Geen winnaar zonder coach

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam overhandigden maandag de Fanny's: de prijs voor de beste sporters van Amsterdam dit jaar. Alle winnaars - hoe succesvol ook - erkenden hun eeuwige zoektocht naar hulp, houvast en inspiratie. De coach speelt daarbij een essentiële rol.Hij verontschuldigde zich voor zijn schorre stem, maar er was dan ook iets te vieren geweest, zei Martin Truijens nadat hij was uitgeroepen tot coach van het jaar. De man die begin dit jaar verantwoordelijk werd gesteld voor het gehele Nationale Zweminstituut Amsterdam (NZA), ontving zijn Fanny na slechts een paar uur slaap, net als zijn pupil Nick Driebergen. De rugslagzwemmer werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

Een paar uur eerder zaten ze nog in Debrecen in Hongarije, waar de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen waren. De Nederlandse zwemmers presteerden er op maat met een stapel medailles en records. De pas twintigjarige Driebergen kwalificeerde zich definitief voor de Olympische Spelen in Peking.

Hij en Truijens waren rechtstreeks van Schiphol naar de gala-avond in de Westergasfabriek gesneld, zodat ze persoonlijk - nadat ze hun koffers bij de garderobe hadden gestald - hun Fanny's in ontvangst konden nemen. Dat deden ze zichtbaar met plezier, toch fronste Truijens even de wenkbrauwen toen de week in Hongarije ter sprake kwam.

''Ik denk dat we het moeilijkste moment van onze samenwerking hebben gehad. In de aanloop naar de NK in juni, waar Nick zijn olympische limieten zwom, had ik geen kind aan hem. Hij deed wat van hem werd gevraagd. Dagelijks zag je dat het iets moois zou worden. Dit EK had hij plotseling meer moeite een race in te schatten. Iets waar hij normaal heel goed in is.''

Die onzekerheid had alles te maken met het vereiste vormbehoud, dat Driebergen moest tonen om daadwerkelijk uitgezonden te worden naar de Olympische Spelen. Hordeloper Gregory Sedoc - voor het tweede jaar op rij gekozen tot Amsterdams sportman van het jaar - noemde dat maandag nog stoer 'een formaliteit'.

Driebergen was het daar niet mee eens. ''Ik dacht ook dat het een kleinigheid was. Zo van: dat doen we even en dan ben je er vanaf. Dat is echt niet zo. Ik was in Hongarije meer bezig met vormbehoud tonen dan met mijn snelste race te zwemmen. Dan heeft de coach een sturende en corrigerende rol.''

Truijens: ''Ik denk dat we allebei het gevoel hadden dat er meer in zat dan er uit kwam. Ik proefde de onzekerheid al een beetje voor zijn eerste race. Ik heb hem wat proberen te kalmeren en bij te sturen.''

Zoiets overkwam ook Sedoc, dit jaar de eerste Nederlander ooit die goud won op de zestig meter horden tijdens een Europees kampioenschap indoor. Dat deed de atleet begin maart in Birmingham. Toch was Sedoc twee jaar geleden bijna gestopt, omdat hij 'maar tweede' werd tijdens het Nederlands kampioenschap in het Olympisch Stadion. ''Mijn coach heeft toen echt op me ingepraat om verder te gaan,'' erkende hij maandag.

Zelfs skiffeuse Marit van Eupen - voor het derde jaar op rij verkozen tot sportvrouw van het jaar - zei af en toe een aai over haar bol te willen hebben van haar coach, ook al omschreef de roeister zichzelf als een 'loner' die zich bovendien 'prima in haar eentje kan vermaken'.

Wat de rol van de coaches van het Amsterdamse zeilduo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout is, werd niet helemaal duidelijk maandag. De sportploeg van het jaar - voor de tweede keer in successie - moest verstek laten gaan omdat ze aan het trainen zijn in Aziatische wateren. Hun beider vaders namen de Fanny in ontvangst uit handen van ex-schaatsster Barbara de Loor. Die zei terecht: ''Het helpt ook als je een goede vader achter je hebt staan.''

© Het Parool, 18-12-2007

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden