MONTPELLIER - Michael Rasmussen heeft niet alleen vijanden in het peloton maar ook daarbuiten. De directeur van de Deense wielerbond, Jesper Worre, kan daartoe worden gerekend.De oud-renner heeft gezegd dat Rasmussen niet meer voor Denemarken mag uitkomen. Rasmussen heeft verzuimd te melden waar hij uithing voor de Ronde van Frankrijk: laakbaar en strafbaar.

De strijd tegen doping kan het wielrennen niet ver genoeg gaan. Bloedpaspoorten en plassen in een potje na de wedstrijd zijn niet toereikend. Nee, renners die zich in stilte willen voorbereiden op grote wedstrijden zijn zelfs verplicht de internationale instanties te melden waar zij uithangen.

Op die manier kunnen topsporters worden getraceerd voor de zogeheten 'out-of-competition controles'. Medische preparatie grenst aan dopinggebruik: wie aan de goede kant blijft, gaat vrijuit, wie een voorraadje niet lichaamseigen bouwstoffen aanlegt, hangt.

Sommige wielrenners trainen in donkere tricots van doorsnee trimmers en niet in herkenbare sponsortruien. Anders worden we tot de voordeur achtervolgd door fans en handtekeningenjagers, zeggen de renners. Nee, zeggen de dopingjagers, jullie willen ons misleiden, zodat wij jullie niet herkennen.

Die renners zijn door de internationale wielrenunie UCI al aangeduid als de 'men in black' en daartoe zou ook Rasmussen behoren.

Rasmussen zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Zijn vrouw is Mexicaanse, zo gek is het dan niet dat de Deen daar ergens op hoogte traint. Kan zijn, zegt Worre, we hebben je vaker gewaarschuwd, je hebt geen gehoor gegeven aan de verplichting je te melden. ''We zeggen niet dat Michael positief bevonden is. Maar we zetten vraagtekens bij zijn gedrag en houding.''

De Deen zegt dat hij één waarschuwing heeft ontvangen. Volgens Worre gaat het om meer dan één vergrijp. Rasmussen zegt te vermoeden dat 'de post erg lang onderweg is geweest'. Renners moeten op de website van de UCI een pdf-bestand downloaden en dat ingevuld terugsturen. Via de fax is dat het handigst. Maar bij zijn schoonfamilie in Mexico beschikte Rasmussen, zou hij tegenover Rabo-teammanager Theo de Rooij hebben verklaard, niet over een dergelijk apparaat.

De Rabo-ploegleiding heeft Rasmussen eind juni al laten weten dat hij zorgvuldiger met de regels van de UCI dient om te gaan. Omdat men niet het idee had dat het bericht 'explosieve lading' bevatte, werd dat niet naar buiten gebracht.

Rasmussen: ''Het is een kwestie van misinformatie. Ik heb niet positief getest, ik ben in juni nog out-of-competition gecontroleerd en die uitslag was negatief. Ik geef toe dat ik een fout gemaakt heb door onvoldoende informatie te geven. Daar heb ik een waarschuwing voor gehad. Het is wel een verrassing dat dit nú naar buiten komt. Je kunt je afvragen waarom dat is.''

Worre houdt Rasmussen verantwoordelijk voor de ophef. ''We hadden geen plannen de affaire publiek te maken. Hij loog zelf tegen de media over de waarschuwingen. We hadden de telefoons kunnen afsluiten, we wilden echter niets verbergen.''

In de schijnwerpers van de Tour wordt de zaak tot ongekende proporties opgeblazen. Doorgaans duwt de Franse leiding van de Tour de France verdachte renners of ploegen zo vlug mogelijk uit de Ronde om niet verder in opspraak te komen. In het geval van geletruidrager Rasmussen is dat juist niet het geval. Voor Rasmussens plek in de Tour heeft het geen enkel gevolg, verklaarde Tour-directeur Christian Prudhomme.

De Tourdirectie reageerde zelfs geërgerd op het nieuws dat Worre donderdagavond naar buiten bracht. ''Wij zitten met twee vragen: waarom zo laat en waarom zo vroeg? De waarschuwing kwam op 29 juni. Worre had op 30 juni, op 1 juli en op 2 juli iets kunnen zeggen. Hij deed dat pas toen Rasmussen in de gele trui reed. Twee dagen na de waarschuwing reed Rasmussen zonder problemen mee in het Deens kampioenschap, ook georganiseerd door meneer Worre. Dus waarom komt hij hier zo laat mee? Of zo vroeg, de schorsing geldt pas voor het WK in september en de Olympische Spelen in 2008.''

De Tourdirectie zit niet te wachten op nog meer negatieve publiciteit, na alle verwikkelingen bij T-Mobile. Bij de Rabobankploeg is de euforie omtrent het bezitten van de gele trui wel even geluwd. Alle aandacht is gericht op de Nederlandse ploeg en haar dunne Deense vaandeldrager. De klimmer moet vandaag de kracht zien te vinden zijn trui te verdedigen in een tijdrit over 54 kilometer, niet zijn favoriete bezigheid. Rasmussen wil ongeschonden de Pyreneeën bereiken waar het peloton vanaf morgen drie dagen overheen trekt.

Ploegleider Erik Breukink, kalm: ''Natuurlijk is het vervelend. In de Tour wordt immers alles uitvergroot. Maar wat hadden wij dan moeten doen? De UCI heeft Michael een 'recorded warning' gegeven. Moeten wij die strafmaat, een waarschuwing, dan overtreffen? Daar zagen we eind juni geen aanleiding toe, en nu nog niet.''