Gefronste wenkbrauwen om bonus Marc Overmars

Tot een opstand onder de aandeelhouders zal het niet leiden, maar de Vereniging van Effectenbezitters plaatst toch een paar kritische puntjes bij de jaarrekening van Ajax over het prachtige voorbije seizoen.

Beeld ANP/Olaf Kraak

De vereniging spreekt van een enkel ‘smetje’ met het oog op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vrijdag. Het gaat met name om de bonus voor directeur voetbalzaken Marc Overmars van 1,25 miljoen, een beloning voor het bijtekenen tot 2024. Voor ieder jaar dat hij eerder zou vertrekken, moet hij 250.000 euro terugstorten. Het draagt ertoe bij dat waar in seizoen 2017/18 de Ajaxdirectie in totaal 1,6 miljoen incasseerde, het voor het voorbije jaar ging om 5,4 miljoen.

“Het bedrag zelf is niet het punt, het gaat om het gebrek aan uitleg over de bonus door de raad van commissarissen,” zegt David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Een ander punt betreft de onduidelijkheid over de financiële afspraken bij de herbenoeming vrijdag van Edwin van der Sar als algemeen directeur. Een beursgenoteerd bedrijf behoort hierover vooraf duidelijkheid te verschaffen, aldus de VEB.

‘Vrij zeldzaam’

Edward de Bock, bij kantoor Houthoff gespecialiseerd in arbeidsrecht, doet het af als ‘klein bier’. “Je ziet bij een herbenoeming bij beursgenoteerde nv’s wel vaker dat om de hete brij heen wordt gedraaid. Zolang het niet keihard in strijd is met het bezoldigingsbeleid van de nv, loopt het in het algemeen wel los.”

Wel is de zogeheten ‘retentiebonus’ voor Overmars ‘vrij zeldzaam’ bij beursgenoteerde bedrijven. “Die bonus wordt wel gebruikt bij fusies en overnames, om te voorkomen dat het topmanagement afhaakt.”

De kanttekeningen van de VEB lijken mede te zijn ingegeven door wrevel over het geringe dividend dat Ajax doorgaans uitkeert. Van de winst van bijna 52 miljoen gaat niet meer dan 1,2 miljoen richting de aandeelhouders, becijfert Tomic. “Dat komt ook omdat de Bestuursraad, die 73 procent van de aandelen heeft, standaard afziet van het dividend.”

In de jaarrekening valt verder de bonus op voor de vroegtijdig vertrokken operationeel directeur Rutger Arisz. Hij kreeg 425.000 euro mee, waar de vertrekregeling voorziet in een half jaarsalaris, iets minder dan 139.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden