de eerste medaille: zilver, op slechts acht honderdsten van het goud. Een knappe prestatie, maar achteraf overheerste het gevoel dat er meer in had gezeten.

Pim Bijl
Femke Bol (links) finisht na een geweldige eindsprint vlak achter de Dominicaanse atlete Fiordaliza Cofil. Beeld AFP
Femke Bol (links) finisht na een geweldige eindsprint vlak achter de Dominicaanse atlete Fiordaliza Cofil.Beeld AFP

Op de openingsdag van de WK atletiek staan Femke Bol, Lieke Klaver, Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia al met een zilveren medaille om hun hals. Nu krijgen ze een voor een hun individuele splittijden te horen. De sowieso al vrolijk babbelende Bol en Klaver schieten in de lach. Dat de 400 meter bij hen zó hard ging, dat hadden ze niet verwacht. Even verderop kijkt Bonevacia naar het scherm van zijn mobieltje: hij schrikt zich te pletter.

De twee vrouwen krijgen er niets van mee. Bonevacia staart en slaat zijn hand voor zijn gezicht. Hij zegt niets, maar zijn blik zegt alles: zijn 46,50 is ruim 1,5 seconde trager dan de 44,93 die hij tijdens de ochtendsessie in de serie liep. Tweemaal een 400 meter lopen op één dag – en dan ook nog als starter – is een zware taak, maar dit verschil is te groot, beseft hij.

En dat in de wetenschap dat het verschil met de gouden ploeg uit de Dominicaanse Republiek slechts achthonderdste van een seconde bleek. Van Diepen ontfermt zich over de 33-jarige ervaren en trouwe gangmaker van de estafetteams, die al zo lang en zo vaak van grote waarde was. Van Diepen pakt de zilveren medaille en houdt hem voor diens gezicht. “Het gaat om de race, niet om de tijd,” zegt Van Diepen nog.

Indrukwekkende eindsprint

Gemengde gevoelens dus, al is de podiumplaats ook een topprestatie. Drie jaar geleden, bij de primeur van de gemengde estafette, deed Nederland nog niet mee. Op de Olympische Spelen vorig jaar in Tokio werd Nederland met het viertal Bonevacia, Klaver, Bol en Ramsey Angela nog vierde. Een plaats die door Klaver destijds nog ‘megacool’ werd genoemd. Nu wordt onder meer het grote Amerika verslagen. Het thuisland eindigt met icoon Allyson Felix, die afscheid neemt, als derde.

Lang lijkt Nederland op weg naar dat brons, tot slotloopster Bol indrukwekkend opstoomt in de laatste honderd meter. In no time heeft ze een gat van bijna twintig meter vrijwel gedicht. Net voor de finish passeert ze Kennedy Simon, de slotloopster van Amerika, die volledig is stilgevallen, terwijl ze Fiordaliza Cofil uit de Dominicaanse Republiek ook nog bijna pakt. Na de streep gooit ze haar handen uit ongeloof in de lucht.

Bol: “We begrepen het niet helemaal. We dachten: hoe kom ik nou ineens als tweede over de finish? Ik lag toch ver achter?” Zij was de frisse kracht. Elk team mag maximaal één wissel toepassen na de serie en zij nam de rol over van Eveline Saalberg. “Ik probeerde rustig het gat te dichten en voelde mij de laatste honderd meter nog goed. Ik dacht nog even dat ik na Amerika ook de Dominicaanse Republiek kon pakken, maar dat lukte net niet. We hebben gewoon zilver: echt superknap, met echt een topteam. We hebben een toptijd gelopen.”

Nog volop kansen

De 3.09,90 betekent een nieuw Nederlands record, maar het feestje na afloop is ingetogen. Natuurlijk zijn er de knuffels en wordt trots geposeerd met de Nederlandse vlag, maar niemand springt van blijdschap. Bol heeft daar wel een verklaring voor. “We weten allemaal dat we nog moeten lopen, daarom kan ik mijn emoties niet 100 procent laten gaan. Over twee of drie dagen staan we weer op de baan en dan willen we ook nog veel behalen.”

Er volgen inderdaad nog volop kansen dit toernooi. Alle vier zullen ze een rol spelen bij de estafette voor de mannen of de vrouwen en individueel in actie komen. Maar het besef dat er op dag één al een historische race had ingezeten, zal zeker indalen bij het terugzien van de beelden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden